Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oheň aneb přítel i nepřítel

31. 12. 2014 | Zajímavosti

Oheň

V dějinách lidstva je jedním z velkých mezníků chvíle, kdy si člověk podrobil oheň. V mnoha pověstech se hovoří o tom, že oheň byl darem bohů. Oheň byl lidem samozřejmě známý od nepaměti, ovšem zapálený např. bleskem či horkem. Přírodními živly roznícený oheň se první lidé vždy snažili získat a pak chránit. Poznatek toho, jak oheň rozdělat, byl proto pro lidstvo rozhodujícím vynálezem.

První sirka

Do konce 18. století se používalo k založení ohně křesadlo. Novým řešením byly různé typy zapalovadel a máčecích zapalovačů, později třecí zápalky.

První zápalky se nazývaly congrevské po vynálezci světelných raket generálu Congrevovi vyrobené anglickým lékárníkem Johnem Wolkerem v Londýně ve 20. letech 19. století.

oheň přítel i nepřítelVe 30. letech se objevily zápalky fosforové, jaké vyráběl ve své laboratoři vídeňský lékárník Štěpán Römer. Výrobu zápalek přivedla do českých zemí láska a taky trochu průmyslová špionáž. V laboratoři lékárníka Römera připravovala hořlavou směs paní lékárníková a té při práci pomáhala rodačka z Lazník u Lipníka jménem Marie.

Marie se zamilovala do truhlářského tovaryše Vojty, rodáka ze Sušice, který u lékárníka Römera hobloval dřívka pro výrobu zápalek. V roce 1839 se oba odstěhovali do Sušice, kde získali souhlas sušického magistrátu k výrobě zápalek.

Slavný podnik s téměř stoletou tradicí

Výroba zápalek v Lipníku byla zahájena v listopadu 1909. V době zrodu továrna vyráběla asi 100 000 krabiček zápalek denně. Firma brzy získala světové jméno a expandovala do několika států včetně exotických zemí.

V roce 1923 došlo ke spojení s jinou akciovou společností, která byla začleněna do Spolku  pro chemickou a hutní výrobu.

Nová značka nepřinesla zápalkám zrovna nejšťastnější chvíle. Výroba a kvalita sirek byla výrazně poznamenána válečným obdobím a hospodářskou krizí. Roku 1946 byly vyčleněny ze Spolku pro chem. a hutní výrobu dva závody, a to závod v Lipníku nad Bečvou a druhý závod v Sušici, ke kterému byly postupně přičleněny další závody.

Již v roce 1948 patřila továrna v Lipníku spolu s mateřským podnikem v Sušici a další v Banské Bystrici k hlavním dodavatelům zápalek v zemi. V roce 1949 byla k sirkárně přičleněna bývalá výrobna mýdel a svíček.

V té době měl závod téměř 360 zaměstnanců a patřil k největším v Lipníku. Tehdy zde vznikla spousta překrásných sérií etiket, kdy se na nálepkách krabiček odrážela tehdejší doba.

V roce 1958 byla sirkárna v Lipníku nad Bečvou opět začleněna k závodu Sušice. Poslední velká modernizace továrny proběhla v roce 1971. 

5. února 1986 postihla závod tragédie. V lipnické sirkárně hořelo často, ale tento den si oheň vybral i oběti na životech. Při výbuchu a následném požáru zahynulo pět žen a řada dalších lidí byla zraněna.

Po 93 letech, 15. října 2002, sirkárna nečekaně ukončila v Lipníku nad Bečvou z bezpečnostních důvodů tradiční výrobu zápalek. O práci přišlo 77 lidí.

Na věčnou vzpomínku byl vyroben model s názvem „Poslední sirka“, který je umístěný uprostřed nového kruhového objezdu u pošty v Lipníku nad Bečvou a nostalgicky připomíná zánik téměř stoleté tradice, kde sirky psaly své dějiny.


Sasulka30 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Oheň aneb přítel i nepřítel:

Oheň aneb přítel i nepřítel
Oheň aneb přítel i nepřítel
Oheň aneb přítel i nepřítel
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles