Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oslavte letos mezinárodní den leváků

13. 08. 2010 | Zajímavosti
Na 13. srpna připadá Mezinárodní den všech těch z nás, kteří píší levou rukou. Den se slaví od roku 1976 a pravidelně jej vyhlašuje Mezinárodní asociace leváků. Den si klade za cíl zvýšit povědomí o problematice levorukosti a o těžkostech, se kterými se tito lidé potýkají v běžném životě, kde je většina předmětů, přístrojů, budov apod. přizpůsobena pro dominantní pravou ruku. Svátek se slaví po celém světě, i když se o jeho existenci příliš neví a v kalendáři ho stále nenajdeme. O rozšíření se starají různé asociace a kluby, které leváky sdružují.

Ve Velké Británii si Mezinárodní den leváků připomínají slavnostmi, které se konají až ve dvaceti regionech země. Jejich součástí jsou sportovní zápasy leváků proti pravákům nebo typicky anglické odpoledne s čajem, k jehož pití ale můžete použít pouze levou ruku. Hospody, které Den leváků drží, poznáte podle toho, že večer 13. srpna používají vývrtky pro leváky a hosté hrají klasické hospodské hry levou rukou. Po celé zemi jsou rozšířené takzvané „Levé zóny“ oslavující kreativitu, adaptibilitu a sportovní obratnost leváků. Praváci si v těchto zónách mohou vyzkoušet, jaké je to žít v praváckém světě s nevýhodou levorukosti. Mezinárodní den leváků nezapomíná ani na marketing, můžete si zakoupit trička, odznáček nebo náramek s leváckou tématikou.

Mezinárodní den leváků si již po několikáté připomíná také Česká republika. Od poměrně násilného přeučování leváků na praváky jsme již sice dávno upustili. Některé problémy, spojené především s nedostatkem speciálního zboží určeného pro leváky přetrvávají. Je však pravdou, že i v tomto ohledu se v posledních letech mnohé změnilo. „Nabídka speciálního zboží pro leváky se postupně rozšiřuje. Na trh se dostávají hudební nástroje, sportovní náčiní, pracovní pomůcky  - například kleště, kuchyňské náčiní, jakými jsou nože, otvíráky na konzervy, či škrabky, ale také třeba psací potřeby a nůžky. Existence těchto předmětů je v podstatě nezbytná. Například běžná pera jsou uzpůsobena pro psaní zleva doprava, kdy je hrot lehce tažen za perem pravou rukou,“ říká Aleš Pavlík z jednoho z obchodních řetězců.

V současné době roste nejen počet specializovaných prodejen, ale nabídku zboží pro leváky dokonce zařazují i některé obchodní řetězce. „V souvislosti s blížícím se začátkem školního roku jsme se rozhodli rozšířit nabídku psacích potřeb a dalších školních pomůcek i pro levoruké děti,“ říká Aleš Pavlík. „Nejen dětem se lépe píše s ergonomickými psacími potřebami.  Kromě toho, že jsou uzpůsobené tvaru ruky, vede jejich použití navíc k vytvoření lepších psacích návyků a postupně zabraňuje křečím a bolavým svalům na rukou,“ doplňuje Aleš Pavlík.

Obchodní řetězce v současné době nabízí rollery a tužky ergonomických tvarů, a to jak pro leváky, tak pro praváky. Součástí nabídky je i ergonomické pero pro leváky, které dětským rukám usnadňuje stabilitu, nebo již zmíněné speciální nůžky.

Slavní levorucí
Barack Obama, Princ William, Marilyn Monroe, Leonardo da Vinci, Jimi Hendrix, Martina Navrátilová, Julius Caesar, Kurt Cobain, Napoleon Bonaparte, Bill Clinton, Johann Wolfgang Goethe, Picasso, Michelangelo, Bethoven, Mozart, Paul McCartney, Oprah Winfrey a celá řada dalších.

Zdroj: Fleishman

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem nikdy neslysela ze by levaci meli svuj den.Zasnu, co vse se da slavit.
Obrázek uživatelky
profil
původně levák, nebo původně..., píšu pravou, nádobí myji levou, vařečku mám v pravé, nůž a nůžky také, jím jako pravák, např. papír do tiskárny dávám zásadně levou, sms píšu pravou a vůbec telefon i u pravého ucha pravou, když budu hrát tenis, tak raketu v pravé ruce, házím míčem levou rukou, oblékám se a obouvám zásadně nejprv levou, pak pravou, cokoliv uklízím, tak si hadr a smeták přehazuji, levé oko si líčím levou rukou, pravé oko pravou, rty pravou..., češu se pravou rukou a pravou si čistím zuby... Facka ode mne? - sama nevím, z které ruky přilítne. Tak, a teď mi řekněte..., jsem pravák, nebo levák?! Syn si v první třídě přehazoval tužku, jak se mu chtělo, ale píše už je to jasné, píše levou. Manžel je levák jak poleno.
Obrázek uživatelky
profil
mě se snažili předělat ve školce na praváka, ale poté co jsem začala koktat a počůrávat se tak to vzdali. Dnes dělám levou všechno, jen nůžky držím v pravé.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkJá jsem sice levák ,ale píšu pravou.Jsem z generace kdy nás přeučovali na praváky.Můj syn píše levou normalně.
Obrázek uživatelky
profil
jsem musela dceru přeorientovat na pravou ruku.
Manžel je levičák, úplně vše dělá levou rukou, jen píše pravou. Vnučka -levičák- píše, maluje a vše dělá levou. SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles