Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pravidelná chůze, krok pro vaše zdraví a možnou dlouhověkost

17. 01. 2024 | Fitness
S příchodem nového roku se mnozí z nás rozhodli více pečovat o své zdraví. Chůze, zdánlivě jednoduchá a běžná činnost, má řadu benefitů pro naše tělo. Nejenže může podporovat hubnutí, ale může mít na lidské tělo a mysl pozitivní vliv i v mnoha dalších ohledech. Jaké konkrétní výhody se spojují s pravidelnou chůzí a jak se co nejlépe postarat o chodidla, aby každý krok mohl být radostný?

Chůze představuje jednoduchý a efektivní způsob, jak pečovat o své zdraví. Bez ohledu na věk či fyzickou kondici se tato nízkofrekvenční forma cvičení spojuje s pozitivním vlivem na celkový zdravotní stav a kvalitu života. Pravidelná rychlá chůze, vykonaná pětkrát týdně po dobu alespoň 30 minut, se dokonce považuje za pozitivně působící proti stárnutí a za jeden z prvků prevence onemocnění spojených s věkem. Výhody tohoto pohybu přitom mohou být dostupné pro každého z nás. Aby každý krok byl radostný, a pokud možno bez bolesti, je důležité nezapomínat na odpovídající péči o naše chodidla.

Možné pozitivní účinky chůze pro lidské tělo


Pravidelná chůze, krok pro vaše zdraví a možnou dlouhověkostPravidelná chůze podporuje zejména kardiovaskulární zdraví, správné držení těla a při chůzi ve členitém a kopcovitém terénu posiluje svaly nohou. Zařazení procházek do každodenní rutiny také může být skvělým nástrojem pro udržení či snižování tělesné hmotnosti. Tělo při chůzi totiž využívá energii především z tuků.

Této jednoduché aktivitě se přisuzují i hlubší zdravotní benefity. Dle současných poznatků chůze snižuje riziko nebo závažnost kognitivních poruch či demence, a zároveň zlepšuje duševní pohodu. Důležitým aspektem je přitom stimulace mozku, což také může napomáhat zlepšení koncentrace a nálady. Chůze má potenciál pozitivně působit na duševní zdraví. Ukazuje se, že může snižovat některé projevy úzkosti nebo deprese. Tuto aktivitu přitom lze jednoduše zakomponovat do běžného dne. Projděte se do práce, na kávu nebo si dopřejte svižnou procházku v přírodě. Výsledkem bude nejen to, že uděláte něco pro zdraví těla, ale i pro zdraví mysli.

Pravidelná chůze může pomoci přinést úlevu i těm, kdo trpí na problémy se zažíváním nebo zácpou. Podporuje totiž střevní peristaltiku, a to přispívá k rychlejšímu průchodu tráveniny gastrointestinálním traktem. Studie navíc dokazují, že rychlá chůze může zlepšit kardiorespirační zdatnost a zvýšit množství střevních bakterií u zdravých starších žen. To pak může vést k optimálnějšímu složení jejich střevního mikrobiomu.

Péče o chodidla


Důležitým aspektem pro zachování radosti z pohybu je péče o chodidla. Pravidelné protahování svalů, relaxační masáže, lázně s oleji či šumivými bombami jsou skvělým způsobem, jak podpořit uvolnění případného svalového napětí, a jak zároveň připravit chodidla na další pohyb. Teplé obklady, hřejivé gely nebo krémy pomáhají prohřátí svalové tkáně, což se obecně spojuje i s možnou úlevou od eventuálně pociťované bolesti. Péče o nehty a volba vhodné obuvi pro danou aktivitu jsou rovněž klíčové pro optimální pohodlí během chůze. Obuv by měla mít zpevněný kotník a silnou podrážku. Pokud bolest souvisí s propadlou nožní klenbou či jinými potížemi s chodidly, mohou pomoct ortopedické vložky. Při dlouhodobé bolesti je ale vždy nezbytné navštívit lékaře, nejlépe ortopeda.

Vhodná obuv je důležitou prevencí i před vznikem puchýřů. Pokud na puchýře trpíte, můžete vyzkoušet preventivní tyčinky či mastičky proti puchýřům. Po aplikaci pomáhají snižovat tření mezi pokožkou chodidel a obuví, a tím zabraňovat jejímu odírání a možnému vzniku puchýřů. Když se puchýř přeci jenom objeví, před jeho ošetřením si vždy dobře umyjte ruce, protože by se mohl snadno zanítit v důsledku působení patogenů, které bychom do něj mohli nechtíc zanést. Pokud je puchýř velký a hrozilo by jeho prasknutí, opatrně ho na okraji propíchněte sterilní jehlou nebo vydezinfikovanou jehlou na šití. Jemně vymáčkněte tekutinu a puchýř očistěte, vydezinfikujte a překryjte náplastí nebo obvazem. Pro rychlejší hojení lze použít i některé z běžně dostupných hydrokoloidních náplastí, které obsahují hydrogel absorbující exudát z rány a pomáhají bránit dalšímu odírání postiženého místa. Správná péče o chodidla je nezbytným krokem k pohodovému a radostnému pohybu.

Zdroj, foto: BENU


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !