8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Okénko k sousedům: Burghausen

25. 09. 2015 | Evropa

O letošních prázdninách se nám podařilo vyjet jen na velice krátkou dovolenou. Zvolili jsme si moje oblíbené Rakousko a protože jsme jeli opravdu na pár dní, alespoň jsme se rozhodli cestu do místa pobytu spojit s návštěvou turisticky zajímavých míst. Sedla jsem k počítači a hodiny studovala památky nebo jiné významné objekty na trase a v jejím bližším okolí. Myslím si, že se mi moje snaha vyplatila. Cesta se nám sice protáhla na dlouhých čtrnáct hodin, ale zato s příjemnými zastávkami.

Jedním takovým místem bylo německé městečko Burghausen. Projížděli jsme tu už před lety a všimli jsme si obrovského hradního komplexu. Protože tenkrát nebyl na zastávku čas, uložili jsme si tohle místo do paměti a slíbili si, že jednou se sem určitě vrátíme. Trvalo to sice dlouho, ale nakonec se nám podařilo slibu dostát. I když vlastně jen napůl: čas byl jen na město... Hrad je skutečně tak rozsáhlý, že na jeho prohlídku je nutné vymezit si minimálně dvě až tři hodiny a tolik času jsme bohužel už neměli. Těšíme se tedy, že si návštěvu Burghausenu ještě někdy zopakujeme (a snad už to nebude trvat tak dlouho...). Pokud to sem nemáte daleko, rozhodně doporučujeme! Zatím nabízím jen takové menší okénko k sousedům:

BurghausenTohle půvabné historické město leží v Dolním Bavorsku, na hranicích s Rakouskem (od známého Salzburgu ho dělí asi padesát kilometrů). Městečko s necelými dvaceti tisíci obyvateli i hrad nesou stejné jméno a leží na levém břehu řeky Salzach. Ostatně právě tato řeka tvoří přirozenou hranici mezi Rakouskem a Německem. Podlouhlý hradní komplex najdete na úzkém skalním hřebenu nad městem mezi řekou Salzach a jezerem Wöhrsee, které vzniklo ze slepého ramene řeky. Je to velkolepá středověká památka a se svou délkou přes tisíc metrů (údaje se různí, takže se můžete setkat s délkou 1040 – 1061 metrů) je Burghausen nejdelším hradem v Evropě. V některých pramenech se uvádí, že dokonce na celém světě, ale to opravdu neposoudím. Každopádně hrad má celkem šest nádvoří a všechna jsou volně přístupná, takže pohledy dolů na město budou určitě stát za to a rádi si je příště vychutnáme včetně prohlídky interiérů, za kterou se samozřejmě už ale platí. Tohle město turisté navštěvují hlavně kvůli hradu, ale za návštěvu stojí i podhradí. Historie města sahá až do roku 1025, kdy se o něm objevila první zmínka. A samozřejmě je úzce spjatá s historií hradu.

Když přejedete z rakouské strany most přes řeku Salzach, dostanete se krátkou uličkou přímo na náměstí Starého města. My jsme měli štěstí, že tu zrovna bylo volné místo k zaparkování. Bohatě zdobené barokní a rokokové měšťanské domy s barevnými fasádami i kašny se utápěly ve sluneční záři a uličky lákaly k procházce. Nad náměstím se hrdě tyčila část hradního komplexu. Ve venkovních zahrádkách kavárniček a restaurací to také žilo. Místní uličky byly lemované malými obchůdky, zboží vystavené na ulici si tu každý turista mohl v klidu prohlédnout. Prostě pohodový letní den s fantastickou atmosférou. My jsme se pokochali krásou zdobených štítových domů – přehlédnout se nedá hlavně modrá budova Městského sálu (Stadtsaal) s knížecím znakem, radnice. Náměstí dominuje kostel sv. Jakuba. Jeho téměř 80 metrů vysoká věž má zvláštně tvarovanou barokní báň. K nejcennějším relikviím patří staré náhrobní kameny uvnitř i na vnější zdi kostela. Na jižní straně náměstí jsme prošli pod výstavním obloukem brány do uličky In den Grüben. Tato v současné době pěší zóna je lemována domy převážně z období pozdní gotiky. Už ve středověku byla osídlena řemeslníky. Během století byla při povodních opakovaně zaplavována; dnes můžeme díky protipovodňovým opatřením obdivovat mnoho citlivě zrekonstruovaných domů. Známá je také jako Ulička slávy – protože Burghausen žije jazzem, najdete tu bronzové desky se jmény některých jazzových legend. Oblouk vstupní brány je krásně malovaný a obytný a v této uličce není jediný (je ale nejhezčí). Samotná pěší zóna zve nejen k nákupům, ale je také centrem umění, řemesel a gastronomie. Koupit se tu dají kromě různých suvenýrů a dárků třeba šperky a jiné umělecké předměty, pohlednice a mnoho dalšího. Ze Starého města vybíhá odbočka do aleje vedoucí k parkovišti u hradu. Nejhezčí pohled na hrad v celé jeho délce si užijete z rakouské strany, z vesničky Ach (na silnici je tu několik odpočívadel).

Staré město a jedinečný hrad tvoří atraktivní celek. Věřím, že své kouzlo mají v každou roční dobu. Tak neváhejte a přijeďte se také podívat.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Okénko k sousedům: Burghausen:

Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
Okénko k sousedům: Burghausen
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hrad i město a taky článek se mi moc líbíSmajlík
Mám stejný názor jako Nelke.. mají skoro vše upravené.. ona totiž každá mez, lesík, dům, má svého majitele, ne jako tady mnoho krásných - ale bohužel vybydlených, nebo v zástavě u nějaké banky a nedá se s tím nic dělat, tak to chátrá, místo vzkvétáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezké fotky.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké městečko, hlavně ta obytná brána se mi moc líbí. Našinec je překvapený, že ať zavítá do sebeneznámějšího místa v Rakousku nebo Německu, tak vše je tam čisťounké, upravené, pečlivě udržované.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles