S nedostatkem vlákniny souvisí i řada civilizačních chorob: Ať už mluvíme o rakovině zažívacího traktu, obezitě nebo o problémech s trávením, všechny tyto potíže souvisí s nesprávným stravováním. Rakovina tlustého střeva je nejčastějším typem rakoviny v České republice. Zároveň připomíná i dalšísmutné prvenství – v četnosti výskytu rakoviny tlustého střeva jsme těmi nejvíce nemocnými v celé Evropě. Svůj podíl na tom má i velice nízká konzumace vlákniny, přitom zvýšit její zastoupení v potravě není složité.
Jak vláknina funguje?
V první řadě musíme rozlišovat vlákninu rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina absorbuje vodu stejně jako nerozpustná, na rozdíl od ní se ale v těle rozkládá – to znamená, že ji tělo může vstřebat. Nerozpustná vláknina, která se nachází například v celozrnných obilovinách, semínkách, ořeších a zelené zelenině, naopak tělu žádnou energii nepřidává, ale přesto tělu zajišťuje hned několik zdravotních benefitů.
Dalším benefitem jsou i vlastnosti, které pomáhají s redukcí váhy. Vlákninu totiž nejsme schopni trávit, tedy z ní ani získávat energii. Potraviny, které jí obsahují, vyvolají pocit nasycení, ale nezvyšují náš energetický příjem.
Jaké potraviny vlákninu obsahují?
Vláknina se přirozeně vyskytuje v celozrnných obilovinách, v luštěninách, zelenině a ovoci. Najdeme ji ale i v semínkách. Je proto důležité pravidelně zařazovat tyto potraviny do svého jídelníčku. Základem je nahrazení bílého pečiva pečivem celozrnným, ať už čerstvým nebo pufovaným. Kromě toho jsou na trhu i produkty, které pečivo plnohodnotně nahrazují a které obsahují zvýšený podíl vlákniny. Změna jídelníčku musí být komplexní a vždy vyvážená tak, aby přesně splňovala požadavky konkrétního člověka.Zdravější jídelníček s vyšším obsahem vlákniny není žádná věda
Docílit doporučeného denního množství, tedy 30 gramů vlákniny denně, není vůbec složité. Základem je, aby člověk jedl kvalitní čerstvé potraviny, žádné polotovary, a doplnil je čerstvou zeleninou a ovocem.Snídaně
Ideální je začít lehkou snídaní, která ale tělu dodá všechny potřebné živiny. Kelímek bílého jogurtu, doplněný o půl šálku ovesných vloček a čerstvou broskev tělu hned dodá 4,8 gramu vlákniny
Oběd
Salát z čočky, mrkve a koriandru, doplněný o čerstvou grilovanou rybu, například o filet lososa, pak zajistí příjem 8,9 gramů vlákniny. A pokud jsme zvyklí na pravidelnou sladkou tečku, ideální je v tomto případě sáhnout po sušeném ovoci – hrstička fíků nebo meruněk znamená dalších 2,5 gramů vlákniny.
Zdroj, foto: Racio