Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovoce jako lék - Jahoda

28. 07. 2010 | Nemoci

Plody lesních jahod sbírali už naši neolitičtí předkové.
Počátky pěstování jahodníku (Fragaria), který patří do čeledi rostlin růžovitých, spadají do 14. století v jižní Francii. Velkoplodé jahody se však objevují až od 18. století, kdy se začalo s jejich křížením.

Přestože pro léčitelskou praxi se užívá planý lesní jahodník (zejména listy, ale i kořeny a plod), je pěstovaná jahoda z hlediska zdraví velmi cenným ovocem.

Z našeho domácího ovoce má nejvyšší obsah manganu, bez kterého není možná dobrá funkce enzymů látkové výměny. Vysoký obsah kyseliny salicylové s protizánětlivými účinky pomáhá při artritidě. Draslík a třísloviny přispívají k čištění organismu. Železo v jahodách blahodárně působí na ty, kteří trpí chudokrevností a poruchami krvetvorby. jahodaČervená barviva antokyany, bohatá na karoten, pomáhají pleti vyrovnat se s volnými radikály a ultrafialovým zářením.
Až 90 % vody a řada přírodních kyselin pomáhají v boji s ledvinovými a močovými kaménky. Jahody mají také antibakteriální účinky; jejich konzumace se doporučuje při akné. Vysoký obsah zinku, který v těle reguluje sekreci hormonu testosteronu, může mít vliv na sexuální naladění.
Přestože jahody si dnes můžeme koupit téměř po celý rok, měli bychom se mimosezónním plodům raději vyhýbat.
Při jejich pěstování (zejména ve sklenících) není vyloučeno  používání nejrůznějších pesticidů, fungicidů, herbicidů, stimulátorů růstu a hnojiv.


VYZKOUŠEJTE:
Drsnou a problematickou pokožku očistí pleťová maska ze dvou až tří rozmačkaných jahod, lžíce tučné smetany a lžíce medu. Směs lehce zaprášíme mletou skořicí a promícháme. Na očištěnou pokožku necháme působit  5 až 10 minut.

Zdroj: DTEST

Hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
My mávame jahody na záhrade, sú perfektné
Obrázek uživatelky
profil
nemusí se ani hnojit , ta půda je tak "prohnojená" kyselým deštěm a tím co v něm spadne, že je to stejně samá chemie....proto ani já nevěřím na žádné předražené biopotraviny a podobně.....a letošní jahody nestály aspoň u nás na olomoucku za nic a maliny kyselé, včera jsem se z nich málem osypala.....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles