Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovoce jako lék - Arónie

16. 07. 2010 | Nemoci

I v českých zahradách se už pěstuje keřík nebo nízký stromek přezdívaný „černý jeřáb“. Přestože oficiální český název zní temnoplodec černý, jde skutečně o vzdáleného severoamerického příbuzného našich jeřábů. Název arónie vznikl počeštěním latinského pojmenování Aronia melanocarpa. Jde o rostlinu nenáročnou na půdu, snese zimní mrazy i letní vedra, jedinou podmínkou je stanoviště s dostatkem slunečního svitu.

Koncem léta a začátkem podzimu dozrávají černé malvičky. Bylináři sice doporučují sklízet je až po prvním mrazu, ale čekat, než přijdou, znamená riskovat, že úrodu sezobají ptáci.
aronieArónie sice neobsahuje vysoké množství vitaminu C (jen mezi 10 až 60 mg na 100 g ovoce), zato však v sobě skrývá řadu cenných biologicky aktivních látek, které jeho vstřebávání zvyšují a spolupůsobí při jeho zpracování organismem. Nejcennější z nich je zřejmě rutin, který se dokonce z arónie získává pro přípravu léčiv proti ateroskleróze (zpevňuje a rozšiřuje cévy), vysokému krevnímu tlaku, chorobám žaludku a žlučníku. Výzkumy potvrdily, že arónie má schopnost snižovat hladinu cholesterolu a že dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy – ať při její nadměrné či naopak snížené funkci (má poměrně vysoký obsah jódu). Pravidelná konzumace plodů či výrobků z arónie (štávy, džemy, kompoty) působí výrazně protiskleroticky.


VYZKOUŠEJTE:
Šťávu z arónie snadno získáte na odšťavňovači. V chladničce vydrží dlouhou dobu i bez přidání chemických konzervantů, protože arónie obsahuje účinné antiseptické a antibakteriální látky. Pravidelné pití šťávy na začátku podzimu silně povzbudí imunitní systém a v případě nachlazení, chřipky a dokonce i zápalu plic se může stát podpůrným přírodním lékem. Šťáva má i mírně detoxikační vlastnosti.

Zdroj:  DTEST

Hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to dokonca aj chutné
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles