8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Otázky a odpovědi kolem darování krevní plazmy

5. 10. 2023 | Péče o tělo
Krev, krevní plazma, kostní dřeň, vajíčka, spermie, vlasy... To všechno je pro zdravého člověka samozřejmou součástí jeho organismu. Existují však lidé, pro které se jedná o nevyčíslitelnou cennost, která jim dokáže zachránit život, zlepšit jeho kvalitu anebo přinese šanci na založení rodiny. A možná i vy jim můžete pomoci...


Chtěl bych darovat krevní plazmu, ale jsem kuřák. Vadí to?
Kouření nevadí, ale když si někdo dá cigaretu těsně před odběrem, je to na laboratorních výsledcích krve vidět. Během kouření totiž podráždíte plicní tkáň a zvýší se proto leukocyty. Nikotin se sice plazmou nijak nepřenese, ale samozřejmě ke zdravému životnímu stylu nepatří. Vždy pacientům doporučujeme, aby si nedávali cigaretu těsně před odběrem. Není to ohleduplné ani vůči lidem, kteří sedí okolo na křeslech, protože nepříjemný odér je samozřejmě cítit.

Mohou při pravidelném dárcovství plazmy „zeslábnout“ žíly kvůli častému napichování?
Plazmu je možné darovat každých 14 dní, ale ještě jsem neviděl nikoho se zesláblou žílou způsobenou pravidelnými odběry. Maximálně se může po čase v místě odběru vytvořit jizvička, jelikož nervová zakončení v kůži jsou desítkami vpichů znecitlivělá. To ale nikomu neublíží. Existuje přece řada lidí, kteří si kvůli různým nemocem denně píchají injekce a obejde se to bez potíží. Když není člověk vhodný pro dárcovství kvůli nedostatečné kvalitě žilního systému, k odběru jej vůbec nepustíme. Často se jedná o mladé dívky s nízkou hmotností. Proto je jednou z podmínek darování minimální váha 50 kilogramů.

Nemohu se během darování plazmy nakazit nějakou nemocí?
Nebojte, nemůžete. Vše, co přijde do styku s krví, se vyhazuje a nemůže tedy přijít do kontaktu s krví někoho jiného. Celý odběrový set se zlikviduje jako biologický odpad, proto je přenos infekce prostřednictvím krve vyloučený. Navíc desinfikujeme křesla i veškeré další věci, máme automatické dveře bez klik a pravidelně monitorujeme přítomnost bakterií na všech místech v našich centrech.

Lze darovat plazmu během menstruace?
Ženy se někdy ptají, zda mohou darovat plazmu v rámci svých hormonálních cyklů. Je to individuální a necháváme to vždy na uvážení každé z nich. Některým může odběr v tomto období být nepříjemný, jiným nevadí. Obecně ale probíhající menstruace není kontraindikací k darování plazmy.

Stává se někdy, že se dárci při odběru udělá nevolno? Jak tomu lze předejít?
Nevolnosti se stávají zřídka. V 90 % se jedná o dietní či režimovou chybu, nevolnost může hrozit například mladým velmi štíhlým slečnám s nízkým poměrem výška/váha tedy s nízkým Body mass indexem (BMI), proto pokud má někdo méně než 50 kilogramů, odběr nedoporučíme. Potíže se mohou dostavit i v případě, že je někdo velmi unavený, například je po noční, anebo se nenají či dostatečně nenapije. Proto by měli dárci před odběrem dodržovat doporučený režim. Pozor by si měli dávat zejména lidé, kteří ráno nejsou zvyklí snídat. Před odběrem by se ale najíst měli, aby jim nebylo špatně. S nevolností se také někdy setkáváme u nových dárců, kteří se bojí. Dárcovství proto není vhodné pro lidi se strachem z jehel. Pokud k nevolnosti dojde, samozřejmě je na to náš personál trénovaný. Zakloníme hlavu, zvedneme nohy, nabídneme kávu a sušenku a do 5 minut je obvykle zase vše v pořádku. Když se situace opakuje, upravujeme množství a frekvenci odběrů. Naše dárce nikdy nevystavujeme žádnému riziku.

Proč je pro dárce důležité dodržet před odběrem pitný režim?
Jestli je člověk dostatečně napitý, se pozná z rozboru krve v laboratoři podle takzvaného hematokritu. Když k nám přijde dárce dobře napitý, odběr běží rychle, je pro něj komfortní a úspěšný. Organismus pak ani nepozná, že se odebralo půl litru plazmy. Být napitý ale neznamená vypít ráno na ex dva litry vody. Je to o setrvalém stavu, kdy dbáte na správnou hydrataci. Spousta lidí dnes trpí tím, že pijí málo tekutin. Naopak konzumujeme hodně kávy, ale už si neuvědomujeme, že pokud vypijeme jednu kávu, je to stejné, jako bychom vypili o půl litru vody méně. Nejlepší je pít čistou vodu, sladké pití je naopak nevhodné. Samozřejmě tekutiny obsahuje i jídlo.

Měli by dárci plazmy užívat některé vitaminové doplňky?
Pro dárce plazmy máme doporučený jídelníček s vhodnými, a naopak nevhodnými potravinami. Vitaminy navíc v podobě doplňků stravy sice neuškodí, ale v našich zeměpisných šířkách a při dostupné lékařské péči nejsou potřebné. Máme k dispozici dostatek ovoce, kvalitních tuků i bílkovin. Samozřejmě také záleží na tom, jak kvalitní daný vitamin je, zda prošel klinickými a laboratorními studiemi ohledně vstřebatelnosti do lidského těla, jestli je schopný se z tablety vůbec uvolnit nebo jen projde trávicím traktem člověka a do těla s nevstřebá. Občas se u některých lidí může stát, že například kvůli chudokrevnosti můžeme doporučit železo, ale u běžného zdravého dárce to nutné není. Stačí pestrá a bohatá strava.


Zdroj, foto: Amber Plasma




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !