Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na výlet za čerty a maškarami

28. 09. 2021 | Česká republika

Jižní Čechy jsou regionem, kam jezdíme rádi. I letos jsme trávili dovolenou právě tam. Nejdříve v Jindřichově Hradci a okolí, pak jsme se přemístili k naší kamarádce do Bernartic. Bernartice jsou městys v okrese Písek. Jsou takovou křižovatkou cest do Písku, Tábora, Milevska či Týna nad Vltavou. Žije tam okolo 1300 obyvatel. Procházka Bernarticemi je velmi pěkná.

Můžete navštívit třeba kostel sv. Martina, podívat se na kapli sv. Floriana, barokní faru nebo morový sloup se sochou sv. Josefa. Na náměstí stojí kamenná kašna. Pokud jedete ale na výlet s dětmi a máte rádi pohádky, zajděte si do staré Husovy kaple. Stavba kaple byla zahájena v roce 1926, o rok později byla vysvěcena. Dnes už má kaple ale úplně jiné využití. Nastěhovaly se sem pohádkové bytosti a čerti si zde založili svoje peklo. 

Nezaváhali jsme ani my a navštívili jsme ten pohádkový dům. Nejprve jsme museli projít zrcadlovým labyrintem, než jsme se dostali do pekla. Našli jsme zde peklo pravé, plné strašlivých čertů. A také peklo pohádkové – viděli jsme čerta Janka nebo Lucifera z pohádky „S čerty nejsou žerty“. Viděli jsme hrát karty čerty z pohádky „Hrátky s čertem“.  Abychom viděli Lucifera s Drápalem, museli jsme si nejdřív vyrobit trošku elektřiny a světla. Točili jsme klikou generátoru o sto šest. Také jsme si pohráli s bouřkostrojem, prošli chodbou plnou pavučin, prohlédli si pekelnou knihu hříchů, než jsme se po schodech dostali do jiného pohádkového světa.

Viděli jsme tříhlavého draka, obra, Sněhurčiny trpaslíky. Klíčovou dírkou jsme pozorovali vlka, jak spí v babiččině posteli a čeká na Karkulku. Nakonec jsme strčili ježibabu do pece, abychom zachránili Jeníčka a Mařenku. No, vyhráli jsme si. Odcházeli jsme s dobrou náladou. Z venku vypadá kaple velmi malá, vůbec jsme nečekali, že toho zažijeme a uvidíme tolik. Stálo to za to. Neváhejte a vezměte děti do pohádky.

Odpoledne jsme vyrazili ještě na druhý krátký výlet, a to do Milevska. Městečko Milevsko je od Bernartic vzdáleno jen 10 km.  Také Milevsko se může pochlubit krásnými místy a památkami k vidění. Zatím jsme se nestihli podívat do milevského kláštera a muzea, věřím, že to zvládneme příště. Co jsme si ale tentokrát nenechali ujít, je Muzeum milevských maškar. Milevský masopustní průvod je jeden z nejstarších v republice. Milevské maškary mají svůj dávný původ ve středověkých lidových hrách, kdy se v Milevsku tímto způsobem slavil konec masopustu. V Milevsku se u této příležitosti konal veselý průvod, jehož hlavní postavou byl Bakus. Samotný Bakus byl vezen na voze, cestou se vydatně napájel pivem a jeho oděv byl vycpán hrachovinou.

Postupně se průvod rozrůstal a už roku 1862 byl průvod masek dosti rozsáhlý a od roku 1875 měl vždy nějaký předem určený ráz. Většinou se jednalo o nějakou událost buď z dávné historie, nebo i ze současnosti. Maškarních průvodů se ovšem tehdy nemohl zúčastnit kdokoli. Účast v průvodu byla vyhrazena především milevským obyvatelům. Během 1. světové války se průvody nekonaly.    A v roce 1933 byly natočeny první záběry z průvodu maškar. Také za 2. světové války se průvody nekonaly a k jejich obnovení došlo až v roce 1969. Bohužel po roce 1989 se na tuto tradici trošku zapomínalo, ale díky práci a úsilí Maškarního sdružení se masopustní průvod v r. 2009 znovu obnovil a došlo k jeho velkému rozkvětu.

V roce 2016 byl překonán rekord v počtu 1248 masek a milevské maškary byly zapsány do České knihy rekordů a v současnosti jsou největším masopustním průvodem. Milevské maškary byly zapsány na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Průvodu už se nezúčastňují pouze Milevští, ale přijíždějí na ozdobených vozech maškary také z okolních vesnic.  O tom všem se v Muzeu maškar dozvíte z promítaných krátkých filmů. Mohli jsme se podívat, jak vypadal průvod třeba v roce 2018 nebo 2019. Ale viděli jsme také staré černobílé záběry o průvodech v dávné minulosti. Mohli jsme si prohlédnout spoustu maškar v čele se samotným Bakusem. Nechyběla cikánka nebo masopustní medvěd. Viděli jsme maškaru koně nebo chlapíka s kolem. Bylo na co koukat. V poslední místnosti jsme si zase pohráli. Mohli jsme si vyzkoušet, jak nám to v některé masce sluší. 

Byl to pěkný zážitek. V muzeu se nám opravdu líbilo. Nezbývá mi, než Vám doporučit návštěvu muzea při Vašich cestách po jižních Čechách.


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Na výlet za čerty a maškarami:

Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
Na výlet za čerty a maškarami
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pavli, opet pekne putovani a tentokrat i krasne straseni. To by byla Sarinka ve svem zivlu. Kdovi, jestli by ta strasidla pred ni radejii "neutekla"...Smajlík Uzili jste si dovolenou jak se patri.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
To stretnutie s čertami muselo byť zaujímavé, predpokladám, že si ho užil hlavne Vašík, ale páčilo by sa aj mne, lebo rozprávky s čertami mám rada.
V Milevsku som nikdy nebola, ani som netušila že tam existuje aj múzeum maškár. To muselo byť tiež pekné.
Ja sa tam už asi nedostanem, tak som ho navštívila aspoň prostredníctvom tvojho článku a pekných fotiek.

Pripravila si rodine pekný program na dovolenku, si šikovná SmajlíkSmajlík.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, myslím, že všichni, kdo si tvůj článek přečtou, samozřejmě také já, nevím, že něco takového existuje. Musela to být pěkná podívaná, všichni, hlavně Vašík, jste měli krásný zážitek. Pěkné vzpomínky.
K článku jsou přiložené krásné fotky. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles