Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovoce jako lék - Borůvka

18. 07. 2010 | Nemoci

Nejznámější lidové léčebné užití borůvek je spojováno s trávicím traktem. Čerstvé i sušené borůvky „staví“ a tak se staly oblíbeným lékem proti průjmu. V některých receptech se k tomuto účelu doporučovalo rozmačkat je v medu. Borůvky obsahují velké množství tříslovin, které působí svíravě a pomáhají při léčbě ran, aftů a zmíněného průjmu. Mají i mírně desinfekční vlastnosti, takže byly předepisovány jako podpůrný lék na zánětlivá onemocnění v trávicím ústrojí, močové soustavě, dokonce i při nemocech dýchacího ústrojí. Nově se objevily i příznivé účinky na pružnost a pevnost cévních stěn.

Zdaleka nejznámější je však účinek borůvek na zrak. Už staří léčitelé si všimli, že lidé, kteří delší dobu a pravidelně konzumovali borůvky nebo výrobky z nich, pocítili zlepšení zraku. Řada výzkumů skutečně potvrdila, že látky obsažené v borůvkách mají příznivé účinky na poškozený zrak a pomáhají při šedém zákalu, makulární degeneraci sítnice (zejména u cukrovky) a při šerosleposti. I lidé se zdravým zrakem užívali borůvky k posílení zraku, příkladem mohou být britští letci, kteří před nočními lety jedli borůvkovou marmeládu.
Za svou barvu vděčí borůvka antokyanovým barvivům, která jsou zároveň velmi silnými antioxydanty. Ty pomáhají tělu snášet útoky volných radikálů, které patří mezi největší novodobé zdravotní strašáky. Borůvky podobně jako jiné tmavé lesní plody by tak měly zvyšovat imunitu a schopnost snášet vlivy zhoršeného životního prostředí.
 
Borůvky slouží i jako podpůrný prostředek při cukrovce; v tom případě se však dává přednost čajům z borůvkového listí v kombinaci s dalšími bylinkami, jako jsou třeba jestřabina lékařská, fazol nebo šalvěj.


VYZKOUŠEJTE:
Čerstvé i sušené borůvky jako přírodního pomocníka proti stresu a nervozitě. Naši předkové odpozorovali tuto vlastnost borůvek od zvířat, která je spásala hlavně v obdobích zvýšeného vypětí.

Zdroj:  DTEST

Hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
u nas rostou takže mame z lesaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a proslieva aj našej krvi
Obrázek uživatelky
profil
je to delikatesaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky máme rádi borůvkySmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to úžasné ovocie
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles