Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Kdy slavíme Den otců v roce 2025?Kdy slavíme Den otců v roce 2025? Blíženci - roční horoskop na rok 2025Blíženci - roční horoskop na rok 2025 Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 09.06. 2025
Dnes má svátek Stanislava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Přechod na lehčí stravu: Jak jíst s příchodem teplejších měsíců?

9. 06. 2025 | Péče o tělo
S teplejším obdobím roku se mění nejen počasí, ale i naše chutě a potřeby. Zatímco v zimních měsících často sáhneme po hutnějších a výživově sytých pokrmech, jaro a přicházející léto nás přirozeně vede k odlehčení jídelníčku. Sezónní stravování nám umožňuje sladit naši výživu s tím, co naše tělo aktuálně potřebuje. To může zlepšit nejen trávení, ale také dodat více energie, zlepšit náladu a celkovou pohodu.

Stejně jako se příroda mění s ročním obdobím, tak by se měl měnit i náš jídelníček. Naši předci intuitivně využívali sezónní dary. Pěstovali a sbírali to, co bylo právě k dispozici, a přirozeně tak respektovali rytmus přírody i vlastního těla. Po měsících těžších jídel je čas dopřát trávicímu systému odlehčení. Ideální je zařadit potraviny lehké, čerstvé a plné živin.

Úprava jídelníčku během teplejších měsíců


Každá potravina má specifickou dobu, kdy je nejlepší ji pěstovat a sklízet. Jaro a léto jsou obdobím obnovy, a to jak v přírodě, tak v našem těle. Po měsících, kdy jsme konzumovali spíše těžká a nutričně bohatá jídla, je čas odlehčit náš trávicí systém. Zaměřme se na potraviny, které jsou lehké, čerstvé a plné živin.

Zařaďme do jídelníčku listovou zeleninu, jako špenát, kapusta nebo rukola. Ředkvičky a chřest pomáhají vyplavovat z těla toxiny a podporují trávení. Při teplejším počasí je vhodné upravovat zeleninu šetrně, a to vařením v páře nebo krátkým restováním. To pomáhá zachovat živiny a zároveň udržuje zeleninu snadno stravitelnou. Pro vyšší příjem syrové stravy je vhodné zařadit smoothie a čerstvé šťávy.

S rostoucími teplotami se pozornost přesouvá k udržení chladu a hydratace. Během teplých dnů tak tělo lépe přijímá lehká jídla. Zaměřme se tedy na konzumaci ovoce a zeleniny bohaté na vodu, jako je meloun, okurky, jahody a rajčata. Listová zelenina, cukety či papriky jsou také vynikající volbou. Fermentované potraviny, jako je kimchi nebo kysané zelí mohou podpořit trávení při grilování nebo večírcích. Těžká a tučná jídla v tomto období tělo zbytečně zatěžují a mohou způsobit únavu nebo zažívací potíže.

Výhody sezónního stravování


Sezónní potraviny mohou mít obvykle lepší chuť a vyšší nutriční hodnotu a jejich nákupem můžeme podpořit místní zemědělce i ekonomiku. Každá potravina má svůj vegetační cyklus. Jakmile rostlina dosáhne svého vrcholu růstu neboli zralosti, je sklizena. Plody sklízené v konzumní zralosti jsou v této době obvykle nejlepší a nabízejí maximum chuti a výživových hodnot.

Sezónní stravování je ale dnes více než jen o chuti a výživě. Jde také o udržitelnost a o to, abychom co nejlépe šetřili a chránili naše přírodní zdroje. Výhodou je, že si celou řadu druhů ovoce a zeleniny můžete vypěstovat na zahradě, terase či balkoně a těšit se tak ze skvělé chuti a nutriční hodnoty čerstvě utrženého ovoce/zeleniny v konzumní zralosti (a bio/organické kvality). Nejen že je mnohem více druhů ovoce a zeleniny dostupné, ale celá řada lidí ze sociálně slabších vrstev uvítá i nižší ceny, případně možnost si utrhnout ovoce z volně rostoucích stromů v přírodě zdarma.

Zdroj, foto: Půl Talíře.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !