Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Kdy slavíme Den otců v roce 2025?Kdy slavíme Den otců v roce 2025? Blíženci - roční horoskop na rok 2025Blíženci - roční horoskop na rok 2025 Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 06.06. 2025
Dnes má svátek Norbert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Restart těla podle Blue Zones: jarní detox, který funguje

13. 05. 2025 | Péče o tělo
Po zimě je běžné cítit únavu, těžkost či zpomalené trávení. Není to mýtus, ale přirozená reakce těla vyvolaná zimním obdobím, kdy se zpomalil náš metabolismus i obranyschopnost. Tělo se na jaře potýká s přechozenými virovými infekcemi a nedostatkem vitamínů a minerálních látek. Organismus jednoduše potřebuje restart, ale pozor, uchopte ho s rozumem a zapomeňte na drastické očistné kúry a hladovění. Začněte jíst chytře podle Blue Zones a získejte dlouhodobou vitalitu a pevné zdraví. Správný vzor může být tou nejlepší inspirací.

Organismus na jarní detox nečeká


Naše tělo má velmi sofistikovaný detoxikační systém, který funguje nepřetržitě 365 dní v roce, a to bez ohledu na roční období. Mezi hlavní detoxikační orgány patří játra, ledviny a střeva, na které bychom se měli, a to především na jaře, zaměřit a dopřát jim vše, co jim prospívá. Pokud budeme o tyto orgány dobře pečovat, nebudeme mít nutkání detoxikovat náš organismus pomocí drastických očistných kúr. Základem není nic jiného, než kvalitní a vyvážená strava s dostatkem všech důležitých živin, vlákniny, beta-glukanů, energie a aminokyselin, díky kterým se tělo dokáže zbavit toxinů.

Lištěninové tyčinky SemixČasopis The Lancet Gastroenterology & Hepatology pravidelně publikuje články o zdraví střevního mikrobiomu. Důležitým poznatkem, který uvádí je, že zdravý mikrobiom podporuje rovnováhu mezi různými druhy mikroorganismů, což přispívá k optimálnímu fungování imunitního systému a metabolismu. Upozorňuje, že narušení této rovnováhy může vést k různým zdravotním problémům, včetně zánětlivých onemocnění střev. Potvrzují úzkou souvislost mezi střevním mikrobiomem a funkcí imunitního systému, kdy zdravý mikrobiom pomáhá v prevenci řady civilizačních onemocnění i alergií.

Střeva jako centrum zdraví


Naše střeva nejsou jen trávicí trubkou, ale důležitou součástí imunitního systému. Příliš cukru i průmyslově zpracovaných potravin jejich funkci oslabují, a tím i schopnost těla přirozeně se detoxikovat. „Po náročném zimním období pomůžeme organismu, a to především na jaře, odlehčeným jídelníček bohatým na vlákninu. Tělo ocení kvalitní potravu bohatou na zdraví prospěšné látky, které tělu můžeme dodat například formou fermentovaných a klíčených potravin. Tyto potravin napomáhají rovnováze střevního mikrobiomu, podporují trávení a přirozenou očistu těla. Zařazením klíčených luštěnin do jídelníčku získáte dobře stravitelný zdroj rostlinných bílkovin a enzymů prospívajících funkčnímu trávení,“ vysvětluje Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka Semix Pluso.

Zdravá střeva jsou bezesporu základem celkového zdraví, energie a vitality, a klíčovou roli v jejich fungování hraje vláknina. Vláknina podporuje zdravé trávení, pravidelné vyprazdňování a slouží jako výživa pro střevní mikrobiom. „Obzvláště cenné látky jsou také beta-glukany, což není nic jiného, než typ rozpustné vlákniny pozitivně ovlivňující hladinu cholesterolu v krvi a naši imunitu. Neméně důležité jsou aminokyseliny, základní stavební kameny bílkovin, které tělo potřebuje pro obnovu buněk, tvorbu enzymů a správné fungování celého metabolismu. Naše tělo je náš chrám a měli bychom o něj co nejlépe pečovat, přirozeně vždy tušíme, které potraviny jsou přínosné a které nikoliv. Stejně tak víme, že je vhodné tělu dodat všechny potřebné látky stravou, než následně suplementací. Volte si proto potraviny tak, aby měly nutriční přínos, a nemusíte se vůbec bát, že byste se ochudili o chuťový prožitek z jídla. Dnes je na trhu tolik produktů, že stačí rozumně vybírat,“ dodává nutriční terapeutka Semix Pluso.

Inspirace z míst, kde kraluje dlouhověkost a vitalita


OvsánekZa modré zóny neboli tzv. Blue Zones se označují oblasti světa, kde se lidé běžně dožívají 90 a více let v relativním zdraví a vitalitě. Tyto oblasti se často zmiňují ve spojitosti s aktuálně atraktivním tématem longeviti, jehož klíčovou myšlenkou je dožít se co nejvyššího věku v dobré kondici. Mezi tyto oblasti patří Okinawa v Japonsku, Ikaria v Řecku, Sardinie v Itálii, Nicoya v Kostarice či Loma Linda v Kalifornii. Vědci zkoumající tyto oblasti zjistili, že zásadní roli v jejich dlouhověkosti hraje právě životní styl a strava jako jeho nedílná součást. Strava obyvatel Blue Zones je postavená převážně na rostlinném základě, kde v jídelníčku dominují luštěniny, zelenina, celozrnné obiloviny a zdravé tuky, zatímco zpracované potraviny, přidaný cukr nebo přemíru masa v ní téměř nenajdete. Zajímavé je, že se zde lidé nepřejídají, ale často dodržují pravidlo přestat jíst ve chvíli, když se cítíme plní zhruba z 80 %, tento návyk má dokonce v japonštině své vlastní pojmenování „hara hachi bu“. Inspirovat se těmito zvyklostmi při jarním restartu těla tak znamená nejen odlehčit jídelníček, ale i celkově zpomalit, jíst vědomě a dopřát tělu to, co opravdu potřebuje. Obyvatelé Blue Zone si nekomplikují život složitými recepty. Jejich jídla jsou jednoduchá, často se vaří z toho, co právě roste na zahradě nebo v okolí. Sezónnost je přirozenou součástí jejich jídelníčku, tělo tak dostává to, co zrovna potřebuje. Luštěniny jsou základním kamenem jídelníčku dlouhověkých populací. Fazole, čočka, hrách či cizrna obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu a spoustu mikronutrientů. V Blue Zones je běžné jíst luštěniny každý den, často v podobě polévek, salátů nebo pomazánek. Maso se zde objevuje v jídelníčku jen několikrát týdně, a spíše jako doplněk než hlavní chod, není tedy rozhodně základem jídelníčku, zatímco důležitou roli hrají ryby.

Vegan burger„Ryby jsou běžnou součástí jídelníčku v zemích, ve kterých se lidé dožívají ve zdraví dlouhého věku, přičemž jsou zastoupeny dokonce několikrát týdně. Jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci, mozku i kloubům. U nás je jejich příjem často nedostatečný. Pokud ryby nejíte, zařaďte alespoň lněné semínko, vlašské ořechy nebo doplněk stravy s certifikovaným omega-3 olejem. Pociťujete-li nedostatek energie, nevynechávejte v jídelníčku svačinky, sáhněte po ovoci, oříškách nebo zdravých müsli tyčinkách doslazovaných například datlovou pastou či jiným ovocem. Bílé pečivo vyměňte za celozrnné a odpusťte si maso každodenně jako hlavní chod, zapojte v kuchyni více luštěniny, pomoci vám mohou veganské alternativy masa. Vlákninu vám pomůže doplnit ovoce a zeleniny či potraviny v podobě klíčených luštěnin s lepší stravitelností,“ vysvětluje Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka Semix Pluso.

Vzorový denní jídelníček pro jarní restart


Doporučení nutriční terapeutky Zuzany Melicharové ukazuje, jak může vypadat váš denní jídelníček:

    • Snídaně: Ovesná kaše s oříšky a sušeným ovocem nebo fermentované ovesné vločky s bílým jogurtem a čerstvým ovocem
    • Svačina: Ovsánek nebo Ovsánek Drink
    • Oběd: Dýňová polévka s klíčenou quinoou, veggie karbanátek s kysaným zelím
    • Svačina: Pětizrnné chlebíčky s mrkvovou pomazánkou nebo semínkový chléb se sýrem a zeleninou
    • Večeře: Ryba (makrela, tuňák, mořský okoun) se zeleninovým salátem nebo pomazánka z červené řepy na celozrnném pečivu


Co vám pomůže nastartovat tělo po zimě?

    • Vláknina z celozrnných potravin a zeleniny
    • Fermentované potraviny (např. kysané zelí, kefír, Ovsánek)
    • Klíčené luštěniny a obiloviny
    • Omezení cukru, alkoholu a polotovarů
    • Menší porce a pravidelnost v jídle
    • Kvalitní spánek a dostatek pohybu


Produkty, které podpoří jarní restart

    • Fermentovaný Ovsánek – lehce stravitelný snack z naklíčeného ovsa
    • Pětizrnné chlebíčky a luštěninové pomazánky – ideální svačina bez zbytečností
    • Klíčené obiloviny a luštěniny – aktivují enzymy a podporují trávení
    • Veganské alternativy masa – odlehčená večeře bez živočišných tuků
    • Zdravé müsli tyčinky – sladká i slaná verze bez výčitek


-Komerční sdělení-


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Restart těla podle Blue Zones: jarní detox, který funguje:

Restart těla podle Blue Zones: jarní detox, který funguje
Restart těla podle Blue Zones: jarní detox, který funguje
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !