Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pořad Planeta jídla na Prima ZOOM

11. 08. 2015 | Televizní tipy
Dokumentární seriál Planeta jídla je lákavou ochutnávkou opravdové exotiky. Připojte se k našim cestovatelům, kteří vás zvou na kulinární výpravu, během které objevíte kulturu jídla v nejdelikátnějších světových destinacích. Mezi mlsnými jazýčky Planety jídla nebudou chybět nejlepší šéfkuchaři světa. 

Od 11. 8. 18.55 – Planeta jídla: tento seriál si opravdu vychutnáte:


Planeta jídla (6 dílů, v premiéře každé úterý od 19.00)

Čaj je nejrozšířenějším nápojem hned po vodě. Čínský čaj dorazil do Evropy na začátku 17. století díky holandským a portugalským obchodníkům, kteří obchodovali s Čínou, ale k rozšíření popíjení čaje došlo až koncem 18. století. Když nastaly mezi Anglií a Čínou konflikty, začali Britové pěstovat čaj v Indii. Navštívíme čajové plantáže v indickém Darjeelingu, kde kdysi vznikla první britská čajová plantáž. Dále nás čeká jeden z největších trhů s čajem na světě. Podíváme se, kde se pěstuje čaj puerh, a dozvíme se více o zpracování čaje. Také zažijeme tradiční japonský čajový obřad sadó.

Pořad Planeta jídla na Prima ZOOMUkážeme si základní proces výroby sýrů a dozvíme se hodně o jejich historii. Podíváme se do města Roquefort, jehož stejnojmenný sýr je znám po celém světě, a do jeskyně, kde zraje jiný světoznámý plísňový sýr. Dozvíme se, proč jsou některé sýry tak výrazné a jiné téměř bez chuti. Ve středověkém městě Parma zjistíme více o parmazánu. Postupně probereme sýrové speciality Holandska, Švýcarska, Řecka, Turecka, ale i Anglie.

Planeta nabídne nesčetně druhů ryb, od běžně dostupných až po ty, které jsou téměř neznámé. S putováním po rybích specialitách začneme v Japonsku, kde si osvojíme přípravu speciálního sushi. V Turecku se naučíme osmanskou nadívanou makrelu. V Portugalsku ochutnáme specialitu z mořského ďasa. V Barceloně si přiblížíme přípravu legendární černé rýže, jejíž součástí je černý inkoust ze sépie. A co nás čeká v Mexiku, Peru, Francii nebo Egyptě? Na závěr cestovatelé po rybích specialitách představí tři nejlepší rybí pokrmy – indické rybí kari, sicilské sardinky s těstovinami a klasický kantonský rybí recept se žlutými fazolemi a zázvorem.

Cestování za recepty z mořských plodů začneme v Bangkoku ochutnávkou thajské polévky Tom Yum Goong. Řecký ostrov Lesbos nabídne chobotnici na dva způsoby. Chobotnice patří k oblíbeným delikatesám na celém světě. My se ji naučíme ulovit, usmrtit, a jak ji připravit před zpracováním. Zamíříme do amerického města Annapolis, které má ve svém znaku kraba. Krabi vylovení v zátoce Chesapeake jsou slavní, neboť mají jedinečnou chuť díky tomu, že se zde mísí sladká voda z místních řek se slanou mořskou vodou. V Kanadě se zúčastníme lovu škeblí a naučíme se jíst humra jako Kanaďan. A jak chutná syrová hřebenatka? V Irsku si dáme ústřice s irským pivem a další místní speciality. Překvapivě kulinářsky nás také pohostí na jihu USA.

Planeta jídla - díly:


11. 8. – Příběh čaje
18. 8. – Irsko
25. 8. – Pohostinný jih USA
1. 9. – Příběh sýra
8. 9. – Ryby
15. 9. – Mořské plody

Nový dokument Planeta jídla startuje již 11.8. 2015 na Prima ZOOM


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !