Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Program pro léčbu schizofrenie

8. 03. 2010 | Nemoci

Program pro dobré zdraví funguje v České republice velice úspěšně již pátým rokem. V roce 2005 byla za podpory společnosti Eli Lilly založena první pilotní centra při odborných psychiatrických pracovištích v Praze. Odborníci z České republiky navázali na zkušenosti programů, které úspěšně fungují v zahraničí a těší se oblibě u pacientů. Model programů je obdobný, proto lze velmi dobře porovnávat výsledky a úspěšnost, vyměňovat si zkušenosti.


V současné době funguje v celé republice celkem 25 center určených ambulantním pacientům se schizofrenií a schizoafektivní poruchou. Centra fungují buď v rámci psychiatrických zařízení nebo při ambulantních pracovištích a vždy je zaručena odborná kvalifikace instruktorů, kteří jsou speciálně školeni pro práci v centrech Programu pro dobré zdraví. Instruktory se nejčastěji stávají zdravotní sestry pracující na psychiatrických terapieodděleních, psychologové, ale i sociální pracovníci. Účast v programu je bezplatná a pacienti se mohou přihlásit jednoduše prostřednictvím internetových stránek nebo u svého psychiatra.
Přehled center PPDZ v České republice


 Cíle Programu pro dobré zdraví


Hlavním cílem Programu pro dobré zdraví je podporovat zdravý životní styl pacientů se schizofrenií. Setkání pacientů s instruktory probíhají v klidném prostředí, smyslem je předání informace o správné životosprávě a zdravém životním stylu a zvýšení motivace žít zdravěji.


Průběh Programu pro dobré zdraví


Jednou ze závažných komplikací, které provázejí pacienty se schizofrenií, je nadváha až obezita a nadměrné kouření. Není však jednoduché tyto pacienty informovat, motivovat a následně také dosáhnout požadované změny chování. Na začátku celého programu je proto důležité u každého účastníka ohodnotit stav výživy a životosprávy, kvalitu života a úroveň jeho kondice. Následně jsou každému účastníkovi doporučeny vhodné cíle pro zlepšení. Výhodou tohoto programu je skutečně osobní přístup ke každému účastníkovi a doporučení, která berou ohled na individuální kondici a životní situaci. Všichni účastníci si během programu osvojí způsoby, jak lze ovlivnit vlastní zdraví správnou výživou a životosprávou, ale také cvičením a pohybem. 


Setkání probíhají v malé skupině, přibližně 8 – 12 účastníků, a trvají cca 90 minut. Celkem se může pacient trpící schizofrenií zúčastnit deseti setkání, která na sebe navazují po týdnu a poslední dvě lekce jsou vždy po měsíci. spokojena-zenaKaždý účastník obdrží zdarma pracovní sešit, který ho provází všemi aktivitami ohledně stravování a fyzické kondice. Součástí programu není přímo fyzické cvičení, ale každý účastník získá konkrétní rady pro cvičení „šité na míru".


Program vedou vyškolené sestry nebo psychologové, kteří účastníkům poskytují informace a praktické návody a připravují pro ně individuální plány. Skupinová struktura programu přináší navíc sociální pozitiva vzájemné podpory, která udržuje motivaci. Rady od ostatních účastníků přijímají pacienti raději než od terapeutů, společný problém se řeší lépe, účastníci se necítí se svými problémy osamoceni a pravidelná setkání posilují jejich pocit jistoty.


Výsledky PPDZ a zkušenosti


Důvod, proč je Program pro dobré zdraví mezi pacienty úspěšný a oblíbený není pouze v tom, že jim pomůže redukovat tělesnou hmotnost, ale také v jeho pozitivních účincích proti izolaci a opuštěnosti, zvyšuje sebevědomí pacientů, pomáhá podchytit další rizikové faktory zdravotního stavu, např. vysoký krevní tlak. Tím, že lekce jsou vedené zdravotními sestrami, prohlubuje se terapeutický vztah sestra-pacient a sestry jsou účinněji a aktivněji zapojeny do léčby.


Z dosavadních hodnocení úspěšnosti porgramu v ČR vyplývá, že většina zúčastněných měla potíže s nadváhou. Pouze 17 % hodnocených pacientů mělo při vstupu do programu normální nebo nižší než normální BMI (Body Mass Index). U mužů výrazně převyšuje nadváha, avšak u žen se častěji vyskytuje extrémní obezita. Účastníci si dobře pamatují, co se naučí, lépe se cítí a především nepřibírají na váze – většina si udrží svoji váhu nebo hubne. Povědomí pacientů o zdravé výživě vzrostlo ke konci programu o 15 procent a o fyzické kondici o 17 procent. Také tyto výsledky dokazují vysokou efektivnost a funkčnost Programu pro dobré zdraví.


Zdroj: PPDZ.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nech to prináša úspechy
Obrázek uživatelky
profil
Nyní mají lidé výhodu, že se mohou přihlásit
na internetových stránkách a nejsou se svojí
záludnou nemocí osamoceni.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles