8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na co si dát pozor v bazénu a společných šatnách

19. 07. 2013 | Nemoci
Léto je tady a tak mnoho z nás vyrazí na koupaliště, do bazénů nebo začne formovat tělo ve fitness centrech. Ze společných prostor si ale můžeme přinést domů nepříjemné překvapení. Na co si dát pozor a proč neudělat bez žabek nejlépe ani krok zodpoví dermatolog MUDr. Josef Karásek, CSc.

Kožních nemocí, které lze chytit ve společných prostorách je mnoho, ale nejčastěji se setkávám s následujícími: plísňová onemocnění (kožní a nehtové mykózy), virová onemocnění (bradavice) a parazitální onemocnění (svrab).

Plísňová kožní onemocnění nejčastěji postihují plosky, meziprstí a paty. V případě postižení nehtů mluvíme o onychomykóze. Postižená místa se mohou olupovat, mohou však také mokvat nebo být pokryta puchýřky. Nemoc je nepříjemná zejména pro silné svědění, často i zápach a nehezký vzhled. Není-li adekvátně léčena, může se plíseň šířit dále.  Vhodnou léčbou pro plísňová onemocnění kůže jsou krémy s účinnou látkou clotrimazolum a na ohraničené, počínající plísně nehtů pak speciální séra určená přímo na plísně nehtů. 

bradaviceVirová kožní onemocnění, z nichž nejčastější jsou virové bradavice, se vyskytují až u 20 % dětí školního věku. Nejčastěji na prstech, ploskách velikosti do 10mm, ale mohou být i větší nebo splývat v "hnízda". Ložiska jsou barvy kůže, na povrchu mají drolivý, rozeklaný vzhled, po stržení mohou krvácet, na spodině bývají vidět tmavé tečky, ucpané cévky. Dalším virovým onemocněním častým v dětských kolektivech a přenosným kontaktem jsou tzv. moluska. Jedná se o drobné ložiska velikosti 2-3 mm, hrbolky barvy kůže s centrální vkleslinkou, po stisknutí můžeme  vytlačit tzv. moluskové hmoty. Moluska se mohou nacházet kdekoliv na těle, trupu, končetinách i obličeji.

Parazitární onemocnění není přímo navázáno na prostředí bazénů a šaten, ale na prostory, kde může dojít ke sdílení kontaminovaných textilií (prostěradla, ručníky, župany apod.). Zdaleka se nejedná jen o onemocnění  jedinců se špatným hygienickým standardem. Klinickým projevem je silné svědění celého těla, které se stupňuje zejména večer po zahřátí na lůžku. Na kůži vznikají svědivé pupínky, zejména v místech tenké pokožky, u mužů v oblasti penisu, u žen  v okolí prsních bradavek, u obou pohlaví v meziprstí.

Zdroj: Candibene


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
brrrrrrrrrrrrrrrrr Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles