8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O chválení v partnerských vztazích

11. 12. 2012 | Manželství
Hodně se mluví o tom, proč je důležité chválit děti. Zvyšujeme tím jejich sebedůvěru a rozvíjíme motivaci dělat správné věci. Funguje toto kouzlo i v partnerských vztazích? Správně podávanou pochvalou můžeme výrazně zlepšit to, jak bude partnerství fungovat. Pojďme se podívat, proč je dobré chválit partnera, jak to bude mít největší efekt a jaké reakce se můžeme dočkat.

Proč chválit?

Pozitivní slova směrem k partnerovi jsou jedním z nejkrásnějších a zároveň nejsnadnějších způsobů vyjádření lásky. Jednoduše mu tím uděláte radost. Ostatně i sobě, protože si uvědomíte, jak úžasný člověk vás miluje. V některých případech tím můžete partnera i trochu změnit. Slovo trochu zdůrazňuji.

O chválení v partnerských vztazíchTak například nepořádnému a chaotickému manželovi zůstane po třinácti ódách na jeho uspořádanost na pracovním stole už pouze počítač, malířské štětce, kterými nikdy nemaloval, poměrně velký osvěžovač vzduchu, nepočítaně kupiček papírů a propisek, budík, tachometr na kolo, duše a dva kalendáře.

Žrouti pochval

Existují lidé, kteří jsou z pochvaly doslova živi. Nemůžou bez ní fungovat. Možná znáte výroky typu: „Viď, že se ti líbím, miláčku“ (opakované v různých modifikacích desetkrát denně) od sebe nebo svého partnera/ partnerky.  Žrouti pochval většinou nemají dost velké sebevědomí a potřebují neustálé potvrzení zvnějšku. Pokud je to případ vašeho vztahu, nezoufejte, dá se to změnit. Je důležité, aby si žrout pochval uvědomil, že jeho chování vztahu škodí a partner by si ho mohl přestat vážit.

Měl by zkusit najít sám na sobě věci, které má rád. U velmi urputných žroutů pochval může pomoct i terapie. Partnera podpoříte tím, že ho budete chválit spontánně (když to zrovna nežádá) a zároveň přestane s pochvalami na povel. Žrout si tímto způsobem napodmiňuje, že i když nebude tak urputný, může se mu jeho oblíbené stravy dostat.

Kati pochval

Kata pochval určitě ve svém okolí máte. Když mu pochválíte účes, myslí si, že tím chcete říct, že jeho předchozí úprava vlasů byla otřesná, příp. řekne: „je hnusný.“ Cokoliv dobrého, co je řečeno o jeho osobě, kat okamžitě usekne. Jsou to lidé, kteří nebyli nikdy příliš chváleni. Pomůže jim zvyk. Takže pokud žijete s katem či katyní pochval, buďte vytrvalí. Zvyknout se dá i na smrt, natož pak na pochvalu.

Stydlíni

Stydlíni jsou lidé, kteří jsou z pochvaly rozpačití. Reagují zčervenáním a snaží se rychle odvést řeč jinam. Nejsou s nimi takové potíže jako se žrouty a katy pochval. Většinou postačí najít si pro hezká slova intimní chvilku a příjemnou atmosféru.

O chválení v partnerských vztazíchJaká by měla být pochvala

Buďte konkrétní.  Člověka určitě potěší, že „je krásný“, pokud však oceníte nějakou určitou drobnost („máš nádherné malíčky na rukou), bude ještě šťastnější. Protože, uznejte, krásných lidí běhá po světě docela dost, ale vybavujete si nějaké jedinečné malíčky na rukou? Není dobré chválit za každou hloupost. Člověk si přestane hezkých slov vážit a zvykne si na ně.
Nemluvte o vlastnosti („jsi chytrý“), ale spíš o aktuální situaci (jsem pyšná, jak rychle jsi na to přišel). Chvála bude věrohodnější.

Přestože partnera právě chválíte, nedostávejte se do pozice rodiče. Když řeknete padesátiletému manželovi, že je „rozkošně chytroučký ňufíček“, pravděpodobně si příliš mužně připadat nebude. Upřímnost především. Pochválíte-li totiž partnera například za výběr dárku, který se vám nelíbí, může se vám stát, že ho následujících deset let rozbalíte každý rok.

Pokud se chcete naučit kvalitně chválit, nejlepší bude prostě začít. Dejte si předsevzetí, že řeknete partnerovi něco opravdu hezkého jednou denně. Zezačátku Vám to možná bude připadat trochu násilné, ale věřím, že se Vám chválení nakonec zalíbí.

Autorka: Zuzana Zavadilová - psycholog
Zdroj: EBLO


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem byla se sestrou rodiči chválena a podporována odmalička a jsem jim za to vděčná. Řekla bych, že jsem zdravě sebevědomá, nestydím se přijmout pochvalu, ale ani přijmout kritiku. Svého manžela i syna chválím často, i za maličkosti a řekla bych, že je to dobrá taktika pro spokojený život :- )
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím s vámi!
Je to strašně důležité a dělá to fakt zázraky!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
CHVÁLIT, CHVÁLIT, CHVÁLIT....TO MI ŘÍKÁVALA MOJE KAMARÁDKA, ALE NEBYLA JSEM NA TO ZVYKLÁ, JÁ NIKDY NEBYLA CHVÁLENA ANI OD TCHÝNĚ, ALE ANI OD JEJÍHO SYNA.....POCHVÁLÍM, POKUD SI TO OOPRAVDU ZASLOUŽÍ, ŽE TŘEBA UMYJE NÁDOBÍ, NEBO SI PO SOBĚ UKLIDÍ BINEC Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
partnera je potřebné chválit...moc užitečné radySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
každý mame zažité něco jiného
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles