8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Otestovat se na makulární degeneraci lze i doma. Můžete tak předejít ztrátě zraku

29. 09. 2023 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Oční centrum Praha




Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) patří k nejzávažnějším onemocněním sítnice a je nejčastější příčinou těžké ztráty zraku až slepoty u starších lidí. Pro záchranu zraku je důležitá včasná diagnostika. Výhodou je, že se můžete pravidelně testovat i doma.


Při makulární degeneraci dochází k postižení tzv. žluté skvrny, což způsobuje postupné zhoršení centrálního vidění. Onemocnění se vyskytuje ve dvou formách – suché a vlhké. Suchou formou VPMD trpí 85 % pacientů a vlhkou formou 15 % pacientů, přičemž vlhká forma VPMD způsobuje u 90 % pacientů závažnou ztrátu zraku.

Dana Fillova„Vlhká forma VPMD dokáže nevratně zničit zrak během několika týdnů nebo měsíců. Proto je důležitá včasná diagnostika. Riziko slepoty je u tohoto onemocnění opravdu vysoké, a právě čas je pro nás rozhodující, abychom mohli pacientovi účinně aplikovat biologickou léčbu pomocí tzv. anti-VEGF látek,“ vysvětluje MUDr. Dana Fillová, vedoucí lékařka aplikačního a vitreoretinálního centra Očního centra Praha.

Odhaduje se, že v České republice je tímto onemocněním postiženo 350 000 lidí. Výskyt tohoto onemocnění souvisí s věkem a se stárnutím populace bude počet nemocných narůstat.


Důležitá je včasná diagnostika

Lidé nad 50 let by měli pravidelně podstupovat komplexní oční vyšetření zahrnující i speciální skenování sítnice pomocí tzv. OCT angiografie, která dokáže odhalit oční onemocnění v počátečním stadiu, kdy pacient ještě žádné příznaky onemocnění nepociťuje.

„Onemocnění VPMD se zpočátku může projevovat velmi nenápadně. Zhoršení vidění za tmy a za šera, mírně zamlžené vidění, barvy nejsou tak jasné jako dřív, našedlá místa v zorném poli nebo rozvlněný text při čtení. Tyto prvotní příznaky pacienti často automaticky přičítají ‚normálnímu‘ zhoršení zraku. Nebo mohou být i těžko postřehnutelné z toho důvodu, že zdravé oko kompenzuje vidění postiženého oka. Proto k nám bohužel přicházejí pacienti často až v pokročilém stadiu onemocnění,“ popisuje příznaky a záchyt onemocnění paní doktorka Fillová.

Domácí testování

Výhodou je, že se na toto onemocnění mohou pacienti otestovat i přímo doma, a to pomocí tzv. Amslerovy mřížky (pozn.: níže je Amslerova mřížka přiložena). Ideální je, aby se starší lidé testovali pravidelně, klidně i každý den. Domácí testování je velmi jednoduché a nenáročné. Stačí totiž jen jedna minuta a uvidí, zda se mají objednat k očnímu lékaři.

Ztrátu zraku lze zastavit

Včasným rozpoznáním onemocnění lze pomocí moderních léků ztrátu zraku zastavit.  „U vlhké formy nemoci se v rámci léčby přistupuje k moderní biologické léčbě. Při této léčbě se do oka aplikují nitrooční injekce s anti-VEGF preparátem do sklivce. Biologická léčba je cílená, maximálně efektivní a její včasná aplikace může zastavit či významně zpomalit postup onemocnění. Naopak bez léčby může být ztráta vidění velmi rychlá a může vést dokonce až k praktické slepotě,“ dodává specialistka na léčbu sítnice MUDr. Fillová.

Oční centrum Praha je jedním ze specializovaných pracovišť v Praze a Středočeském kraji, která mohou biologickou léčbu sítnice plně hrazenou ze zdravotního pojištění poskytovat. Patříme i mezi první centra v České republice, která v letošním roce začala aplikovat i novou, nejmodernější biologickou léčbu.

„Výhodou nejmodernějších léčiv je dlouhodobá stabilita a duální efekt biologického léčiva. Zároveň by díky této nové léčbě měli pacienti s onemocněním sítnice absolvovat menší počet nitroočních injekcí než u dosavadních léků,“ vysvětluje výhody nové léčby paní doktorka Fillová.


Amslerova mřížka a postup testováníAmslerova mřížka a postup testování



Postup testování:

1. Pokud nosíte brýle na čtení, nasaďte si je.
2. Usaďte se v dobře osvětlené místnosti.
3. Mřížku držte ve vzdálenosti cca 30–40 cm od obličeje.
4. Levé oko si zakryjte a zaostřete na bod ve středu.
5. Pozorně si prohlédněte mřížku, ta musí být celá viditelná, pravidelná a s rovnoběžnými čarami.
6. Stejný postup zopakujte s pravým okem.


V případě, že při testování pravého či levého oka vidíte nerovnost nebo nerovnoběžnost čar či některou část mřížky nevidíte vůbec, je důvod k vyšetření u očního lékaře pro podezření na VPMD.

____________________________________________________________________

MUDr. Dana Fillová


Vedoucí lékař aplikačního a vitreoretinálního centra

Oční centrum Praha


Vystudovala 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Je absolventkou zahraničních kurzů a stáží ESASO Medical Retina module, Surgical Retina module Switzerland, Vienna wetlab course - Surgical Retina.

V Očním centru Praha působí od listopadu 2018 jako odborný lékař. Od května 2023 působí jako vedoucí lékař aplikačního a vitreoretinálního centra.

Zabývá se především terapií a diagnostikou zadního segmentu oka (patologie sklivce a sítnice) a v Očním centru Praha vede specializované centrum pro léčbu onemocnění sítnice. Od roku 2020 působí jako principal investigator v mezinárodních klinických studiích léčby sítnice.

Photo: Dara Rakovcik


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !