Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Kdy slavíme Den otců v roce 2025?Kdy slavíme Den otců v roce 2025? Blíženci - roční horoskop na rok 2025Blíženci - roční horoskop na rok 2025 Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 06.06. 2025
Dnes má svátek Norbert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Restart těla podle Blue Zones: jarní detox, který funguje

13. 05. 2025 | Péče o tělo
Po zimě je běžné cítit únavu, těžkost či zpomalené trávení. Není to mýtus, ale přirozená reakce těla vyvolaná zimním obdobím, kdy se zpomalil náš metabolismus i obranyschopnost. Tělo se na jaře potýká s přechozenými virovými infekcemi a nedostatkem vitamínů a minerálních látek. Organismus jednoduše potřebuje restart, ale pozor, uchopte ho s rozumem a zapomeňte na drastické očistné kúry a hladovění. Začněte jíst chytře podle Blue Zones a získejte dlouhodobou vitalitu a pevné zdraví. Správný vzor může být tou nejlepší inspirací.

Organismus na jarní detox nečeká


Naše tělo má velmi sofistikovaný detoxikační systém, který funguje nepřetržitě 365 dní v roce, a to bez ohledu na roční období. Mezi hlavní detoxikační orgány patří játra, ledviny a střeva, na které bychom se měli, a to především na jaře, zaměřit a dopřát jim vše, co jim prospívá. Pokud budeme o tyto orgány dobře pečovat, nebudeme mít nutkání detoxikovat náš organismus pomocí drastických očistných kúr. Základem není nic jiného, než kvalitní a vyvážená strava s dostatkem všech důležitých živin, vlákniny, beta-glukanů, energie a aminokyselin, díky kterým se tělo dokáže zbavit toxinů.

Lištěninové tyčinky SemixČasopis The Lancet Gastroenterology & Hepatology pravidelně publikuje články o zdraví střevního mikrobiomu. Důležitým poznatkem, který uvádí je, že zdravý mikrobiom podporuje rovnováhu mezi různými druhy mikroorganismů, což přispívá k optimálnímu fungování imunitního systému a metabolismu. Upozorňuje, že narušení této rovnováhy může vést k různým zdravotním problémům, včetně zánětlivých onemocnění střev. Potvrzují úzkou souvislost mezi střevním mikrobiomem a funkcí imunitního systému, kdy zdravý mikrobiom pomáhá v prevenci řady civilizačních onemocnění i alergií.

Střeva jako centrum zdraví


Naše střeva nejsou jen trávicí trubkou, ale důležitou součástí imunitního systému. Příliš cukru i průmyslově zpracovaných potravin jejich funkci oslabují, a tím i schopnost těla přirozeně se detoxikovat. „Po náročném zimním období pomůžeme organismu, a to především na jaře, odlehčeným jídelníček bohatým na vlákninu. Tělo ocení kvalitní potravu bohatou na zdraví prospěšné látky, které tělu můžeme dodat například formou fermentovaných a klíčených potravin. Tyto potravin napomáhají rovnováze střevního mikrobiomu, podporují trávení a přirozenou očistu těla. Zařazením klíčených luštěnin do jídelníčku získáte dobře stravitelný zdroj rostlinných bílkovin a enzymů prospívajících funkčnímu trávení,“ vysvětluje Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka Semix Pluso.

Zdravá střeva jsou bezesporu základem celkového zdraví, energie a vitality, a klíčovou roli v jejich fungování hraje vláknina. Vláknina podporuje zdravé trávení, pravidelné vyprazdňování a slouží jako výživa pro střevní mikrobiom. „Obzvláště cenné látky jsou také beta-glukany, což není nic jiného, než typ rozpustné vlákniny pozitivně ovlivňující hladinu cholesterolu v krvi a naši imunitu. Neméně důležité jsou aminokyseliny, základní stavební kameny bílkovin, které tělo potřebuje pro obnovu buněk, tvorbu enzymů a správné fungování celého metabolismu. Naše tělo je náš chrám a měli bychom o něj co nejlépe pečovat, přirozeně vždy tušíme, které potraviny jsou přínosné a které nikoliv. Stejně tak víme, že je vhodné tělu dodat všechny potřebné látky stravou, než následně suplementací. Volte si proto potraviny tak, aby měly nutriční přínos, a nemusíte se vůbec bát, že byste se ochudili o chuťový prožitek z jídla. Dnes je na trhu tolik produktů, že stačí rozumně vybírat,“ dodává nutriční terapeutka Semix Pluso.

Inspirace z míst, kde kraluje dlouhověkost a vitalita


OvsánekZa modré zóny neboli tzv. Blue Zones se označují oblasti světa, kde se lidé běžně dožívají 90 a více let v relativním zdraví a vitalitě. Tyto oblasti se často zmiňují ve spojitosti s aktuálně atraktivním tématem longeviti, jehož klíčovou myšlenkou je dožít se co nejvyššího věku v dobré kondici. Mezi tyto oblasti patří Okinawa v Japonsku, Ikaria v Řecku, Sardinie v Itálii, Nicoya v Kostarice či Loma Linda v Kalifornii. Vědci zkoumající tyto oblasti zjistili, že zásadní roli v jejich dlouhověkosti hraje právě životní styl a strava jako jeho nedílná součást. Strava obyvatel Blue Zones je postavená převážně na rostlinném základě, kde v jídelníčku dominují luštěniny, zelenina, celozrnné obiloviny a zdravé tuky, zatímco zpracované potraviny, přidaný cukr nebo přemíru masa v ní téměř nenajdete. Zajímavé je, že se zde lidé nepřejídají, ale často dodržují pravidlo přestat jíst ve chvíli, když se cítíme plní zhruba z 80 %, tento návyk má dokonce v japonštině své vlastní pojmenování „hara hachi bu“. Inspirovat se těmito zvyklostmi při jarním restartu těla tak znamená nejen odlehčit jídelníček, ale i celkově zpomalit, jíst vědomě a dopřát tělu to, co opravdu potřebuje. Obyvatelé Blue Zone si nekomplikují život složitými recepty. Jejich jídla jsou jednoduchá, často se vaří z toho, co právě roste na zahradě nebo v okolí. Sezónnost je přirozenou součástí jejich jídelníčku, tělo tak dostává to, co zrovna potřebuje. Luštěniny jsou základním kamenem jídelníčku dlouhověkých populací. Fazole, čočka, hrách či cizrna obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu a spoustu mikronutrientů. V Blue Zones je běžné jíst luštěniny každý den, často v podobě polévek, salátů nebo pomazánek. Maso se zde objevuje v jídelníčku jen několikrát týdně, a spíše jako doplněk než hlavní chod, není tedy rozhodně základem jídelníčku, zatímco důležitou roli hrají ryby.

Vegan burger„Ryby jsou běžnou součástí jídelníčku v zemích, ve kterých se lidé dožívají ve zdraví dlouhého věku, přičemž jsou zastoupeny dokonce několikrát týdně. Jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci, mozku i kloubům. U nás je jejich příjem často nedostatečný. Pokud ryby nejíte, zařaďte alespoň lněné semínko, vlašské ořechy nebo doplněk stravy s certifikovaným omega-3 olejem. Pociťujete-li nedostatek energie, nevynechávejte v jídelníčku svačinky, sáhněte po ovoci, oříškách nebo zdravých müsli tyčinkách doslazovaných například datlovou pastou či jiným ovocem. Bílé pečivo vyměňte za celozrnné a odpusťte si maso každodenně jako hlavní chod, zapojte v kuchyni více luštěniny, pomoci vám mohou veganské alternativy masa. Vlákninu vám pomůže doplnit ovoce a zeleniny či potraviny v podobě klíčených luštěnin s lepší stravitelností,“ vysvětluje Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka Semix Pluso.

Vzorový denní jídelníček pro jarní restart


Doporučení nutriční terapeutky Zuzany Melicharové ukazuje, jak může vypadat váš denní jídelníček:

    • Snídaně: Ovesná kaše s oříšky a sušeným ovocem nebo fermentované ovesné vločky s bílým jogurtem a čerstvým ovocem
    • Svačina: Ovsánek nebo Ovsánek Drink
    • Oběd: Dýňová polévka s klíčenou quinoou, veggie karbanátek s kysaným zelím
    • Svačina: Pětizrnné chlebíčky s mrkvovou pomazánkou nebo semínkový chléb se sýrem a zeleninou
    • Večeře: Ryba (makrela, tuňák, mořský okoun) se zeleninovým salátem nebo pomazánka z červené řepy na celozrnném pečivu


Co vám pomůže nastartovat tělo po zimě?

    • Vláknina z celozrnných potravin a zeleniny
    • Fermentované potraviny (např. kysané zelí, kefír, Ovsánek)
    • Klíčené luštěniny a obiloviny
    • Omezení cukru, alkoholu a polotovarů
    • Menší porce a pravidelnost v jídle
    • Kvalitní spánek a dostatek pohybu


Produkty, které podpoří jarní restart

    • Fermentovaný Ovsánek – lehce stravitelný snack z naklíčeného ovsa
    • Pětizrnné chlebíčky a luštěninové pomazánky – ideální svačina bez zbytečností
    • Klíčené obiloviny a luštěniny – aktivují enzymy a podporují trávení
    • Veganské alternativy masa – odlehčená večeře bez živočišných tuků
    • Zdravé müsli tyčinky – sladká i slaná verze bez výčitek


-Komerční sdělení-


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Restart těla podle Blue Zones: jarní detox, který funguje:

Restart těla podle Blue Zones: jarní detox, který funguje
Restart těla podle Blue Zones: jarní detox, který funguje
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles