Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Procházka po Národním parku Krka v Chorvatsku

4. 05. 2019 | Evropa

Národní park Krka v Chorvatsku byl vyhlášen v roce 1985. Rozkládá se na ploše zhruba 142 metrů čtverečních. Najdete ho v Severní Dalmácii nedaleko města Šibenik. Pojmenovaný je podle řeky Krka, která je největší dalmatská řeka. Pramení v Dinarském pohoří a je dlouhá 72 kilometrů. Na řece je sedm vodopádů, dva z nich leží na území národního parku. Vodopády vznikaly postupným vymíláním koryta v měkčích horninách, přes ty tvrdší voda přepadává. Pod nimi se potom tvořila jezera, která mají sladkou vodu.

Nejnavštěvovanější vodopád je Skradinski buk, který je tvořen kaskádou několika menších vodopádů. Ty jsou v rozmezí osmi set metrů a vytvářejí čtyřiceti šesti metrový výškový rozdíl. Mezi kaskádami jsou bazénky a místa porostlá zelení. Je to opravdu okouzlující podívaná. Skradinski buk je považován za nejhezčí vodopád na řece Krka. A je také poslední na jejím toku. Kolem těchto vodopádů vede naučná stezka. Její projití trvá zhruba 2,5 hodiny a převážně jdete po dřevěných chodníčcích. Uvidíte zde rákosiště, jezírka, močály, tůňky, spousty ptáků, obojživelníků a plazů, kteří tu žijí ve volné přírodě. Flora a fauna je zde velmi pestrá, ale byla uměle vysázená a doplněná živočichy. Po cestě minete i několik jeskyní, které nejsou běžně přístupné. Údajně zde prý žil pračlověk. Dokazují to některé archeologické nálezy. Na konci naučné stezky je soubor starých hospodářských budov z devatenáctého století. Zajímavý je vodní mlýn s národopisnou sbírkou. Mlýn je plně funkční, uvidíte zde mletí obilí mlýnskými kameny poháněnými vodou. Jako suvenýr si můžete koupit pytlík mouky zde umleté.

Pod Skradinskými vodopády vznikl velký bazén se skalnatým dnem. Pouze zde je povoleno koupání. Kameny jsou ale místy ostré, doporučuji tedy boty do vody. Je tu i poměrně silný proud. Během léta je tu někdy přeplněno a ani si nemáte kam sednout. Po procházce po naučné stezce je to příjemné osvěžení. Voda ale bývá dost studená. Takže to není na dlouhý pobyt v ní. Jen se osvěžit a honem najít kousek místa na sluníčku. Při vyhřívání se na slunci můžete pozorovat krásné vodopády a říkat si, jak je ta příroda mocná, že dokáže vytvořit něco tak nádherného. Tedy já jsem si to myslela. Nemohla jsem se totiž toho pohledu nabažit. Škoda, že nemám více fotografií. Tehdy jsem měla jen obyčejný fotoaparát a jen jeden film. Což bylo asi třicet snímků. Na takovýto krásný výlet to je málo.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Procházka po Národním parku Krka v Chorvatsku:

Procházka po Národním parku Krka v Chorvatsku
Procházka po Národním parku Krka v Chorvatsku
Procházka po Národním parku Krka v Chorvatsku
Procházka po Národním parku Krka v Chorvatsku
Procházka po Národním parku Krka v Chorvatsku
Procházka po Národním parku Krka v Chorvatsku
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné místo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Chorvatsko je krásná země - moře, hory, jezera, vodopády. Škoda, že si ji tou válkou zač. 90.let tak rozbili, třeba i Dubrovník, který byl silně ostřelován. Ráda bych se někdy podívala i do NP Krka.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné povídání a pěkné fotečky.
Obrázek uživatelky
profil
já byla na IstriiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky jsme tam asi před 12roky byli..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle