8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Nýznerovské vodopády a okolí

23. 12. 2020 | Česká republika

Pokud milujete krásnou přírodu, určitě byste měli navštívit okres Jeseník. Ten nabízí spoustu přírodních krás, které dnes už jen tak někde nenajdete. Důkazem mohou být Nýznerovské vodopády nacházející se v údolí Stříbrného potoka. Nesou název po dnes již zaniklé vesničce Nýznerov, u které začneme.

Nýznerov je dnes již pozůstatkem bývalé vesničky čítající méně okolo patnácti dochovaných budov. Její původní název je Nieserberg nebo také Glasberg. První zmínky o vesnici pochází již z roku 1612. Pokud bychom tuto osadu ale chtěli navštívit dneska, narazili bychom pouze na zmíněných pár budov, zachovalé sklepení, okolní louky a kapli Nanebevzetí Panny Marie.

Právě kaple tvoří asi nejzajímavější součást osady, protože zde nic jiného k vidění moc není. Původně byla postavena v letech 1900 až 1901, z finanční podpory bývalých německých obyvatel a samotné osady pak byla v roce 2001 zrekonstruována do stavu, v jakém ji najdeme dnes. Nachází se na silnici vedoucí ze Žulového právě k místním vodopádům.

Nýznerovské vodopády se někdy označují také jako Vodopády Stříbrného potoka podle toku, na němž vznikly. Jedná se o oblast o 12 hektarech, z nichž kromě krásné přírody a mnoho dalších vodopádů a kaskád jsou hlavní atraktivitou právě Nýznerovské vodopády, které najdeme 2 km jihozápadně od Nýznerova a 5 km západně od Žulové. Územně pak spadají do oblasti obce Horní Skorošice.

 Soustava kaskád a peřejí zakončená v romantické soutěsce nad ústím Bučínského potoka dala vzniknout velmi působivému přírodnímu jevu, kterým vodopády jsou. Dolní část protéká úzkou skalní soutěskou, do níž je ale velice obtížné se dostat. To je také důvodem, proč byla horní část zpřístupněna schodištěm vedoucím na dno jakéhosi údolí. Voda padá do hloubky 14 metrů, přičemž nejvyšší stupně dosahují 3 metrů. Jedná se o místo, kde voda naráží do horniny stále odolávající erozi. Jedná se o tak krásný útvar, že již od roku 1968 získal označení „Chráněný přírodní výtvor Vodopády Stříbrného potoka“. Nejsnadnější přístup vede právě z Nýznerova po lesní silničce, která je ale povolená pouze pro pěší, cesta zabere 15 až 20 minut.

Za návštěvu stojí také okolní obce. Například již zmíněná Žulová ležící asi 15 km od Jeseníku, která vlastně udává směr od Nýznerova k vodopádům. Mezi zajímavosti, které zde můžete navštívit patří římskokatolický farní kostel svatého Josefa, žulový sloup Panny Marie, kamenný most z roku 1846 či novogotický kostel Panny Marie Bolestné na Boží hoře z let 1878-1880. Město a uvedený kostel spojuje křížová cesta. Původně se na místě nalézal dřevěný kostelík (1712-1713), z něhož později byla postavena větší kaple, kterou ale vandalové zpustošili, takže bylo rozhodnuto o strhnutí budovy a jejím nahrazením současným kostelem, který byl roku 1880 vysvěcen.

Mezi další věc stojící za vidění stojí národní přírodní památka Borový ležící asi 1,5 km od Žulové. Jedná se o území v rozloze 36,84 hektarů, které tvoří skály a skalky z biotitickým granodioritem a slezskou světlou žulou pocházející z období třetihor a čtvrtohor. Dále v okolí města Žulová nalezneme například jeskyni Na Pomezí, lázně Jeseník, Vidnavu, Venušiny misky a mnoho kamenolomů.

Další zajímavosti skrývá obec Horní Skorošice, na jejímž území se nachází Nýznerovské vodopády. Mimo ně můžete navštívit také evropsky významnou lokalitu Lánský vrch. Přímo ve městě pak můžete shlédnout starý hřbitov se starou ohradní zdí a sousoším Kalvárie, sochy Panny Marie Immaculaty, sv. Floriána nebo sv. Jana Nepomuckého nebo římskokatolický farní kostel sv. Martina.


Semolina - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Nýznerovské vodopády a okolí:

Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
Nýznerovské vodopády a okolí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nikdy jsem o tom neslyšela, zajímavé
Obrázek uživatelky
profil
Byly jsme uz nekolikrat mame to kousek
Obrázek uživatelky
profil
Jeseníky miluji, ale tam jsem ještě nebyla.
Obrázek uživatelky
profil
jistě hezká přírodaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles