Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poutní místo Rokole

28. 01. 2022 | Česká republika

Až se budete někdy toulat podhůřím Orlických hor, udělejte si malý výlet: poutní místo Rokole sice patří k těm méně známým, ale o to je zajímavější. Jsem přesvědčená o tom, že když sem zavítáte, dáte mi za pravdu.

Rokoli najdete uprostřed lesů Podorlické pahorkatiny, 6 km východně od Nového Města nad Metují a 9 km jihovýchodně od Náchoda. Z těchto měst (případně ještě z 8 km vzdálené Dobrušky) sem jezdí autobusové spoje. Dále se sem můžete vydat pěšky po zelené turistické značce z Nového Hrádku. Když pojedete autem, dá se parkovat kousek od silnice, kde je ale omezený počet parkovacích míst. Mariánské poutní místo se nachází hned na kraji lesa.

Jak už to tak v podobných případech bývá, vznik poutního místa je spojen s legendou o zázračném uzdravení (a opět ne jen jednou). Lesem tu protéká říčka Olešenka a lesník z nedalekého Nového Hrádku kdysi prý uviděl spadnout do pramene slepého ptáka. Ten po chvíli vzlétl k obloze zcela uzdravený. Udivený lesník to považoval za Boží znamení a protože měl slepého syna, vodu ze studánky přinesl domů. Svého syna vodou omyl a i on poté viděl… Lesník z vděčnosti postavil u pramene dřevěnou kapličku a do ní pověsil obraz Panny Marie.

Podle jiné legendy ve zdejších hlubokých lesích (roklích – odtud název Rokole) zabloudila malá holčička, která se v zoufalství obrátila modlitbou o pomoc k Panně Marii. Ta se dívce zjevila a za ruku ji vyvedla z lesa. V místě jejího zjevení vytryskl pramen a vznikla tu studánka.

Voda, která vrací zrak, má údajně na svědomí více vyléčených. Dnes u studánky stojí zděná kaple (v roce 1859 nahradila chátrající původní dřevěnou kapličku) a jak jsme se přesvědčili na vlastní oči, na vodu se stojí fronty – lidé z okolí si ji odvážejí ve velkém, i když s léčením zraku nebo upevněním zdraví to už nemá nic společného. Ale i jen její výborná chuť za to stojí.

Přes kostelík Panny Marie Rokolské postavený v roce 1935 se dostávám k zajímavosti tohoto poutního místa, které přitahuje nejen svým pramenem: Rokole se totiž stala kolébkou tzv. schönstattského hnutí v českých zemích. Hnutí vzniklo v roce 1914 v německém Schönstattě a jeho členové ve světě žijí jen v malých komunitách nebo jednotlivě, a to podle evangelijních rad (chudoba, čistota a poslušnost). Hnutí má šest institutů: Mariiných sester, Mariiných bratří, diecézních kněží, Paní ze Schönstattu, Schönstatt Patres a institut rodin. A právě schönstattské rodiny stojí za vznikem u nás neobvyklé „Cesty manželů“, která vede poutním místem. Je to cesta s 15 zastaveními, podobnými jako u křížové cesty. S tím rozdílem, že každé zastavení se vztahuje k manželství a jeho různým etapám. „Poutník“ se na této cestě díky tomu může u jednotlivých zastavení zamyslet nad svým vlastním manželstvím od jeho počátku přes hledání bydlení, narození dětí a jejich výchovu až po stárnutí nebo soužití s rodiči. Cesta manželů byla vybudovaná v roce 2014 s cílem zpomalit v dnešním shonu a popřemýšlet o životě, který žijeme. Jednotlivá zastavení obsahují krátký text a krásnou plastiku. Zastavení a zamyšlení nabízí podle mě nejen manželům. Při procházce Cestou manželů budete také míjet Strom Naděje – strom, který byl zasazen v rámci projektu Sad nadějí pro onkologické pacienty a pacienty v remisi. I tento strom vás jistě dovede k zastavení a zamyšlení nad svým životem a hodnotami, které jsou důležité.

Vedle kostela Panny Marie Rokolské stojí dřevěná stavba, kterou poutníci pojmenovali Loreta (s nazaretskou Loretou ale nemá nic společného). Na jejích stěnách visí obrazy sedmi bolestí Panny Marie od lidového umělce.

Cestička z lesa vede loukou do horní části poutního místa a přivede vás k schönstattské kapli Panny Marie, která byla postavena v roce 1997 - je kopií původní kapličky v Schönstattě. Jedná se o první takovou svatyňku v Čechách (a 143. na světě). Na dohled od kaple stojí provinční dům, kde žijí řádové sestry starající se o toto poutní místo. Právě Rokole je duchovním centrem schönstattského hnutí pro celou Českou republiku.

K poutním místům neodmyslitelně patří křížová cesta. Zde ji najdete naproti v lese přes silnici. Postavena byla v roce 1874. Čtrnáct zastavení je rozeseto na přibližně půl kilometru dlouhé lesní cestě.

Přijeďte se do Rokole zklidnit, oddychnout si a odpočinout a třeba si i trochu popřemýšlet. My se sem určitě někdy rádi vrátíme.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Poutní místo Rokole:

Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
Poutní místo Rokole
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé místo. Určitě stojí za návštěvu. Nikdy jsem o něm neslyšela. Zapíšu si ke svým tipům na výlety.
Moc hezké fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
opravdu zajímavé místo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme tam před lety, cestou z dovolené jsme si udělali zastávku..Smajlík..je to zajímavé místo..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles