Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nepodceňujte svačiny - snížíte tak riziko dětské cukrovky i obezity

22. 01. 2013 | Diety
Stále častěji se u dětí objevují zdravotní problémy typu dětské cukrovky, vysokého cholesterolu, vysokého krevního tlaku a dětské obezity. Základní podmínkou jak těmto nemocem předcházet je pravidelné a vyvážené stravování. To brání vzniku silného pocitu hladu, kdy člověk, děti nevyjímaje, sní první pamlsek, který je dostupný. Což je při velkém rozšíření rychlého občerstvení a sladkostí cesta do stravovacího pekla.

Jako preventivní opatření, které zabrání pocitu hladu a tím i situaci, kdy člověk sní, na co přijde, je nutné v průběhu celého dne dodávat tělu a mozku malá množství potravy. Primární je hlavně u dětí zabezpečit chutné a zdravé svačiny do školy, ale i na odpoledne na kroužky nebo sportovní trénink. 

Nepodceňujte svačiny - snížíte tak riziko dětské cukrovky i obezityJak má vypadat svačina pro dospívající dítě


Svačinka pro dítě by se z pohlednu zdravého stravování měla skládat ze tří základních skupin potravin. Bílkovin, vitamínů a vlákniny. Vypadá to složitě, ale pokud se na to podíváme z praktického hlediska, zjistíte, že je to snadné. Bílkoviny zabezpečí mléčný výrobek, vitamíny zase ovoce nebo zelenina a vláknina je v dostatečném množství obsažena v celozrnném pečivu.

TIP nutriční poradkyně


•    Pamatujte. Svačina musí děti bavit. Střídejte druhy ovoce. Nebojte se dát dítěti oblíbené oříšky nebo zpestřit svačinu i pár lentilkami.
•    Svačinu hezky zabalte. Vyberte si barevnou krabičku. Pro zpestření jí můžete své ratolesti polepit například veselými samolepkami.

Praktické a jednoduché tipy na chutné a
vyvážené svačiny


-    Tvarohový dezert + jablko + celozrnná houska
-    Jogurt + hruška + vícezrnná bagetka
-    Oříšky + mandarinka + jogurt s oblíbenými lentilkami

Skladba svačiny – proč jsou tak důležité
mléčné výrobky?


Mléčné výrobky jako jsou mléko, jogurty i tvarohové výrobky nejsou jen rychlým a snadno dostupným zdrojem bílkovin, ale obsahují velké množství vitamínu D a vápníku, který je důležitý pro růst dětského organismu. Strava bohatá na vápník a vitamín D zpevňuje kosti. Kosti jsou živou tkání a tyto složky potřebují děti denně ke správnému růstu.

Kolik je dost?


Potřeba vápníku se liší podle věku. Děti ve věku 4 – 8 let potřebují 800 mg vápníku denně, to jsou 3 stravovací dávky denně. Dospívající ve věku 9 – 18 let potřebují 1 300 mg vápníku denně, to odpovídá čtyřem stravovacím dávkám denně.

Zdroj, foto: Olmíci

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ted mám problém se synem,začal chodit do školky a nechce tam jíst téměř nic,předtím to bylo v poho,tak se to odpoledne snažím dohánět svačinam-dík ta tipy a večeří....snad je to přechodné a spraví se to
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles