Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pomocníci při hubnutí = spalovače tuků

1. 08. 2013 | Diety
Letošní léto je stále možné si skvěle užít v nové postavě. Stačí jen znát vhodné pomocníky, kteří vám mohou s redukcí tukových zásob hodně pomoci. Jedná se o karnitin a CLA.

Karnitin

Karnitin patří mezi známé „spalovače tuku“. Správně se tato látka nazývá L-karnitin.  Je to ve vodě rozpustná látka. Hlavním úkolem L-karnitinu v těle je oxidace (rozkládání) tuků. Tělesný tuk se ukládá v tukových buňkách, ale jako energetický zdroj se spaluje pouze ve svalových buňkách.  Aby mohlo dojít k přesunutí tuku z tukových buněk do buněk svalových, je potřeba karnitin.

L-karnitin je látkou, kterou si naše tělo dovede vyrobit samo (vzniká v játrech a ledvinách).
Nejlepším vnějším zdrojem karnitinu je svalstvo savců. Určité množství je v rybách, kuřatech a mléce.

pomocníci při hubnutíÚčinky karnitinu

Karnitin podporuje odstraňovat toxické látky z těla, podporuje imunitní systém, chrání srdečně cévní systém, zvyšuje aktivitu mozku, snižuje tvorbu kyseliny mléčné ve svalech a pomáhá spalovat podkožní tuk.

Kdy a kolik užívat

L-karnitin je vhodné doplňovat ráno, při obědě a brzy odpoledne. Nedoporučuje se užívání L-karnitinu večer nebo před spaním, protože to může vést k vyšší aktivitě a může ztížit usínání.
L- karnitin užívejte v menších dávkách (cca 500 mg) při jídle nebo po něm.

Kdy neužívat L-Karnitin

Lidé s ledvinovou či jaterní poruchou případně cukrovkou by neměli užívat karnitin bez souhlasu lékaře. U kardiaků by měl být užíván také jen s lékařským dohledem.


CLA

CLA neboli konjugovaná kyselina linolová patří mezi velmi účinné doplňky s prokázanými schopnostmi redukovat podkožní tuk. Můžeme říci, že CLA je královnou mezi „spalovači tuků“.

Konjugovaná kyselina linolová se v přírodě nachází pouze v živočišných zdrojích resp. v tucích přežvýkavců (hovězí maso, máslo, mléko, sýry).  V doplňkové výživě se používá olej ze semen světlice barvířské (saflorový olej), u levnějších preparátů pak olej slunečnicový (obsahuje menší procento kyseliny linolové)

Účinky CLA

CLA na rozdíl od karnitinu má širší spektrum zdraví prospěšných schopností. Sice jsou produkty dražší (kvalitní stojí až kolem 2000 Kč na měsíc), ale jistě se to díky blahodárným účinkům pro vaše tělo vyplatí.
Užíváním CLA chráníte své tělo před vznikem rakoviny (hlavně střev, žaludku, prostaty, kůže, prsu).
CLA pomáhá eliminovat aterosklerotické procesy v našich cévách a snižuje riziko srdečního infarktu
CLA snižuje vznik alergií a podporuje imunitu.
CLA je vhodný při léčbě diabetu.
CLA zvyšuje mineralizaci v kostní tkáni a je to skvělá prevence či v extrému podpůrná léčba osteoporózy.
CLA zrychluje svalový metabolismus a tím snižuje množství podkožního tuku (mění v těle poměr svalová bílkovina x tuk). CLA ovlivňuje produkci růstového hormonu a díky tomu dochází k růstu svalové hmoty a snižování podkožního tuku.  

Kdy a kolik užívat

Nejvhodnější a nejúčinnější je užívat 3x denně dávku 1 g čisté CLA, ideálně 30-45 minut před jídlem a zapít vodou. Takto to aplikujte 4 týdny. Další 4 týdny snižte CLA na 1 g 1-2x denně popř. užívání vynechejte a celý cyklus periodicky opakujte.


Od jakého výrobce mám doplňky koupit?
Výrobců doplňků stravy je mnoho. Různé kvality i ceny. Pokud si chce normální člověk koupit doplněk stravy, zbývá mu jen několik možností. Buď se nechá ovlivnit reklamou, nebo si nechá doporučit nějakého výrobce od přátel, nebo si zaplatí nezávislého výživového specialistu a nechá si od něj zpracovat analýzu trhu z hlediska doplňků stravy pro něj vhodných.
Určitě se vyplatí začít se vzdělávat o těchto „spalovačích“ a postupně je zařadit do svého života. Není nad reálnou zkušenost.
Ing. Martin Škába
Chytré Ženy, přeji vám mnoho úspěchů i s těmito pomocníky.




Autor: Ing. Martin Škába
Výživový specialista
www.skaba.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Nevím, moc doplňkům nevěřím. Kdyby pomáhaly, asi by je odborní lékaři více nabízeli.
A jinak ono to "méně jíst a víc cvičit" neplatí pro každého - mně třeba doktor řekl, že bych měla jíst víc, abych zhubla... Nějak se mi nedaří. A cvičit nesmím, mám poškozenou páteř.
Obrázek uživatelky
profil
doplněk to nezachrání...
Obrázek uživatelky
profil
Je snadné říct ať sportuje,ale každý nemůže.Zrovna já mám nemocnou páteř,vyhřezlé ploténky,takže takové cvičení při kterém bych shodila nějaké to kilo u mě nehrozí.Proto takový doplněk vítám.
Obrázek uživatelky
profil
Před časem jsem karnitin užívala asi tři měsíce a bez jakékoliv diety, ale bez přejídání, jsem zhubla tři kila. Takže dobré něco.
Obrázek uživatelky
profil
Bolo by dobre, keby sa clovek mohol na nieco take spolahnut, ale uprimne, ak by to fungovalo tak by Amerika nebojovala v 21. storoci s obezitou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles