Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rebarbora a její léčivé účinky

3. 08. 2009 | Péče o tělo
Historie rebarbory - Tato zelenina přišla do Evropy od Barbarů, z Mongolska, Číny a Zabajkalí. Již před více než třemi tisíci lety se v Číně užívala jako lék a potravina. Především Arabové ji rozšířili do celého světa. V Evropě ji nejdříve začali využívat Němci a Angličané, od 18. století je rozšířila už všude.

Rebarbora a lidské tělo


Koncem června a začátkem července se zvyšuje v rebarboře obsah kyseliny šťavelové. Právě kvůli této kyselině se doporučuje konzumace rebarbory. Z jara je složení kyselin především ve prospěch kyseliny jablečné, později narůstá obsah šťavelanů - solí kyseliny šťavelové s vápníkem a hořčíkem. Nejširší zastoupení má draslík a vápník - látky nezbytné pro stavbu kostí, o něco méně hořčík a fosfor. Sodíku má jen velmi málo, zastoupen je v ní obsažen i jód, železo a další. Reveň není příliš bohatá na vitamín C. Za to v ní najdeme provitamin A, vitamíny B, niacin, protisklerotické flavonoidy.

Účinně ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu, je močopudná. Není ovšem vhodná pro nemocné žlučníkovými a močovými Rebarbora a její léčivé účinkykameny. Díky zmíněným látkám účinně pomáhá při ochablosti střev a zácpě, zbavuje tělo škodlivin, posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy, aktivuje energii buněk a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tukové látky. Musím ale také přiznat, že jsem nenarazila pouze na chválu této rostliny.

Rebarbora je bohužel pravděpodobně více zodpovědná za ledvinové potíže u dětí než kterýkoli z ostatních faktorů. Jen velice málo rostlin, jestliže vůbec nějaké má tak velkou koncentraci kyseliny šťavelové, jako rebarbora. Vařením se přemění tato kyselina v anorganickou chemikálii, která, jestliže ji sníme, zanechá v těle značné množství krystalků kyseliny šťavelové. Bezpočetné případy revmatizmu a revmatické horečky mohou být zaviněny konzumací vařené rebarbory. Jedí ji děti i dospělí, údajně pro její projímavý účinek, který se dostaví poměrně rychle, takže se nemyslí na tvorbu krystalků kyseliny šťavelové. Její usazeniny v těle nedráždí okamžitě, ale jejich účinek se dostavuje záludně a pomalu. Z tohoto důvodu jsou následky jen zřídka, jestliže vůbec, připisovány té správné příčině, totiž konzumaci rebarbory.

Rebarbora v kuchyni


Je to zelenina používaná jako ovoce, připravují se z ní moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. Při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy. Syrová a vařená reveň se dobře zmrazuje.

Účinky na organismus: Rebarbora a její léčivé účinky

- pomáhá při ochablosti střev a zácpě (účinné přírodní projímadlo)
- zbavuje tělo škodlivin - posiluje svaly, nervy a kosti
- posiluje pokožku a vlasy - aktivuje energii buněk        
- pomáhá při hubnutí, váže tukové látky



Vyzkoušejte také náš:
Rebarborový koláč




Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
si jí na koláč míchám s jablky, čistá mi na revma nedělá dobře, ale moc mi chutná. Zakázané ovoce...
Obrázek uživatelky
profil
A skuste použít rebarboru místo jablek do žemlovky, je to mňamka. Tchyně teda rebarboru před použitím přes noc nacukruje a pak ji teprve dává na buchty nebo do žemlovky.
Obrázek uživatelky
profil
Rebarbora je vynikající do koláčů a kompotů. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles