Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nemoci ledvin a bolest

3. 11. 2023 | Nemoci
Bolest je jedním ze způsobů, jak naše tělo říká, že něco není v pořádku a vyžaduje pozornost. Ať již pochází ze zlomené kosti nebo dlouhodobé nemoci je také něčím, co ovlivňuje naši tělesnou i psychickou pohodu. Bolest může mít mnoho příčin a lidé na ni reagují mnoha způsoby. Jak je to v případě onemocnění ledvin?

Většinou slýcháme, že ledviny nebolí. V praxi to tak skutečně je, většina bolestí v zádech, které pacienti považují za bolest ledvin, jsou bolesti od páteře, odborně nazývané vertebrogenní. Výjimkou, kdy ledviny bolí, jsou nejčastěji dvě situace: průchod močového kamínku a akutní zánět ledviny.

Mudr. Petr TáborskýAsi největší intenzitu bolesti zažívají pacienti trpící ledvinovými kameny. Když kamínky procházejí močovými cestami, mohou způsobit silnou bolest v boku, která může vystřelovat do třísel. Mluvíme zde o ledvinové kolice. Jedinou léčbou tohoto druhu bolesti je odstranění ledvinových kamenů buď léky na jejich rozpuštění nebo chirurgickou cestou. Někdy pomůže podání léků, které uvolní svalovinu močovodu, aby kamínek mohl snadněji projít.

Také zánětlivá onemocnění ledvin mohou, co se týče bolesti, pěkně potrápit. Ledvina je při zánětu infiltrována bílými krvinkami, zvětšuje se, její pouzdro se napíná a vyvolává bolest. Pokud pociťujete bolesti zad a břicha současně s horečkou a zimnici, je čas navštívit lékaře. K boji s infekcí se předepisují antibiotika, zatímco analgetika mohou pomoci zmírnit bolest. Během léčby je důležité pít hodně tekutin.


Selhání ledvin


Nejčastější onemocnění, která vedou k selhání ledvin, pacienty ale nebolí.
„Typická situace, se kterou se setkáváme v nefrologické ambulanci téměř denně, je že přijde pacient s pokročilou poruchou funkce ledvin, aniž by předtím někdy pociťoval jakékoliv potíže“, vysvětluje primář MUDr. Petr Táborský a dodává: „Řada pacientů pociťuje jakousi osudovou nespravedlnost – nikdy jsem nepil alkohol, nikdy jsem nic nezanedbával a najednou mám jít na dialýzu?“

Je to způsobeno tím, že selhání ledvin se obvykle vyvíjí dlouhé roky, často desetiletí. Dříve býval obvyklý scénář, že pacient ve čtyřiceti letech přibral na váze, v padesáti letech dostal cukrovku a v šedesáti přišel na dialýzu. Dnes se situace mění, pokroky v léčbě cukrovky, vysokého tlaku a dalších onemocnění celý proces zpomalují, ale princip zůstává stejný. Nelze říct, že selhání ledvin nepůsobí žádné potíže, ale jejich rozvoj je tak pomalý, že si pacient na jejich přítomnost pomalu zvyká a často je přikládá únavě, stárnutí nebo jiným životním komplikacím.

V učebnicích se jako příznaky selhání ledvin nejčastěji uvádějí:

    • Otoky rukou, obličeje, nohou
    • Únava
    • Ztráta chuti k jídlu
    • Nevolnost a zvracení
    • Snížené množství moči
    • Dušnost
    • Vysoký krevní tlak

To je všechno pravda, ale má to jeden háček – jsou to příznaky velmi pozdní, které se obvykle objevují až krátce před zahájením dialýzy, pokud vůbec příjdou. V té chvíli už je pozdě na jakékoli léčení, ledviny už nelze zachránit. Lékař vám může nabídnout jen metody, které funkci ledvin nahrazují: dialýzu nebo transplantaci ledviny. Přitom moderní léčebné postupy dokáží rozvoj selhání ledvin významně zpomalit.

„Je velice důležité, aby lidé včas přišli k nefrologovi, protože pak jsme schopní oddálit okamžik, kdy bude pacient závislý na dialyzačním přístroji.  Můžeme prodloužit pacientovi život bez dialýzy, ale musí přijít včas a spolupracovat s námi,“ zdůrazňuje MUDr. Petr Táborský.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak teď nevím teda jak by tam člověk měl přijít včas,když mu nic není a nenapadne ho žádný důvod proč by tam šel?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles