8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Očkování proti klíšťové encefalitidě

21. 06. 2013 | Nemoci

Konečně jsme se dočkali slunečních paprsků a letních teplot, které jsme letos tak netrpělivě očekávali. Tyto pěkné dny přinášejí vesměs pohodu, ale nesou s sebou také jistá rizika. Mezi ně patří i zvýšený výskyt klíšťat.

Rizikem pro člověka jsou onemocnění, která klíšťata mohou přenášet: borelióza a klíšťová encefalitida. Aktivita klíšťat je v těchto dnech na svém vrcholu; období aktivity jinak trvá zhruba od března do října, ale ovlivněno je řadou faktorů, například teplotou nebo vlhkostí vzduchu. A právě ty momentálně klíšťatům nahrávají. Těmto malým parazitům se daří v listnatých a smíšených lesích, v parcích a zahradách, v okolí vodních toků...

Proti borelióze pomůže jedině prevence (do přírody vyrážet ve světlejším oblečení, pokud možno s dlouhými rukávy a nohavicemi, pohybovat se po zpevněných cestách, používat repelenty a hlavně se po příchodu domů důkladně prohlédnout) a pokud nemoc propukne, léčí se antibiotiky. Proti encefalitidě je nejúčinnější ochranou očkování.

Kdy a koho očkovat proti klíšťové encefalitidě?

Očkování proti klíšťové encefalitidě poskytuje spolehlivou ochranu před klíšťovou encefalitidou - nebo jinak řečeno klíšťovým zánětem mozku -  již přes dvacet let, počet infikovaných klíšťat ale v posledních letech stále stoupá. Proto je také na očkování proti klíšťové encefalitidě kladen vyšší důraz než dříve.

očkování proti klíšťové encefalitidě

Lékaři a hygienici se většinou shodují v tom, že chránit očkováním proti klíšťové encefalitidě by se měly všechny věkové skupiny.  U dětí většinou průběh onemocnění nebývá tak dramatický, u starších lidí nebo u lidí se sníženou imunitou může mít encefalitida vážnější průběh a věk může také zvyšovat procento zdravotních následků. Očkovat proti klíšťové encefalitidě se můžete nechat v ordinaci svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru.

Očkování proti klíšťové encefalitidě lze aplikovat v průběhu celého roku, nejvhodnější je ale v zimních měsících, ještě před zahájením aktivity klíšťat. Přestože tedy letos nejvhodnější doba pro očkování proti klíšťové encefalitidě již minula, můžeme se nechat naočkovat i nyní. Podle lékařů „lepší později, než vůbec“.

Jak očkování proti klíšťové encefalitidě probíhá?

Očkování proti klíšťové encefalitidě samotné se skládá ze tří hlavních dávek, mezi kterými je určité časové období: v zimních měsících roku je doba mezi jednotlivými dávkami delší; první dvě dávky dostanete v rozmezí  1 - 3 měsíců a třetí dávka následuje 5 - 12 měsíců po dávce druhé. První přeočkování proti klíšťové encefalitidě probíhá zpravidla po třech letech, další pak po třech až pěti letech (v závislosti na věku a zdravotním stavu očkovaného).

V letních měsících, v době zvýšené aktivity klíšťat, je nutné zkrátit dobu mezi aplikacemi prvních dvou dávek - aplikují se v rozmezí 14 dnů. Třetí dávka následuje opět 5 - 12 měsíců po druhé dávce. Přeočkování proti klíšťové encefalitidě probíhá vždy stejně, tedy jako je popisované v zimním období. Vždy obdržíte pět dávek během deseti let.

Očkování proti klíšťové encefalitidě není povinné, o výši případného příspěvku na očkování proti klíšťové encefalitidě se informujte u své zdravotní pojišťovny - vakcíny nejsou hrazené ze zdravotního pojištění.

Nezapomínejte, že očkování vás chrání jen proti případné encefalitidě. Nadále nebudete chráněni proti borelióze, myslete proto stále na prevenci! V rámci ní můžete i sledovat stránky Českého hydrometeorologického ústavu, kde naleznete aktuální stupeň aktivity klíšťat. A pokud už si klíště domů přece jen přinesete, opatrně ho odstraňte a vydezinfikujte ranku - nestyďte se zajít i za lékařem, jestliže si na odstranění klíštěte netroufáte sami.

Názory veřejnosti na prospěšnost očkování se různí, zvažte proto svůj životní styl i další okolnosti. Rozhodnutí je jen na vás.

Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Maarto, taky jsem to zažila, když mi bylo 14 let, tenkrát se o tom moc nevědělo a nemluvilo. Měla jsem boreliozu,v nemocnici na kapačkách skoro měsíc,kapačky 4x denně a kapalo to hodinu. Ruce jsem měla rozpíchané jak narkoman, pak už ani nevěděli kam,všude jsem měla modřiny.Měla jsem ten nejvyšší stupeň,hrozilo mi i ochrnutí,zachránilo mě tenkrát jen to,že jsem prodělala těsně před tím zápal plic a na to jsem brala penicilin, kterým se léčí i borelioza,nevím teda jak teď. Takže jsem byla ve slabší formě přeléčená,ještě než se na to přišlo,jinak bylo možná dneska všechno jinak.Na lumbálku jsem měla jít,ale nějakým zázrakem se mi den předtím zlepšili hodnoty,tak se čekalo a pak mě to minulo,takže aspoň o jeden hrozný zážitek míň.
Paradox je,že mě nenakazilo klíště,ale infikovaný komár,klíště jsem 100% tenkrát neměla,ale pamatovala jsem si,jak mě tenkrát štípnul a měla jsem to zarudlé,pak to začalo hnisat,no hnus :-(
Na encefalitidu očkovaná jsem a děti nechám taky.
Obrázek uživatelky
profil
Už jsem si tím prošla,měla jsem boreliozu a opravdu to nikomu nepřeji.V nemocnici jsem byla 14dní a na lumbální punkci opravdu nikdy nezapomenu!To bylo něco odporného!Jestli máte někdo podobnou zkušenost jako já,napište!
Obrázek uživatelky
profil
taky se na to chystáme,ty malé potvory jsou pořád víc nebezpečnéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles