Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odkládat operaci zraku kvůli létu? Není k tomu důvod

26. 07. 2023 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Oční centrum Praha




Celá řada lidí se domnívá, že operaci zraku není vhodné podstoupit v létě. Tento mýtus přetrvává jak u starších lidí, které čeká například operace šedého zákalu, tak i u mladých, kteří plánují podstoupit laserovou operaci. Jsou operace, které se v letních měsících vyloženě nedoporučují, ale operace očí mezi ně nepatří.

Operaci šedého zákalu je možné podstoupit v kterémkoli ročním období. Díky moderní medicíně a nejnovějším technologiím se v dnešní době jedná o jednu z nejčastějších operací vůbec. Při tomto zákroku se prakticky nevyžadují žádná zásadní omezení pacienta před ani po operaci.

„Trend, kdy pacienti nechtěli chodit na operaci v létě, už ustupuje. Není k tomu totiž důvod. Pacient už druhý den po operaci operovaným okem vidí. Po operaci je sice potřeba dodržovat klidovější režim, ale to nijak nebrání běžným aktivitám,“ vysvětluje MUDr. Radan Zugar, primář Očního centra Praha.

Odkládat operaci zraku kvůli létu? Není k tomu důvodOperaci šedého zákalu je tak možné podstoupit i v letních měsících. S ohledem na pooperační režim je pak jen potřeba přizpůsobit některé letní aktivity, případně dovolenou. Oko se po operaci hojí přibližně měsíc. V tomto období se doporučuje vyhnout se fyzicky náročné práci a zvedání těžkých břemen, vyhýbat se zakouřenému a prašnému prostředí, nekoupat se ve veřejných bazénech a nechodit do sauny. Při pobytu venku je vhodné po operaci chránit oči slunečními brýlemi.

U šedého zákalu platí, že pacient by operaci neměl zbytečně dlouho odkládat. Nejenže může dojít k výraznému zhoršení vidění a tím i zhoršení kvality života, ale hrozí i komplikace při operaci. Čím více je šedý zákal starší (tzv. uzrálý), tím bývá oční čočka více postižená, je tvrdší a hůř se odstraňuje. Operace je pak náročnější, může přinášet více rizik a následná rehabilitace je také delší.

Léto láká k aktivitám


Léto a teplé počasí přímo vybízejí k tomu být aktivní a operace zraku umožní pacientům si je lépe užít. Platí to nejen pro mladé, kteří chtějí sportovat a užívat si všech letních radovánek bez omezení. Ti, kteří se v Očním centru Praha zbavili dioptrií, si pochvalují především to, že nemusí řešit brýle při sportu ani čočky při plavání a mohou si naplno užívat léto se slunečními brýlemi.

Starší pacienti se po operaci šedého zákalu cítí jako znovuzrození. Opět mají jasné vidění, znovu si užívají barev, a díky tomu mohou být aktivnější a naplno se věnovat svým zálibám a koníčkům.


S úsměvem na laserovou operaci i v létě


„V Očním centru Praha korigujeme dioptrie a astigmatismus nejčastěji nejmodernější metodou ReLEx SMILE. Tato metoda je pro oko nejšetrnější a nejpřesnější. Díky minimálnímu zásahu do oka je doba hojení a rekonvalescence velice krátká a člověk se po operaci vrací téměř okamžitě do běžného života. V den operace doporučujeme pacientům relaxovat a odpočívat, ale již druhý den se ostrost vidění stabilizuje a pacient se může vrátit i do práce a běžným aktivitám. Téměř zcela se oko zhojí do dvou týdnů od operace,“ vysvětluje MUDr. Andrea Janeková, FEBO, která laserové operace zraku v Očním centru Praha provádí.

Díky nejmodernější metodě korekci zraku ReLEx SMILE je zákrok velice šetrný, přesný a zcela bezbolestný. Operace se provádí pomocí tzv. femtosekundového laseru, který na základě přesných výpočtů upraví požadovaný počet dioptrií, a to bez narušení pevnosti a stability rohovky. Díky tomu je doba hojení rychlá a rekonvalescence oproti starším metodám kratší. V rámci pooperačního režimu se pacient musí vzdát například plavání a koupání, ale jen na dva týdny.

________________________________________________________________________

Prim. MUDr. Radan ZUGAR

Primář Očního centra Praha, kataraktový chirurg


Vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2002 působí jako odborný lékař na očním oddělení Oblastní nemocnice Kolín, a.s. V lednu roku 2011 nastoupil jako odborný lékař v Očním centru Praha, kde byl v září téhož roku jmenován primářem. Funkci primáře Očního centra Praha vykonává dodnes.

Prim. MUDr. Radan Zugar se věnuje kataraktové chirurgii, ročně provede přes 1 000 operací šedého zákalu. Celkem již má na kontě 20 000 operací šedého zákalu. Věnuje se léčbě sítnice, aplikuje anti-VEGF preparáty a vede glaukomovou poradnu.

V roce 2017 byl Ministerstvem zdravotnictví jmenován členem Akreditační komise a Atestační komise pro obor specializačního vzdělávání – oftalmologie.


MUDr. Andrea JANEKOVÁ, FEBO

Vedoucí lékař centra kataraktové a refrakční chirurgie, zástupce primáře

MUDr. Andrea Janeková, FEBO, vystudovala 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2012 absolvovala ve Španělsku (University Hospital Arnau de Vilanova). Absolvovala odborné kurzy v Chicagu (AAO Chicago 2016) a ve Vídni (Vienna phacoemulsification one week wetlab course 2017), dále v Lisabonu a Barceloně. V květnu 2019 v Paříži úspěšně složila mezinárodní evropskou zkoušku z oftalmologie a obdržela prestižní titul FEBO (Fellow of European Board of Ophthalmology). V květnu 2023 byla zvolena do výboru České společnosti refrakční a kataraktové chirurgie (ČSRKCH).

Od listopadu 2012 působí jako odborná oční lékařka v Očním centru Praha. Od května 2023 působí jako vedoucí lékař centra kataraktové a refrakční chirurgie a zároveň zastává pozici zástupce primáře.

Ročně provede přes 2 000 nitroočních operací. Specializuje se na chirurgii šedého zákalu, refrakční chirurgii a chirurgii sítnice a sklivce. V poslední době se rovněž věnuje operacím zeleného zákalu. Spoluzodpovídá za vzdělávání odborných lékařů v Očním centru Praha. Ve své výzkumné činnosti se zabývá vývojem nitroočních implantátů.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !