Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejlepší jídelníček? Jezte to, co diabetici

14. 11. 2008 | Diety

Nejrůznější média velmi často přinášejí informace o tom, že Češi patří mezi národy s největším procentem lidí s nadváhou. Což také znamená, že většina těchto lidí se vystavuje riziku onemocnění cukrovkou typu II. Abyste se tomuto riziku vyhnuli stačí jednoduchá věc, jezte, jako by jste byli diabetici!


ŠEST PILÍŘŮ

Diety pro diabetiky představuje soubor povinných zásad, které cukrovku a její závažné komplikace (cévní poruchy, mozkové příhody, poruchy ledvinových funkcí a postižení zraku ) do značné míry redukují. Po jejich přečtení však zjistíte, že ve smyslu těchto zásad by se vlastně měl stravovat každý člověk, který zodpovědně myslí na své zdraví a snaží se cukrovce II.typu předcházet.


jídelníčekENERGICKY PŘIMĚŘENÁ DIETA, JEJÍŽ CÍLEM JE UDRŽENÍ A DOSAŽENÍ NORMÁLNÍ HMOTNOSTI – obvykle to bývá jídelníček postavený na takovém přísunu cukrů, které diabetik ještě toleruje, což bývá v rozmezí 150-250 gramů /den v podobě tzv.komplexních cukrů z rýže, obilovin, luštěnin, zeleniny a některých druhů ovoce.

Zbytek představují bílkoviny (100 – 110 g/den) a tuky (50-60 g/den). Energická hodnota takto vyvážené stravy by se měla pohybovat podle množství energie, kterou v průběhu dne vydáváme, v rozsahu 1500-2000 kcal/den.


VYVÁŽENÁ SKLADBA MIKROŽIVIN – kromě výše uvedeného rozdělení živon je třeba respektovat i zastoupení vitamínů a minerálů v diabetické stravě. Důležité jsou zejména vitamíny skupiny B, které podporují metabolické procesy přeměňující cukr na energii a chróm, jehož nedostatkem trpí většina diabetiků II.typu

 

Nepříjemné pocity hladu a nutkání k dojídání (a řekněme rovnou k přejídání) jsou tím vyšší, čím méně chrómu, který pomáhá inzulínu, je v těle k dispozici. I když jeho nejbohatšími zdroji jsou mořské ryby, korýši, pivoarské kvasnice a pekárenské výrobky z celozrné mouky, lze běžnou stravou pokrýt jeho denní potřebu jen stěží. Proč? Chrómu v potravinách ubývá dlouhodobým nebo špatným skladováním, hlubokým zmrazováním a tepelnými kuchyňskými úpravami. Chróm se „stěhuje“ z účinné organické formy do anorganické podoby, která je až 10x méně účinná.  Podobně to platí i o zinku a hořčíku, jehož nedostatek může být dokonce příčinou cukrovky. je třeba si dávat také pozor na zvýšený obsah vlákniny v jídelníčku ( asi 30g denně ), která stabilizuje hladinu sukru v krvi.


PROČ MÁ VEDLE VÝŽIVY TAKOVÝ VÝZNAM CVIČENÍ? Dobře zapojuje do procesu využívání cukrů na energii naše svaly a přirozeně redukuje jejich přebytky v těle. Zvyšuje totiž přirozeně poptávku organismu po krevním cukru – glukóze. Ta se nakonec díky pohybu a cvičení vstřebá do namáhaných svalů a energii, i když se jí na začátku vůbec nechtělo a měla tendenci zůstat v krvi.


VYZKOUŠEJTE: Sezamový tuňák k večeři

1,3 kg steaků z tuňáka

2 lžičky sezamového oleje

6 lžic sezemových semínek

1 lžíce japonského křenu wasabi (seženete v prodejně zdravé výživy)

2 lžičky teplé vody, sójová omáčka bez glutamanu


Nejdříve předehřejte troubu na 200 stupňů. Tuňáka po obou stranách potřete sezamovým olejem, ochuťte pepřem a solí. maso obalte v misce se sezamem, abyste semínky důkladně pokryli rybí steaky ze všech stran. Rybu potom přendejte na zapékací misku a pečte v troubě 20 minut. Smíchejte teplou vodu s křenem, steaky z trouby směsí zalijte a vše servírujte na talíři společně se sójovou omáčkou. Jako příloha se hodí dušená mrkev.



Veru

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !