Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O cyklostezkách na pokračování

7. 12. 2010 | Cykloturistika

Třeba se někdo zeptá, proč právě o cyklostezkách?  Protože umožňují  jednoduše a bezpečně vyrazit někam ven – do přírody, za čerstvým vzduchem nebo vyjet si s rodinou na výlet - nasadit přílby,  šlápnout do pedálů a na chvilku opustit počítače a televizi anebo vyhledat něco krásné, kde jsme ještě nebyli.  Právě cyklostezky zaručují nám, cykloturistům,  potřebný komfort a především bezpečnou jízdu na kole, kterou není možné očekávat na silnicích plných aut, kamionů a veřejné dopravy.

          Na svých cestách po krajích domácích i v zahraničí jsem projela spoustou cyklostezek tisíce kilometrů. Někdy to byl jenom vymezený pruh podél silnice, ale ty bezpečnější představují speciálně vybudované sítě cyklostezek, vedoucí k turistickým cílům, památkám, nebo za přírodou a její krásou. Ty nejkvalitnější, nejčetnější a nejznámější jsou nadále za hranicemi naší vlasti a dle mého mínění vede Rakousko, pak Německo, Švýcarsko, Itálie anebo Francie.  Umožňují projet jednotlivými oblastmi bezpečně a přitom neminout zajímavosti, odpočinout si v přírodě a poznat lidi i krajinu, kterou projíždíte.  Rakouskem třeba projedete po cyklostezkách zcela mimo frekventovaný provoz  silnic, cyklostezky míjí i centrum velkých měst, kde se cyklista v cizím prostředí hůře orientuje anebo naopak – třeba přes Vídeň si můžete vybrat několik okruhů, které vás bezpečně a jistě provedou celým městem.

                                                          

Foto č.1

 

    Ale zpět domů  -  je potěšitelné, že jenom za rok 2009 přibylo dalších několik set kilometrů nových cyklostezek i u nás.  Pokud prvotním záměrem bylo vyčlenit cyklisty ze silnic a zajistit jim bezpečnou jízdu na kolech, v současnosti je trend již jasný – vytvořit síť cyklostezek odněkud někam, propojit bezpečně pro jízdu na kole města, zajímavé turistické oblasti nebo umožnit dosažení turistických cílů na kole. Cyklostezky jsou různé – včetně značení, úpravy povrchů i vybavenosti. Ty nejnovější byly již budovány se zřetelem na potřeby turistiky i rodinných výletů – odpočívadla, občerstvení jsou již běžné i u nás, snad jen co do jejich vybavenosti si ještě můžeme brát příklad v zahraničí.  Zejména chybí možnost osvěžení pitnou vodou z přírodního pramene a musíme vyhledávat občerstvení nebo restaurace. To nás mnohdy přinutí opustit zákoutí přírody a jet přes město či vesnice.

                                                         

Foto č. 2

 

        Značení navazuje na již dříve používané, anebo se přizpůsobuje stávajícímu v zahraničí – zejména při spojení delších cyklostezek nebo cyklotras celoevropského významu. Cykloznačení  je podobné turistickému – barevný pás mezi dvěma žlutými pásy. Směrové tabule a křižovatky jsou značené černě na žlutém podkladu, většinou s doplňkovým popisem a kilometráží. Někdy by pomohly informační panely s orientační mapkou a přesnější značení přístupu k památkám nebo zajímavostem. Nechci se pouštět do polemik, jestli asfalt patří do přírody, ale  méně zkušení cyklisté nebo rodiny s dětmi jej určitě uvítají. Kdo se cítí na víc – vezme horáka a vyrazí do terénu nebo na hřebeny hor, kde si cyklotrasy uchovávají přírodní charakter. Nové cyklostezky stěžejního významu mají i své logo – např. letos nově otevřena cyklo kolem Bečvy,  ze  zahraničí je známé  třeba logo Podunajské cyklostezky, nebo Eurovelo celoevropského významu.  K nim patří i Greenways – ty evropské procházejí naším územím, např. Praha – Vídeň, nebo Kraków - Vídeň. Přes naše území vedou i evropské dálkové cyklotrasy – třeba známá Jantarová cyklotrasa.

                                                 

 Foto č. 3

        Závěrem – cyklostezky jsou tady pro každého, kdo je ochoten respektovat bezpečnost svou i ostatních uživatelů, dokonce i pejskařů. Je jenom na nás – domluvit se a použít „zdravý selský rozum“ pro pohyb na cyklostezkách. Nejednou mi do cesty vběhlo dítě – maminka se věnovala druhému v kočárku uprostřed cyklostezky. Ve městě je nutné s tím počítat. Horší a nebezpeční jsou pejsci – i když na vodítku, dovedou v loveckém zápalu nečekaně vyrazit bokem a zkřížit trasu cyklistovi. Bruslaři jsou asi nejméně nebezpeční, pokud nejezdí vedle sebe a ponechají dost prostoru pro předjíždění ostatním. Nebezpeční jsou v tom, že jezdí na rytmickou hudbu do sluchátek a okolí neslyší, někdy ani nevnímají, co se kolem nich děje. Vždy je jenom na uživatelích – domluvit se a společně využít hlavní přínos cyklostezek – bezpečnost. A když bezpečnost – tak vždy s cyklistickou přílbou na hlavě.

Přeji vám stovky krásných a bezpečných kilometrů na kolech.

                                                                                                                                                       

Fotky:

1 - Cyklostezka s osvětlením

2 - Odpočívadlo na cyklostezce u Nez. Jezera

3 – Cyklrozcestník

4 - Kruhový objezd i pro cyklostezku

5 - Odpočívadlo a infocentrum v St.Veit

6 – Hainburg podél Dunaje

7 - Most v Hainburgu panorama

8 - Přemostění přítoku Nez. jezera na cyklostezce

9 - Cyklo kolem Nez. jezera  kolem vinic

10 - Rozcestník v St. Veit

11 – Infopanel zapadní pobřeží Cap Corse

12 - Symbol zrušení železné opony Fertörákos

 

Maden

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !