Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na rakovinu plic umírá 15 Čechů denně, u 10 z nich je příčinou kouření.

9. 07. 2016 | Nemoci

2 200 000 Čechů kouří


Pravděpodobnost, že onemocní rakovinou plic, je u kuřáků o 20 % vyšší, než u nekuřáků. Na nemoci spojené s kouřením v České republice umírá 18 000 osob ročně, nejznámější rakovina plic je příčinou 5350 úmrtí ročně.


Zajímavé je, že ačkoliv rakovinou plic onemocní více mužů než žen, na nemoc obvykle upozorní, či pacienta nasměřuje k lékaři žena z jeho okolí - manželka, matka, dcera atp. I přes velké pokroky v léčbě onemocnění je více než 50 % případů diagnostikováno pozdě, až v rozvinutém stádiu, kdy možnost úspěšné léčby rapidně klesá. Podle odborníků nejspolehlivější prevencí nekouřit, resp. s kouřením přestat.

V České republice kouří více než 2 200 000 osob, mezi adolescenty je podíl kuřáků vyšší, udává se až 40 %. První cigaretu většina z teenagerů vykouří již mezi desátým a dvanáctým rokem věku, tedy v době, kdy ještě jedinec nemá zralý úsudek a závislost vzniká u osoby dětského věku. Zatímco v minulosti převažoval tento zlozvyk u mužů, v posledních letech je sledován prudký nárůst u žen a jsou to ženy, kdo často na nemoc u muže ve svém okolí upozorní.  Na nemoci spojené s kouřením v České republice ročně umírá 18 000 lidí, což znamená cca 50 úmrtí denně. Rakovina plic sama je příčinou cca 5 350 úmrtí ročně, což je 15 úmrtí na rakovinu plic denně.

rakovina plicProblém je, že plíce nebolí a zejména muži prvním příznakům nemoci nepřikládají důležitost
Důvodem, proč rakovina plic zabíjí i přes pokroky v léčbě tolik lidí, je fakt, že první stádia nemoci jsou téměř bezpříznaková. „Plíce jsou orgánem, který nemá senzitivní inervaci, což znamená, že nás nebolí. K problémům dochází obvykle až s rozšířením nemoci do dalších orgánů. Prvotní příznaky nejsou tak specifické, aby většinu nemocných donutily jít ihned k lékaři,“ vysvětluje mechanismus růstu zákeřného zabijáka v lidském těle, rakoviny plic, MUDr. Tomáš Janík. Při včasném odhalení nemoci a zahájení léčby se kritické doby 5 let dožívá 58 % nemocných, při diagnóze v pozdních stádiích je to pouze 7,5 % pacientů.

Na onemocnění díky jeho neprůkazným prvotním příznakům často upozorní nejdříve žena z pacientova okolí. „Často se setkáváme s tím, že nás kontaktují manželky, nebo třeba i dcery mužů, kteří si již nějaký čas stěžují na mírné obtíže, které ale neřeší s lékařem,“ říká MUDr. Janík a fakt potvrzují i další odborníci.  Ženy svým jednání mohou muži zachránit život, nebo mu jej významně prodloužit. Rozdíl v délce přežití i v kvalitě života se diametrálně liší u pacientů diagnostikovaných v časném stádiu nemoci od pacientů s rozvinutým onemocněním.


Nejčastější klinické příznaky rakoviny plic

  • u kuřáků persistující kašel nebo zvyšující se intenzita kašle
  • u nekuřáků kašel přetrvávající déle než dva týdny
  • změna barvy vykašlávaného hlenu
  • zvýšení množství vykašlávaného hlenu
  • krev ve vykašlávaném hlenu
  • sípavý dech
  • opakující se zápaly plic nebo bronchitidy


Další nespecifické příznaky rakoviny plic

  • nadměrná únava
  • nevysvětlitelný váhový úbytek
  • nechutenství
  • bolesti hlavy, kostní a kloubní bolesti 
  • kostní zlomeniny bez souvislosti s úrazovým mechanismem
  • neurologické příznaky jako jsou poruchy rovnováhy nebo zhoršení kognitivních funkcí
  • otok krku nebo obličeje


Zdroj, foto: 80procent.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
co i jen náznak výše uvedených problémů. Může se stát, že ani rontgen neodhalí nádor, trvejte na CT a dalších vyšetřeních. Můj manžel letos zemřel po dvouletém boji s rakovinou plic. 15 let nekouřil.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles