8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Otazníky kolem enurézy - nočního pomočování

26. 08. 2013 | Nemoci
Noční pomočování (enuréza) nesmí být přehlíženo, protože přináší těžkou psychickou a sociální újmu pro dítě a ekonomickou zátěž pro rodiče. Čím déle porucha trvá, tím hlouběji zasahuje do sebevědomí enuretika. Na nejčastější otázky týkající se enurézy odpovídá doc. MUDr. Jiří Dušek, CSc., vedoucí oddělení dětské nefrologie na Pediatrické klinice FN Motol v Praze.


Co způsobuje, že se dítě ve spánku pomočí?
Většina dětí a dospívajících se pomočuje proto, že kapacita jejich močového měchýře nestačí na velké množství moče vytvořené v průběhu spánku. Reaktivita mozkových center na signály z naplněného měchýře a regulační systém produkce moče se postupně vyvíjejí. Zdravý člověk vytváří v průběhu spánku o polovinu méně moče než v denní, bdělé fázi. U některých dětí se nástup této regulační funkce opožďuje a v noci pak produkují nepřiměřeně velké množství moče. Pokud množství noční moče je větší než funkční kapacita močového měchýře, močový měchýř se logicky musí během noci vyprázdnit. V případě, že signál z naplněného močového měchýře dítě nevzbudí, močový měchýř se vyprázdní neuvědoměle a dojde k pomočení. Naštěstí lze efektivně snížit množství moče vytvořené v průběhu noci pomocí léků obsahujících desmopresin. Pokud se dítě pomočuje z jiné příčiny, je třeba léčit tuto vyvolávající příčinu.

MUDr. DušekSouvisí noční pomočování s tím, jak hluboce dítě spí?
Ještě nedávno převládal názor, že hlavním důvodem nočního pomočování dětí je příliš hluboký spánek, kvůli kterému je pocit plného močového měchýře neprobudí. Podle nejnovějších výzkumů mají enuretici méně kvalitní spánek než zdravé děti kvůli nedostatku hlubokých fází spánku, ale paradoxně je obtížnější enuretiky probudit. Nedostatek hlubokého spánku a nekvalitní spánek má negativní vliv na kognitivní funkce enuretiků, konkrétně na schopnost koncentrace, rychlost učení, odhad věcí, zpracování informací, inteligenci, zrakovou paměť, prostorovou psychomotorickou koordinaci, odříkávání naučeného textu. Léčba enurézy dokáže nejen odstranit mokré noci, ale také zlepšit intelektuální výkon enuretiků a odstranit pocity méněcennosti.

Souvisí enuréza s rozumovou vyspělostí dítěte?
Někteří rodiče a učitelé považují noční pomočování za známku toho, že je dítě opožděné, případně že intelektově nestačí na to, aby udrželo v noci čistotu. Enurézou však trpí i velmi inteligentní děti, k enuréze se přiznala řada spisovatelů, herců, zpěváků a s největší pravděpodobností jí trpěl i jeden z amerických prezidentů. Na druhé straně může být enuréza jedním z projevů u opožděných jedinců, u kterých se vyskytuje častěji. Je velmi zajímavé, že pravděpodobnost výskytu enurézy zvyšuje i prostředí, ve kterém dítě vyrůstá. Pokud dítě pochází z rodin s nízkým socioekonomickým statusem a horším přístupem k hygieně, je pomočování běžnější. Navíc jsou tyto děti významně častěji za pomočování fyzicky trestány, a to není dobře.

Ovlivňuje noční pomočování i stres nebo nepravidelný režim?
Ano, významný je také vliv stresu. Problémy ve škole, v rodině, narození mladšího sourozence, rozvod rodičů, nemoc, nepřiměřené tresty, týrání. To vše jsou faktory, které mohou enurézu zhoršit. Nepravidelný režim (např. přepíjení se večer, odkládání močení ve škole, spěch při močení) léčbu komplikuje.
 
Co a kdy by mělo jíst a pít dítě, které se v noci pomočuje?
Prvním krokem k řešení problému je úprava příjmu tekutin a odstranění dětských plenek na noc. Na enurézu není speciální dieta. Důležité je dodržování pitného režimu. To znamená, že by dítě mělo ráno a v průběhu dopoledne pít o něco více než ostatní děti, v průběhu odpoledne již méně a od 17-18 hodin už by nemělo pít vůbec. Celkový příjem tekutin za 24 hodin by měl být stejný jako u ostatních dětí. Ideálním nápojem je voda, neslazené nápoje, ředěné ovocné šťávy. Je nutné vyvarovat se nárazovému pití většího množství tekutin. Rodiče chybují, když dávají dětem kofeinové (cola) nebo šumivé nápoje před spánkem, protože zvyšují produkci moče a dráždí močové cesty. Do jídelníčku enuretiků je vhodné zařadit dostatek ovoce (včetně brusinek a borůvek), zeleniny, jogurtů s laktobacily, celozrnného pečiva. Předejde se tak zácpě, která se může spolupodílet na nočním pomočování. Nevhodná jsou kořeněná a slaná  jídla, podávaná zejména k večeři.

Jak by měli k enuretikovi přistupovat rodiče?
Dítě nesmí být v žádném případě trestáno nebo káráno, důležitý je citlivý přístup! Věty typu „teď už jsi velký“ nebo „to je ale ostuda“ by nikdo neměl vypustit z úst. Neinformovanost rodičů může přivést dítě k sebeobviňování a narušit vzájemnou důvěru. Ačkoliv příčiny enurézy nejsou psychického rázu, výsledkem pomočování mohou být psychické problémy, které mohou enurézu zhoršit. Zejména pokud nemají enuretici oporu ve svých rodičích, pociťují životní nepohodu a méněcennost. Nepřijde-li pomoc lékaře včas, roztočí se kolotoč studu, sebeobviňování a traumat. Enuretik se navenek projevuje nejistým chováním, často se straní kolektivu, což jeho okolí brzy odhalí a využije. To snadno přerůstá v posměch a šikanování. Je velmi důležité dítě ujistit, že není se svým problémem samo, že mu rodiče, dětská sestra a lékař pomohou. Pro lékaře je ze všeho nejdůležitější získat dítě samotné i jeho rodiče pro aktivní spolupráci.

Měli by rodiče informovat o problému učitele?
Někteří rodiče ve snaze, aby se na jejich dítě ve škole nedívali skrz prsty, učiteli neřeknou, že se dítě v noci pomočuje, a to ani v případě, že má jet na školu v přírodě. Rodiče by měli učitele o enuréze dítěte informovat. Tento problém je v mnoha rodinách tabu, takže ho někteří rodiče zatajují i před praktickým lékařem. Tady je třeba zdůraznit, že noční pomočování není chyba rodičů ani dítěte. Ve většině případů není pomočování zapříčiněno psychikou, ale funkční nebo organickou poruchou, jako je například nedostatek vazopresinu (látka snižující tvorbu moče). Spolupráce rodičů, učitelů a vychovatelů je pro zvládnutí tohoto problému nezbytná.


Zdroj, foto: Nocvsuchu.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mne se po prvním sýru seknul net a naskočil až ted.SmajlíkSmajlík
Takže nemám ani sýry, abych je zmenila za bazalky.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
05. 08. 2013 19:34 Sebrán "Sýr" za 5 bodů
05. 08. 2013 19:30 Sebrán "Sýr" za 5 bodů
05. 08. 2013 19:25 Sebrán "Sýr" za 5 bodů
05. 08. 2013 19:21 Sebrán "Sýr" za 5 bodů
05. 08. 2013 19:16 Sebrán "Sýr" za 5 bodů
05. 08. 2013 19:11 Sebrán "Sýr" za 5 bodů
05. 08. 2013 19:06 Sebrán "Sýr" za 5 bodů
05. 08. 2013 19:01 Sebrán "Sýr" za 5 bodů
05. 08. 2013 18:58 Sebrán "Sýr" za 5 bodů**
Obrázek uživatelky
profil
Jak to sakra děláte?? :/ :D ..
Obrázek uživatelky
profil
ja jenom 3Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
osmý
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles