8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč je obtížné dodržet předsevzetí? Prozradíme, jak neztroskotat

15. 01. 2024 | Diety
-Komerční sdělení-

Převrat životního stylu a hubnutí je snad nejčastějším záměrem, který se každoročně drží na vrcholu žebříčku novoročních předsevzetí. Ačkoliv se přelom roku může zdát ideálním mezníkem pro změnu, opravdu důležité je dospět k rozhodnutí o změně životního stylu vnitřně. Ne protože se plesová, či plavková sezona opět blíží, ne protože jdou vaše kolegyně do sebe, ale protože to chcete vy sama. Pak už stačí se úspěšně vyhnout 5 zrádným nástrahám a váš cíl bude na dosah.


1. Nedávejte si nereálné cíle a vyhněte se dietním experimentům


Za tři měsíce zhubnu minimálně dvacet kilo a obléknu o čtyři konfekční velikosti menší šaty. Špatně. „Je to podobné jako byste si dala za cíl uběhnout bez jakékoliv přípravy maraton. Nedávejte si nereálné cíle, které vás v důsledku mohou stresovat a demotivovat. Člověk změnou stravovacích návyků v kombinaci s výrazně navýšenou fyzickou aktivitou je schopen v průměru zhubnout jeden kilogram týdně. Pomocí drastických diet jde samozřejmě zhubnout více, ale není to zdravé, dlouhodobě udržitelné a jen výjimečně se nedostaví tzv. jo-jo efekt,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování, která sestavuje jídelníčky zdravé výživy. Vyhněte se také jednostranně orientovaným dietám a hladovění. Při sníženém energetickém příjmu ztrácí tělo nejen tuk, ale také svalovou hmotu. Při návratu k běžným stravovacím návykům a nedostatečné tělesné aktivitě naberete tukové zásoby zpět, ale svalová tkáň se neobnoví.   

Zdravé stravová2. Změna je lepší postupná


Měla bych chodit pětkrát týdně do posilovny, úplně přestat jíst sladkosti a pečivo. K podobně zaměřeným úvahám se přidá surfování na internetu a pročítání diskusí na téma ideálního jídelníčku a jaká je zaručeně nejefektivnější délka a skladba cvičení. Poznáváte se? „Tento způsob hodně často vede k odsouvání svých předsevzetích a frustraci. Neřešte nepodstatné věci. V první fázi je nejdůležitější začít. Jakkoliv, třeba i postupně. Cílem není vést asketický život, ale přejít pro vás na přijatelnou a udržitelnou změnu,“ upozorňuje Kateřina Šimková. Sladíte kávu třemi kostkami cukru a jíte rohlíky z bílé mouky? Zkuste snížit slazení na polovinu a vyměnit tukový rohlík za celozrnný. Minimalizujte konzumaci alkoholu, sladkostí a jídel z fastfoodu. Jízdu po eskalátorech a výtahy nahraďte chůzí po schodech. Tyto postupné kroky povedou k nenásilné a komfortnější změně.

3. Nesrovnávejte se s okolím


Zase vám do Instagramu přistála fotka celebrity s pekáčem buchet na břiše a kamarádka řeší, jestli jejích 50 kg není k její výšce moc? A vy tloustnete jen při pohledu do výlohy pekárny „Každý člověk je individuální a startovací podmínky, stejně tak průběh redukce váhy, mohou být odlišné. Z tohoto důvodu bych doporučila před jakýmkoliv hubnutím konzultaci s výživovým specialistou. Ten vám dá vhodná doporučení ve vztahu k vašemu věku, pohlaví, zdravotnímu stavu a dosavadnímu životnímu stylu. Součástí vstupních konzultací bývá základní měření, které spočívá ve zjištění množství tuku, vody a tělesné hmoty či hodnot bazálního metabolismu. Všechny tyto údaje slouží k nastavení vyváženého jídelníčku a fyzických aktivit,“ vysvětluje Kateřina Šimková a dodává: „vstupním vyšetřením také získáte hodnoty pro zpětnou kontrolu a porovnání vývoje redukce váhy, což je samozřejmě žádoucí, neboť motivačním prvkem může být to, že se vám změnil poměr útrobního tuku ve prospěch svalů. Zdravé stravování disponuje vlastním vysokoškolsky vzdělaným týmem, který je k dispozici v pražské a brněnské poradně nebo na telefonu.“

4. Najděte si spojence a usnadněte si to


Zdravé stravováníZměna životního stylu a redukce váhy bývají velmi náročnou disciplínou. Je důležité, abyste se necítily ve vašem snažení samy. „Zkuste si najít na sociálních sítích, nebo mezi kamarády spojence, se kterým budete vaše obavy, splíny, ale i dílčí pokroky sdílet. Na škodu není využívat i nejrůznější „vychytávky“, které vám cestu k novému životnímu stylu pomohou usnadnit. Mohou to být například chytré hodinky, kalorická kalkulačka, aplikace na sebekoučink od STOBu, nebo různé programy zdravé výživy jako je třeba krabičková dieta,“ říká Kateřina Šimková. Poslední zmíněná „vychytávka“ je založena na pravidelném příjmu pestré, chutné a zdravé stravy, kterou sestavuje nutriční tým specialistů. Každodenně je vám dovezeno optimálně sestavené celodenní menu, které stačí pouze ohřát. Nesporná výhoda toho systému stravování spočívá tom, že odpadá starost s přípravou jídla, řešením skladby a energetické hodnoty pokrmů vhodné právě pro vás. Snáze si pak osvojíte správné stravovací návyky a máte delší čas se zorientovat v kalorických tabulkách, abyste v budoucnu uměly samy jídelníček sestavit. V neposlední řadě jíte skutečné jídlo, a ne syntetické náhražky v podobě různých práškových jídel či koktejlů. Krabičková dieta kopíruje jako jedna z mála racionální výživu.

5. Radujte se z dílčích úspěchů


Začněte se mít ráda, chvalte se a radujte z dílčích úspěchů. Podařilo se vám vyjít schody bez zadýchání, zlepšila se vám pleť úpravou stravy, jsou vám kalhoty volnější? To je skvělé. „Pozitivní motivace a sebeláska je důležitá. Odměňte se za pokroky oblíbenou činností, nebo si kupte nějakou drobnost. Užijte si třeba s kamarádkou wellness péči, nebo je-li změna ještě markantnější, vyrazte si koupit něco nového na sebe, aby vynikly vaše nové křivky. Odměníte tím své úsilí a namotivujete se v nastartované změně pokračovat,“ uzavírá nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
5xSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nápodobně krásnou dobrou noc a hezké pondělí..

Zatím 6x
Obrázek uživatelky
profil
i vám preji hezké velikonoční pondelíSmajlík ať nám padají ty mašle
Obrázek uživatelky
profil
To je poslední sběr, tak ať si vyberete výhry podle svých představ a hezké velikonoční pondělí.
U další klikačky se zase sejdeme a doufám, že už bude bez těch blbých vyskakovacích reklam. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
První
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles