8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Postoj rodičů k nočnímu pomočování dětí

16. 09. 2013 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Rodiče konečně přistupují k nočnímu pomočování dětí zodpovědně! Vyplývá to z výsledků ankety, která proběhla v srpnu na našich stránkách.  

Začátkem srpna jsme Vás požádali o vyplnění dotazníku týkajícího se nočního pomočování dětí, častého zdravotního problému, který je většinou pokládán za tabu. Zajímali nás Vaše názory a zkušenosti s nočním pomočováním (enurézou) -  Vašich potomků nebo Vás samotných, pokud se Vás tento problém v dětství týkal. Na všechny naše dotazy odpovědělo 1 574 čtenářek a čtenářů, z nichž 26 % se jako dítě ve spánku pomočovalo a 12 % potvrdilo, že nočním pomočováním trpí nebo trpělo jejich dítě po 5. roce věku. Ostatní respondenti si měli představit, že jsou rodičem šestiletého dítěte, které se již od novorozeneckého věku průměrně 4x do týdne v noci pomočí.  

Výsledky ankety ukázaly, že největší část respondentů (37 %) by tolerovala noční pomočování bez odborné pomoci do 3 let dítěte, další čtvrtina respondentů do 4 let. Do 5 let dítěte by noční pomočování tolerovalo 18 % a nad 5 let jen 5 % rodičů.

Noc v suchuVíce než polovina dotázaných respondentů (54 %) se mylně domnívá, že nejčastějším důvodem nočního pomočování dětí jsou psychické problémy jako stres nebo strach. Stejný názor převládal i mezi respondenty podobného průzkumu v roce 2009, kdy další velká část rodičů uvedla jako podstatu problému onemocnění ledvin či nachlazení. Skutečně nejčastější příčinu enurézy, tj. nedozrálost systému pro regulaci tvorby, množství a hustoty moči, letos zmínilo 25 % respondentů, v roce 2009 jen 14 %.

Jak by se respondenti zachovali, kdyby našli ráno postýlku svého šestiletého dítěte zase mokrou a museli ji opět převléknout? Převážná většina (77 %) by dítě uklidnila, řekla mu, že se nezlobí a pochválila by ho za každou suchou noc. V roce 2009 by se tímto správným způsobem zachovala jen 44 % respondentů.

Na otázku, zda by se rodiče styděli, kdyby se jejich šestileté dítě pomočovalo, odpověděla polovina respondentů záporně, čtvrtina kladně. Celých 86 % dotázaných rodičů by takovou situaci řešilo s lékařem nebo jiným odborníkem.

Rodiče, kteří měli vlastní zkušenosti s  nočním pomočováním u dětí, si dělali nejvíce starost o psychiku dítěte (73 %), práce s úklidem a praním trápila jen 6 %. Nejvíce respondentů řešilo situaci úpravou pitného režimu (40 %) a buzením v noci na vyčůrání (32 %), informace hledali nejčastěji u lékaře (41 %) nebo na internetu (31 %).

MUDr. Zdeněk Dítě, FEAPU, dětský urolog a odborník na komplikované a rezistentní případy enurézy k výsledkům ankety dodává: „Většina respondentů si uvědomuje závažnost a dopad obtíží na postižené dítě a je připravená řešit tyto problémy ve spolupráci s lékařem. Většina respondentů také chápe důležitost úpravy režimu pití a močení, má dobré znalosti o problematice nočního pomočování a tendenci přistupovat k problému aktivně. Svoji roli v tom nepochybně hraje skutečnost, že respondenti intenzivně vnímají podíl psychických problémů jako příčiny i následku pomočování. Nejčastěji se obávají o psychiku dítěte, nejvíce z nich klade důraz na šetrný přístup k enuretikovi.“

Více informací o enuréze najdete na www.nocvsuchu.cz

Noc v suchu


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kdo to nezažil,tak to nepochopí.Syn se nám počůrával v noci do 14 let.Nikomu bych to nepřála zažívat.
Obrázek uživatelky
profil
Je dobře, že se o těchto věcech mluví, lidé tím získávají informace a potřebné rady.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles