Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Putování španělským královstvím I.

14. 06. 2015 | Vaše příběhy
Tomuto článku předcházela:

Cesta do španělského království


Mezitím jsem si s pomocí dobrých lidí /seňor pocházel z Berlína a žije zde již přes 30 let, jeho žena Rakušanka asi 12 let a byli znalí zdejších poměrů/ - vyřídila potřebné dokumenty, hlavně zdrav. kartu. Pak začaly problémy s autem, neustále opravy, v delším období dešů jsme strávili měsíc v podnájmu a na podzim opět u různých Němců, ale s nimi nemám nejlepší zkušenost.

Ač se s nimi domluvím, chovali se nevstřícně, nadutě a povýšeně a za vším vidí jen peníze. Díky nim jsem přišla o spoustu peněz i iluzí, v jednom případě jsem se musela obrátit na místní policii. Přitom jich tady bydlí několik set tisíc, ale už houfně prodávají své nemovitosti a chtějí se vracet, protože krize se projevuje především ve Španělsku, údajně je zde největší procento nezaměstnaných v EU.

Ovšem nabídka nemovitostí převyšuje poptávku, je zde i spousta prázdných apartmán-hotelů nebo nových domů, kdy lidé si nemohou tak nákladné bydlení vůbec dovolit, ale stále se staví nové a nové domy. Je však zajímavé, že všude jsou parkoviště i ulice plné zaparkovaných nových aut. Prý spousta mladých nadále bydlí u rodičů, aby si rychleji ušetřili na auto – vzestup počtu majitelů aut v posledních letech je ohromný.

Dokonce se proslýchá, že španělská oficiální místa nabízejí bohatým Rusům a Číňanům ke koupi zdejší neobydlené, nově postavené vily - od hodnoty 200 tisíc euro výše se k nim „údajně“ přidá byt nebo auto. Ale zřejmě se tato nabídka nebude týkat českých seniorů?

Španělské královstvíOproti německy hovořícím, na něž mám prostě smůlu, mám se španělskými lidmi ty nejlepší zkušenosti, nevzpomenu si na jedinou negativní. A vždy ochotně a s úsměvem, i pro tuto jejich vlastnost, se sem turisté rádi vracejí. Mnohokrát mi pomohli při nesnázích s autem, při couvání v malých prostorách podzemních garáží u supermarketu, nabíjení baterie apod. Pokud hledám určitou adresu a jsem v neznámém prostředí, objedu kruhový objezd většinou třikrát - poprvé si přečtu všechny ukazatele, podruhé si ujasním, kam vlastně chci jet a teprve potřetí pak vyjedu za cílem své cesty. Ještě na mne - kupodivu - nikdy nikdo netroubil. Kruhové objezdy jsou zde velmi často a taky přechody pro chodce jsou vyvýšeny, tudíž jezdím pomalu, abych nemusela neustále snižovat a zvyšovat rychlost, naštěstí u mého automatu nemusím neustále přeřazovat. Už jsem viděla jednou na jedné ulici v menším městečku, jak se dvě protijedoucí auta zastavila a řidiči „hodili řeč“ z okénka do okénka a NIC se nedělo - jedna strana ulice byla dvouproudá, tak ostatní řidiči ty dva objížděli a ti druzí chvilku počkali.

Zato německý automechanik  za otevření auta uvrtáním zámku, když jsem ztratila klíče a v lijáku se do něj nemohla dostat, za půl hodinu práce si naúčtoval 120 ˆ. Když jsem pak celých 14 dní čekala na zaslání náhradních klíčů z Čech, baterie se vybila a pěšky bylo všude daleko, tak v blízké restauraci, kam jsem si mohla nechat balíček poslat, mi nejen nabídli možnost telefonování, nabíjení mobilů, fotoaparátu apod., ale taky mi nabídli sprchu, vyprali dvě tašky prádla a denně po obědě přidali gratis capuccino + crepes. Pak mi šéf restaurace v pátek pozdě odpoledne přivezl klíče, když předtím se jel přeptat na poštu, a ještě mi pomohl nastartovat auto pomocí nabíjecích kabelů. Na moje díky jenom: „Není zač, to je o.k.“ /NO NADA/. Nyní už bydlím od nich příliš daleko, ale ještě jsem stihla předloni jim předat litrovku Becherovky jako malý revanš. Byli moc milí, hned jsme všichni ochutnávali a oběd jsme s hafánkem u nich měli jen „za hubičku“.

 To tykání a oslovování křestním jménem, i jejich častá slůvka maňana - zítra - a pak časté klídek, jsou velmi sympatické. Zvláště to MAŇANA - totiž neznamená jen zítra nebo později, ale pokud se mi do něčeho nechce, odložím to na maňana - tzn. až někdy, bude-li se mi chtít, klidně třeba i za měsíc /což je velmi příjemná omluva vlastní lenosti/.  Nedávno jsem měla problém s nefunkční zdravotní kartou. Seňora ze zdejšího obecního úřadu vyplnila formulář pro zdravotní pojišovnu, a než jsem přijela s novou kartou, už mi stačila přinést moje recepty od lékaře a nechat je v lékárně. Netušila jsem, proč mám příští den jít do lékárny a co tam mám říct, ale pan lékárník na mne již venku volal: „Kde jsi tak dlouho, milá Marto, léky už mᚠpřipraveny.“

Pokud nemohu najít nějaké zboží v supermarketu, vždy se mnou ochotná prodavačka zaběhne až na místo, na mou omluvu zase s úsměvem – nic se nestalo. U pokladny každého přivítá, pomůže uložit nákup do igelitek, popřeje pěkný den nebo víkend, a pokud se díky reklamacím apod. utvoří dlouhá fronta, ihned přivolá posilu do další pokladny. Ještě mi nikdy nikdo nevyhuboval, když se díky mně nakupování zdrželo. Vzhledem ke 26% nezaměstnanosti si zřejmě váží každé práce. Jednou jsem nemohla najít vejce a ani si nemohla vzpomenout, jak se řeknou španělsky – tak jsem poprosila paní prodavačku, zda mi může ukázat, kde jsou – náznak prsty do elipsy, „zamávání křídly a kokokodááák“ pomohly. Seňora se srdečně zasmála a dovedla mne až k vejcím. I v restauracích vše bez problémů, oni jsou zvyklí na cizince a nějaké koktání při objednávání nevadí, jen nikde nesmí pejsek dovnitř, naštěstí se i v zimě dá sedět venku - snad každá restaurace má venkovní posezení.

 

Přes všechny klady... krade se všude

Kromě zklamání s německy hovořícími jsem se nechala i okrást, je tady hodně přistěhovalců z Jižní Ameriky, Afriky apod. a kupodivu při vyřizování dokumentů  se jich nikdo neptá, zda mají zde z čeho žít, což se mi zdá příliš benevolentní. Téměř před každým větším obchodem sedávají ženy tmavé pleti a prosí aspoň o to jedno euro z vozíku a bezdomovců jsem už taky pár viděla. Jednou se mi od auta v noci ztratila chladicí taška s potravinami, naštěstí byla poloprázdná a hlavně byla tam láhev projímajícího sirupu, což mohlo být pro lupiče pěkným překvapením. Pak jsem asi nechala jedna dvířka u auta ne úplně zavřená a byla pryč kabelka, sice bez hotovosti, ale s pasem, kreditní kartou a fotoaparátem a hlavně fotkami mých bližních, což mne mrzelo nejvíce. A z lehátka vedle auta mi asi za týden během chvilky někdo odcizil kromě osušky a dvou broskví i Česko-španělský slovník, pokud to nebyl Čech, tak mu zřejmě byl platný jako „mrtvému zimník“?


MartaB - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na webu autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Putování španělským královstvím I.:

Putování španělským královstvím I.
Putování španělským královstvím I.
Putování španělským královstvím I.
Putování španělským královstvím I.
Putování španělským královstvím I.
Putování španělským královstvím I.
Putování španělským královstvím I.
Putování španělským královstvím I.
Putování španělským královstvím I.
Putování španělským královstvím I.
Putování španělským královstvím I.
Putování španělským královstvím I.
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
...třetí část vyjde dne 26.06. a pak se pokusím dát další střípky do souvislé podoby - mějte hezké dny Smajlík
U nás už jsou teploty opravdu letní :

http://www.eltiempo.es/villamartin.html

v sobotu a neděli prý až 39°ve stínu Smajlík
V noci je ale příjemně, tak ve dne dospávám a v noci trochu makámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky a poutavě napsaný článek. Ráda jsem si přečetla Tvoje poznatky ze života lidí kde žiješ.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
z bezvadných Martiččiných článečků o jejím putování a žití ve Španělsku.Marti jen tak dál, moc ráda tvoje článečky čtu. Díky za ně.
Obrázek uživatelky
profil
zas pěkný příběh
Obrázek uživatelky
profil
hezky se to četlo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Nᚠtip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles