Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pieninský národní park a Červený Kláštor

13. 06. 2013 | Evropa
Tento rok, podobně jako vloni, jsme se s partou manželových kolegů a jejich manželek vydali na dovolenou do Vysokých Tater. Už od zimy jsme se těšili, jak si Tatry užijeme a už jsme i plánovali některé túry a návštěvy vysokohorských chat. Jenže počasí nám - jak se říká - udělalo čáru přes rozpočet. Celý týden víceméně pršelo a my jsme místo túr podnikali jen delší či kratší procházky v závislosti na délce a intenzitě deště. Proto jsme velmi přivítali nabídku hotelu zúčastnit se výletu do Pieninského národního parku.

Pieninský národní park se nalézá v severní části Slovenska poblíž hranice s Polskou republikou. Má výměr 3 749 ha a nachází se na územích sedmi obcí: Červený Kláštor, Haligovce, Kamienka, Lechnica, Lesnica, Stráňany, Velký Lipník a okresech Stará Lubovňa a Kežmarok. Území ochranného pásma má výměr 22 444 ha. Na území národního parku se nachází tři národní přírodní rezervace. Průlom Dunajce vymodelovala řeka Dunajec a vede jím turistický chodník, který je zároveň exkurzně-naučnou trasou s deseti zastávkami. Krása prielomu se dá obdivovat i při sjíždění Dunajce na pltích, které je místní turistickou atrakcí. Trasa plavby je dlouhá 10 km s nástupem v Červeném Kláštorci a s výstupem v obci Lesnice a trvá 70 -90 minut.
Pieninský národní parkRezervace je zajímavá svou pestrou květenou, rostou zde vzácné druhy rostlin, typické pro toto území, například huseník pieninský, listopadka pieninská, trýzel pieninský, smetánka pieninská a jiné. Pestrou mozaiku vytvářejí i lesní společenství, které si v převážné části území zachovaly svůj původní charakter. Dominuje jedle a buk s příměsí smrku, v jižních lokalitách lípa, jasan, javor horský a mléčný. Na vápencových skalách je významný výskyt vzácného jalovce a tisu obecného. Ze savců žijících na tomto území jsou nejznámější někteří drobní hlodavci, hlavně myši a hraboši, je tu i významný výskyt piskoře vrchcovského, ale i bobr vodní a vydra říční. Z velkého počtu ptačích druhů tu žije například trasochvost horský, vodnár obyčejný, rybařík obyčejný, kačice divá, ze skalních druhů tu žije skalník zpěvný, zedníček skalní. Žije zde taky čáp černý, orel křiklavý a výr velký, z přelétavých druhů je to volavka popelavá, racek chechtavý, konipas luční. Faunu doplňuje velké množství obojživelníků (mlok skvrnitý, skokan hnědý, ropucha obecná), i vzácnější druhy, jako jsou ropucha zelená a skokan zelený. V řece Dunajec a v jejích horských přítocích jsou typickými obyvateli pstruh potoční, vranka obecná,  lipan podhorní, jelec tloušť, jelec obecný,  parma obecná, štika obecná, hlavatka podunajská a pstruh potoční.   
  

Průlom Lesnického potoka

Lesnický potok je pravostranným přítokem Dunajce a tyčí se na něm strmé stráně a stěny Osobitej skály, Kače, Bystríka a Bielej skaly. I když tento přírodní útvar přímo navazuje na NPR Průlom Dunajce, je z přírodovědeckého a krajinářského hlediska úplně odlišný. Lesní komplexy tu nahradila skalní úžina. Rostlinná společenství se vyznačují bohatým zastoupením pěchavy vápomilné a mnohými jinými chráněnými a ohroženými druhy rostlin. Na hřebenech vápencových skal můžeme vidět vápencové boriny. Vzácně se tu vyskytuje tis obecný. Rezervací vede značkový turistický chodník, který po napojení na červený turistický chodník nás zavede až po turistický pěší hraniční přechod Lesnice-Sczawnica.

Haligovské skály       

Nacházejí se severně od obce Haligovce na pravé straně Lipnického potoka. Masiv Haligovských skal je rozčleněný pěti žleby a jejich dna jsou vyplněna vrstvou sutin. Skalní hřbety mezi žleby jsou silně zkrasovatělé s mnohými formami podzemního krasu. Rozšiřováním puklin mrazovými procesy vzniklo v nich i několik skalních oken. V důsledku izolovaného vývoje Pienin od ostatní tatranské oblasti se flora Haligonských skal vyznačuje výskytem teplomilných druhů rostlin. Skalní podloží zdobí huseník pieninský, řeřišničík Borbášův, hvězdnice alpská, dvojštítek hladký, bodlák sivý, zvonečník hlavatý. Z dřevin převládá smrk, méně buk, jedle, borovice a modřín. Rezervace není turistům přístupná. Se scenérií Haligovských skal se může turista seznámit ze státní cesty Červený Kláštor - Hniezdne a z okružního turistického chodníku z obce Haligovce vedoucího hřebenem národního parku. Ve dni, kdy jsme se vydali na vzpomínaný výlet jakoby zázrakem nepršelo, dokonce chvílemi svítilo sluníčko a bylo poměrně teplo. Původně jsem měla v plánu nasednout na plť a obdivovat krásu zdejší přírody z její paluby, ale jelikož ostatní členy naší skupinky plavba nelákala, nechtěla jsem trhat partu, vždyť já jsem se na Dunajci na pltích plavila, i když to bylo myslím před 20 roky. Rozhodli jsme se, že se autobusem necháme zavézt do obce Lesnice a odtud se vydáme společnou pěší procházkou do Polské Sczawnice. V Polsku jsme zakoupili suvenýry, po návratu do Lesnice jsme se najedli ze zásob, které nám dali v hotelu místo oběda, počkali jsme na ty členy výletu, kteří jeli na pltích a potom nás autobus zavezl do Červeného Kláštoru, kde jsme si pohlédli muzeum a okolí kláštoru. 

Cestování - SlovenskoObec Červený Kláštor je na pravém břehu Dunajce, při ústí potoka Lipník. Dnešní obec vznikla spojením osad Nižné Šváby, Červený Kláštor a Smerdžonka. V obci se nachází národní kulturní památka kartuziánský klášter z počátku 14. století. Podle listiny kartuziánského kláštera z roku 1344 na místě dnešního kláštera stála už v 11. století nám neznámá pustevna. Tehdejší klášter založil magistr Kokoš z Brezovice, který podle rozsudku smírčího soudu z roku 1307 byl povinný za zabití Fridricha z Hrhova založit šest klášterů. S výstavbou kláštera, nejdříve dřevěného, začali v roce 1330. Později, v druhé polovině 14. století, byl přebudován z trvanlivějšího materiálu. Lidové pojmenování "červený" dostal později podle toho, že podstřešní římsy kostela a kapliček byly z neomítnutých červených tvárnic. Klášter už ve 14. století dostal mnohé výhody (právo mlýna, rybolovu, vaření piva), další majetky získal koupí a velmi rychle se hospodářsky zmáhal. V letech 1320 až 1563 byl Červený kláštor kartuziánským klášterem. V roce 1545 byl napaden strážemi Dunajec (Niedzica), mniši se postupně dostávali do velké bídy a klášter opouštěli. Rozhodnutím krále Ferdinanda I. byl v roce 1563 kartuziánský klášter zrušen. V letech 1711 až 1782 byl Červený kláštor kamaldulským klášterem. Kamaldulové získali Červený kláštor darem od nitrianského biskupa Ladislava Maťašovského. Po svém příchodu začali s jeho barokní přestavbou (nové mnišské domečky, barokní věž na kostele, oprava kostela). Kamaldulové podobně jako kartuziáni žili poustevnickým způsobem života (věnovali se hospodářství, včelařství, léčení nemocných a sbíráním a pěstováním léčivých rostlin). Od roku 1754 tu byla založena lékárna, která se proslavila hlavně v době správcovství frátrem Cyprianem v letech 1756 až 1775. V roce 1982 byl kamadulský klášter v rámci společenských reforem rozhodnutím císaře Josefa II. zrušen. Po 2. světové válce převzal klášter stát a celý komplex v letech 1956 až 1974 byl zrekonstruován. Dnes je ve vlastnictví Slovenské republiky, správcem kláštera je státní organizace Památkový úřad Slovenské republiky, který v něm zřídil muzeum.

Byl to krásný výlet, který doporučuji každému, kdo se do těchto končin Slovenska vydá.  


Dada274 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pieninský národní park a Červený Kláštor:

Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
Pieninský národní park a Červený Kláštor
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Do Červeného Kláštora jezdím každý rok.minimálně na týden a podnikáme výlety do okolí a Tater, je to úžasné místo
Obrázek uživatelky
profil
Dado, na Pieninách jsem byla před asi 20lety..moc se nám tam líbilo...byli jsme ubytovaní ve Vrbově-termály v soukromí a jezdili jsme na výlety...na zpáteční cestě jsme udělali velkou zajížďku do Krásné Hůrky?-tam co hořelo a Rožňavy a do některých jeskyň-asi Demanovských - už se nepamatuji-neměla jsem ještě foťákSmajlík a nedělala si poznámky
Obrázek uživatelky
profil
kazdemu oporucam,tiez som tam bola pred par rokmi,je tam ozaj krasneSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
navstvili jsme toto misto asi pred 5lety
Krasny zazitek, prohlidka klaštera s pruvodcem a nadherna plavba pltěmi po řece Dunajci s poutavym vypravenim prevoznika a perfektnim počasím krásny zažitek, doporucuji take
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice