Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 30.03. 2024
Dnes má svátek Arnošt
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plavání - pohyb pro zdraví, dobrou kondici i relaxaci

31. 01. 2013 | Fitness

Čas na nějakou tu hodinku v bazénu by si ve svém týdenním rozvrhu volného času měl najít každý, kdo to s pohybem myslí vážně a chce udělat něco pro své zdraví. Plavání má totiž jednoznačný přínos pro naši kondici.

Účinky plavání na naše tělo

Pohyb ve vodě (kromě plavání to platí i pro aquaerobik a aquajogging) je ideální na hubnutí. Energetický výdej je při něm velmi vysoký, protože se kalorie, kromě práce svalů, spotřebovávají i na termoregulaci a přitom se tepová frekvence udržuje na hodnotách ideálních pro spalování cukrů a tuků. Voda totiž působí na povrch těla mnohem vyšším tlakem než vzduch, a proto usnadňuje návrat krve ze žil. Srdce se tedy tolik nenadře a může bít pomaleji. Tento fyzikální jev navíc podporuje odvod metabolických zplodin ze svalů, takže zvládnete mnohem vyšší intenzitu pohybu, aniž by vás druhý den bolelo celé tělo. A zmínit je třeba i uvolňující účinek vodního prostředí, díky němuž je plavání skvělá prevence bolestí zad a kloubů. Také pro osoby s dechovými potížemi je skvělé plavání, neboť 10 cm nad vodou neexistuje prach. Jestliže jste zatoužili po pevných svalech a vzpřímené postavě, pak se doporučuje jako ideální strávit ve vodě 2 –3 hodiny týdně. Záleží jen na vás kolik „bazénů“ stihnete za tuto dobu uplavat. Důležité je se pohybovat a ne se ztrhat.

plaváníPlavecké styly

Prsa je styl nejčastější při rekreačním plavání. Střídají se zde mohutné záběry paží a nohou. Pracují naráz a souměrně. Zatěžujete hodní polovinu těla, svaly zádové, krční, vzpřimovače trupu a dále svaly stehenní, hýžďový a lýtkový. Tento styl je považován za nejsilovější způsob, který tudíž není vhodný pro osoby, které sedí celý den u počítače nebo nosí těžké tašky přes rameno. Ještě více budete krční svaly již tak zatížené namáhat. Lépe je plavat kraul nebo znak.

Kraul je styl, díky kterému namáháte především svaly prsní. Zatížení zad není tak velké jako u stylu prsa. Při kraulu pracují paže ve třech fázích: záběr, přenesení paže nad vodou a znovu ponoření do vody. Je náročnější na dýchání, neboť ústa jsou nad vodou jen v určité fázi pohybu.

Znak. Jedná se vlastně o kraul na zádech. Zapojují se také břišní svaly. Je to pohyb jednoduchý s obličejem neustále nad vodou.

Co musíte mít s sebou

Samozřejmostí jsou plavky, pokud si chcete chránit oči, tak i dobře padnoucí plavecké brýle a případně i koupací čepice. Nezapomeňte si s sebou vzít také ručník a pro vaši pokožku vhodné mýdlo, abyste se mohli po plavání osprchovat a osušit.

Teď už je to jen na vás

Jestli jste se pro plavání právě teď rozhodli, neotálejte a začněte třeba už hned zítra, rozhodně nebudete litovat. Uděláte něco prospěšného nejen pro své zdraví a dobrou kondici ale i pro relaxaci. Uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe.

Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ale je ravda, že plavání má i svá zdravotní rizika, jak už padlo v komentáři mdeknight. No a třeba některým astmatikům plavání v chlórované vodě bazénu vůbec nesvědčí, podobně jako lidem s ekzémem. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Než se začnu pořádně ve vodě hýbat, je mi v bazenu hrozná zima. Jen plavání mi pomáhá. I pak z budovy do tepla auta. Při školních zájezdech jsem tím dost trpěla, ale bazén vše vynahradil. Proto mám asi ráda řeku,u které bydlím, která bývá studená,ale rychlým smočením a pohybem se to dá. Eventuelně si potom proti proudu popoběhnete. Mám tu zkušenost, že nesmím být příliš přehřátá,ani neprohřátá. Neznám nikoho, že by koupání musel takto řešit. Ale mám ho ráda.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článek,plavání mám rádaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek. Já taky ráda plavu. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda