Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pompeje ve znamení tragédie

15. 09. 2009 | Evropa

Město mělo všechny předpoklady k tomu, aby prosperovalo a rozrůstalo se. Díky výhodné poloze na břehu moře a zároveň u splavné řeky Sarno se v Pompejích čile obchodovalo. Úrodná půda v okolí zase umožňovala rozvoj zemědělství. Staly se typickým rezidenčním sídlem, které obývaly šlechtici.

V roce 61 n.l postihlo město, jako výstražné znamení budoucí tragédie, silné zemětřesení. 24. srpna roku 79 se stále pracovalo na obnově města po prvním zemětřesení. Silná erupce sopky Vesuv zastihla pompejské (a nejen pompejské, erupce zdevastovala pobřeží od Herculanea po Stabii) obyvatelstvo naprosto nepřipravené. Žhavý popílek a lapily (sopečné kameny) dopadaly do města stále hustěji a zapalovaly střechy domů. Někteří lidé se snažili utéct z města (úzké brány byly zablokovány), jiní pouze seděli doma a čekali.

ischiaDíky šest až deset metrů vysoké vrstvě popílku bylo město na řadu staletí vymazáno z mapy. O průběhu erupce se podrobné informace dochovaly díky záznamům vědce a vojenského velitele Plinia staršího, který zahynul na lodi při erupci.

Na existenci starověkého města se přišlo poprvé v 18. st. Poté začal archeologický výzkum. Nyní se můžeme procházet po ulicích a obdivovat zbytky staveb. Na první pohled zaujme Apollónův chrám postavený na rozlehlém prostranství. Byl prvním náboženským centrem města. Velká zastřešená Bazilika fungovala jako administrativní budova a scházelo se v ní velké množství lidí (návštěvníci si dokonce na stěnách nechávali vzkazy).

Způsobem relaxace byla pro obyvatele návštěva lázní (mohlo si jí dovolit i chudší obyvatelstvo). Pobyt v lázních byl doplněn cvičením. Později byl dokonce přistaven nekrytý bazén. Lázně pro ženy a pro muže byly odděleny. Ve městě fungovalo asi dvacet pět nevěstinců, lupenare. Stěny v nich byly pokryty obrázky, které fungovaly jako reklamní plakáty.

ischia-chramOblíbenou zábavou obyvatel byla i návštěva divadla (amfiteátru). Popílek zakonzervoval pekárnu tak dobře, že se žernovy podařilo zprovoznit. Pracovali s nimi buď otroci nebo častěji osli. Obchody byly většinou propojeny s domem majitele. Pulty s otvory sloužily k nabízení jídla. Šlo vlastně o starověký ,,fast food“.

Soukromé vily zámožnějších pompejanů jsou zdobené barevnými dlaždicemi a štukovou výzdobou. Nesměla v nich chybět zahrada a pokojík pro otroka (v domě pracoval jako vrátný a strážce). Většina domů (nejen soukromých) měla i vlastní oltářík zasvěcený určitému bohovi.

Silnice v novějších částech města jsou dlouhé a rovné (novější část byla postavena podle přesného plánu). Chodníky jsou vyvýšené cca půl metru nad silnici kvůli tomu, aby chodci nešlapali ve vodě a nečistotách, které po silnici tekly (obsahy toalet se ale na ulici nevypouštěly). Přechody pro chodce jsou vyřešeny několika vyššími kameny ve vozovce. Úzké vozy měly vysoká kola.

ischia-pamatkyNa návštěvu Pompejí je ideální spíš chladnější počasí nebo aspoň dopoledne, protože mramor se na slunci rozpálí a teplota v archeologickém objektu je o několik stupňů vyšší než v okolí.V odpoledních hodinách v sezóně zase do objektu přijíždí velké množství turistů. Prohlídka s průvodcem trvá přibližně dvě až tři hodiny, za které se nestihne projít velká část města. Nejzajímavější objekty naštěstí nejsou daleko od sebe.

Slunecko13 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pompeje ve znamení tragédie:

Pompeje ve znamení tragédie
Pompeje ve znamení tragédie
Pompeje ve znamení tragédie
Pompeje ve znamení tragédie
Pompeje ve znamení tragédie
Pompeje ve znamení tragédie
Pompeje ve znamení tragédie
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
úžasné miesto
Obrázek uživatelky
profil
zajimave misto, taky doporucuji se tam vydat! Jen skoda, jak to tam chatra:-((
Obrázek uživatelky
profil
určitě velice zajímavé město!!
Obrázek uživatelky
profil
Jak musela být vyspělá civilizace, až tolik, že se již věnovali lidským slastem a zvrácenostem. Jak mohla tak vyspělá kultura netušit, co se děje. Prostě vůbec nemysleli na nějaká bezpečnostní opatření. Ta úmrtí musela být strašlivá a ti, kteří utekli, jistě se nedokázali vzpamatovat, aby svoji kulturu obnovili.
Obrázek uživatelky
profil
taky si myslím, že to musela být strašná smrt.... Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles