Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 17.04. 2024
Dnes má svátek Rudolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Řeka - vesnička v oblasti Těšínských Beskyd

16. 07. 2010 | Česká republika

Řeka je půvabná vesnička, která se nachází v oblasti Těšínských Beskyd v blízkosti města Třince. Rozkládá se na březích stejnojmenné horské bystřiny, v  údolí mezi Godulou a Javorovým  vrchem. Pro své krásné přírodní hodnoty, pestré louky, pastviny, rozsáhlé lesy se vzácnými živočichy a rostlinami, patří do Chráněné krajinné oblasti Beskyd.

Na toulkách panenskou přírodou objevíte řadu kouzelných míst, které určitě stojí za shlédnutí. Můžete se tady setkat se vzácnými živočichy nebo rostlinami, které jinde najdete jen stěží. Svou polohou i okolím vám zaručuje ideální odpočinek i relaxaci v každém ročním období.V místní malebné vesničce pak můžete navštívit stylové restaurace, rekreační střediska a penzióny. Je tady také nová pizzerie u Martina a Hotel Javor, který stojí v zalesněném údolí této obce.

Památky vesničky

Z minulosti tady zůstalo několik vzácných památek. Obec se může pyšnit několika roubenými chalupami z konce 18. století. Některé chalupy jsou dodnes obydleny a udržovány v původním stavu. Mimo centrální zástavbu obce byl postaven dřevěný kostel Guty, datovaný do roku 1563 s velmi zajímavým interiérem. Kolem kostela je malý hřbitov s kamennými náhrobky.


V létě je tato obec turistickým a v zimě lyžařským rájem.


Turistika a cykloturistika

Většina turistických cest je vhodná jak pro pěší, tak pro cykloturistiku. V obci jsou vyznačené turistické trasy, které vás zavedou  na určené místo. Naučná stezka Vás provede mnohými krásami a zajímavostmi pestré přírody a krajiny. Nedaleko obce Komorní Lhotka prochází stezka na Radegast. Začíná tady stezka na Javorový vrch, na který se dostanete kolem Gutského vršku. Na Javorovém je sedačková lanovka a také  místní turistická chata. Z Javorového vrchu lze dohlédnout za pěkného počasí na slovenské Tatry. Jsou tady také pěkné výhledy na českou i polskou stranu Beskyd. Z obce vede také stezka na turistickou chatu Ropičku, která je českým turistům velice známá. Jako atrakci zde mají řadu let vycpaného medvěda, který byl kdysi uloven přímo v Beskydech.

Horolezectví a paragliding

Na Godule jsou v pískovcových lomech vhodné terény pro horolezce. Patří mezi oblíbenou lezeckou lokalitu severní Moravy.
Na Javorovém je vhodný terén pro paragliding/letecký sport - k pohybu vzduchem se používá padákový kluzák, startuje se z kopce rozběhem, nebo z roviny pomocí vlečného zařízení. Základní znalosti nutné k bezpečnému létání  získáte v kurzech paraglidingu/.


Kromě poznávání krás okolní přírody a místní vesničky si užijete třeba i koupání v krásném přírodním koupališti. Koupaliště  se nachází při vjezdu do obce po levé straně bývalého hotelu Řeka. Přírodním zdrojem tohoto koupaliště je potok Řeka, který pramení v překrásném údolí Moravskoslezských Beskyd. Koupaliště nabízí příjemnou rekreaci pro celou rodinu.


V zimním období je obec vyhledávaným lyžařským střediskem.
Lyžařský areál patří k nejoblíbenějším v Beskydech. Lyžování má tady více než 50letou tradici.
Sjezdovky jsou oblíbeny nejen u lyžařů z okolí, ale také vedlejších měst. Jsou tady dvě sjezdovky, jedna modrá pro začínající lyžaře a také rodiny s dětmi. Druhá sjezdovka je červená a patří k nejdelším v Beskydech, dosahuje délky 1300 m.Obě sjezdovky jsou na severní straně, tím zajišťují dobré sněhové podmínky po celou zimní sezónu. Celá sjezdovka je osvětlena, tím umožňuje i večerní lyžování. Z vrcholu velké sjezdovky jsou nádherné pohledy  do širokého okolí na Polskou stranu Beskyd.
Řeka je rájem nejen pro lyžaře, ale také pro běžkaře. Je tady spousta běžeckých tratí, které běžkaře určitě nezklamou.

Řeka nabízí nejen krásnou přírodu těšínských Beskyd, ale také pestrou škálu rekreačních sportů v každém ročním období.

 

Marta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Řeka - vesnička v oblasti Těšínských Beskyd:

Řeka - vesnička v oblasti Těšínských Beskyd
Řeka - vesnička v oblasti Těšínských Beskyd
Řeka - vesnička v oblasti Těšínských Beskyd
Řeka - vesnička v oblasti Těšínských Beskyd
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ten kout naší krásné vlasti moc neznám...byla jsem jen v Mostech u Jablůnkova a na Hrčavě -Tromezí....Díky,hezké počteníčko..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
-byla jsem tam na dovolené,opravdu je tam krásně
Obrázek uživatelky
profil
Jsem z Třince a se článkem 100% souhlasím. Je tam skutečně krásně, obzvlášť v létě. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
PROSTE NADHERA
Obrázek uživatelky
profil
krásna fotodokumentácia, podarilo sa
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles