Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proti čemu se očkovat, pokud míříme do zahraničí?

8. 07. 2023 | Praktické rady
Nejen před tím, než se rozhodnete odjet na dovolenou kamkoli do zahraničí, doporučuji, aby si každý pravidelně kontroloval, zda má všechna u nás povinná očkování platná a případně se nechal přeočkovat, například proti tetanu.
O potřebě očkování si naše redakce popovídala s MUDr. Zuzanou Blechovou, Ph.D., z Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Velkou roli při rozhodování hraje několik faktorů: věk cestovatelů, jejich dlouhodobý zdravotní stav, lokalita, do níž se chystají, a aktivity, které v místě pobytu hodlají podnikat. Jiná rizika skýtají turistické rezorty, zcela jiná pak místa, kam se lidé vydávají na vlastní pěst, kde panují zcela jiné hygienické i epidemiologické podmínky.

U dospívajících zhruba mezi 15 a 25 lety doporučuji ochranu proti meningokovým nákazám, a všem, kteří se chystají kamkoli do přírody, ať už u nás nebo jinde v Evropě pak očkovat se proti klíšťové encefalitidě. Klíšťat rapidně přibývá a s nimi i této nemoci.

Pokud se chcete vydat na jih Evropy nebo do destinací typu Egypt a další země severní Afriky, Turecko, určitě neváhejte s očkováním proti žloutenkám, a to jak typu A, tak ideálně i B. Lidé narození v roce 2001 a později byli v ČR očkováni proti žloutenkám v rámci očkovacího kalendáře, ti ostatní by se rozhodně měli chránit. Mimo Evropu se vedle žloutenek doporučuje očkování proti tyfu nebo vzteklině, hlavně pokud se hodláte vydat mimo obvyklé turistické destinace. Zřídka se objevují i polozapomenuté nemoci, jako např. záškrt především u neočkovaných dětí. Nověji se pro vyvanutí ochrany věkem doporučuje přeočkování starším dospělým, a to bez ohledu na to, zda se chystáte do zahraničí. Vymýcení ve světě se blíží dětská přenosná obrna, ale malé riziko v několika zemích dosud trvá. V každém případě na cestách přísně dbejte na zásady hygieny, pravidelně si myjte a případně i dezinfikujte ruce, preferujte balené nápoje a tepelně upravené pokrmy.

Jsou při příjezdu či příletu do cizích zemí nějaká očkování povinná?

Některé země rovníkové Afriky, středo a jihoamerické státy vyžadují povinné očkování proti žluté zimnici. Jejich seznam se pravidelně aktualizuje a najdete ho na webu českých ministerstev zahraničí či zdravotnictví nebo na webu Světové zdravotnické organizace. Pozor, očkování je povinné, i pokud v této zemi třeba jen přestupujete na vnitrokontinentální let do dalšího státu. Musíte mít mezinárodní očkovací průkaz, ten vydávají specializovaná pracoviště, která provádí i samotné očkování. Při cestě do Mekky a někdy i Saudské Arábie jako takové se vyžaduje očkování proti meningokokům, neboť v posledních letech právě při poutích do Mekky došlo k vícečetným meningokokovým infekcím. Při dobrodružnějších cestách do Asie, na venkov nebo rýžová pole, je dobré podstoupit očkování proti japonské encefalitidě.

Pokud mám dítě předškolního věku a chci ho vzít do Chorvatska či Bulharska k moři, mělo by mít nějaké speciální očkování nad rámec těch povinných?

Obecně bych upozornila, že odmítání nebo podceňování očkování u dětí je zejména při cestování mimo republiku velmi rizikové a nezodpovědné. Dítě by mělo mít již před první cestou ukončené kompletní základní očkování. A zvažovala bych navíc žloutenku A.

Hodně se v létě mluví o klíšťatech, ale skrytým „zabijákem“ je také bakterie pneumokok. Proč je dobré se proti ní bránit rovněž očkováním?

Klíšťat i klíšťové encefalitidy rok od roku téměř po celé Evropě výrazně přibývá, takže očkování doporučuji všem. Riziko závažného průběhu nemoci stoupá s věkem, lidé starší 50 let jej mají navíc plně hrazené ze zdravotního pojištění. Pneumokokové infekce se objevují celoročně, s maximem více v epidemii chřipky, na podzim, v zimě a méně s příchodem jara. U cestovatelů se může nachlazení při déletrvajícím pobytu v klimatizovaných prostorách a dopravních prostředcích změnit až v pneumokokovou infekci se závažným průběhem. Nejvíce ohroženi jsou miminka, chronicky nemocní a senioři.
Pro okrajový věk je očkování nepovinné, ale hrazené z veřejného zdravotního pojištění, rovněž pro některá chronická onemocnění.
Od 65 let mají senioři očkování nepovinné, ale odborníky velmi doporučované, očkování proti pneumokokům je také plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.
Senioři se mohou očkovat celoročně, nebo jej na začátku podzimu lze kombinovat s každoročním očkováním proti chřipce. Jedna dávka pneumokokové vakcíny poté chrání dlouhodobě.


Děkujeme za rozhovor.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !