Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Nepodceňujte svačiny - snížíte tak riziko dětské cukrovky i obezity

22. 01. 2013 | Diety
Stále častěji se u dětí objevují zdravotní problémy typu dětské cukrovky, vysokého cholesterolu, vysokého krevního tlaku a dětské obezity. Základní podmínkou jak těmto nemocem předcházet je pravidelné a vyvážené stravování. To brání vzniku silného pocitu hladu, kdy člověk, děti nevyjímaje, sní první pamlsek, který je dostupný. Což je při velkém rozšíření rychlého občerstvení a sladkostí cesta do stravovacího pekla.

Jako preventivní opatření, které zabrání pocitu hladu a tím i situaci, kdy člověk sní, na co přijde, je nutné v průběhu celého dne dodávat tělu a mozku malá množství potravy. Primární je hlavně u dětí zabezpečit chutné a zdravé svačiny do školy, ale i na odpoledne na kroužky nebo sportovní trénink. 

Nepodceňujte svačiny - snížíte tak riziko dětské cukrovky i obezityJak má vypadat svačina pro dospívající dítě


Svačinka pro dítě by se z pohlednu zdravého stravování měla skládat ze tří základních skupin potravin. Bílkovin, vitamínů a vlákniny. Vypadá to složitě, ale pokud se na to podíváme z praktického hlediska, zjistíte, že je to snadné. Bílkoviny zabezpečí mléčný výrobek, vitamíny zase ovoce nebo zelenina a vláknina je v dostatečném množství obsažena v celozrnném pečivu.

TIP nutriční poradkyně


•    Pamatujte. Svačina musí děti bavit. Střídejte druhy ovoce. Nebojte se dát dítěti oblíbené oříšky nebo zpestřit svačinu i pár lentilkami.
•    Svačinu hezky zabalte. Vyberte si barevnou krabičku. Pro zpestření jí můžete své ratolesti polepit například veselými samolepkami.

Praktické a jednoduché tipy na chutné a
vyvážené svačiny


-    Tvarohový dezert + jablko + celozrnná houska
-    Jogurt + hruška + vícezrnná bagetka
-    Oříšky + mandarinka + jogurt s oblíbenými lentilkami

Skladba svačiny – proč jsou tak důležité
mléčné výrobky?


Mléčné výrobky jako jsou mléko, jogurty i tvarohové výrobky nejsou jen rychlým a snadno dostupným zdrojem bílkovin, ale obsahují velké množství vitamínu D a vápníku, který je důležitý pro růst dětského organismu. Strava bohatá na vápník a vitamín D zpevňuje kosti. Kosti jsou živou tkání a tyto složky potřebují děti denně ke správnému růstu.

Kolik je dost?


Potřeba vápníku se liší podle věku. Děti ve věku 4 – 8 let potřebují 800 mg vápníku denně, to jsou 3 stravovací dávky denně. Dospívající ve věku 9 – 18 let potřebují 1 300 mg vápníku denně, to odpovídá čtyřem stravovacím dávkám denně.

Zdroj, foto: Olmíci

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ted mám problém se synem,začal chodit do školky a nechce tam jíst téměř nic,předtím to bylo v poho,tak se to odpoledne snažím dohánět svačinam-dík ta tipy a večeří....snad je to přechodné a spraví se to
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles