8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaká je kvalita praček a digitálních fotoaparátů

18. 06. 2007 | Finance

Rozšířené vydání časopisu TEST přináší nové testy praček a digitálních fotoaparátů nižších cenových kategorií. Testy byly provedeny v rámci spolupráce spotřebitelských organizací SOS a TEST.


Testy jsou možné díky zapojení SOS a TESTu do celosvětové sítě spotřebitelských organizací. V mezinárodním testu jsou zastoupeny výrobky, které lze všechny zakoupit na trhu v České republice. Testovací programy vycházejí z praxe – simulují nejčastější chování uživatelů výrobků a zkoušky probíhají v nezávislých laboratořích.


Jedním z cílů testů bylo zjistit, zda existují rozdíly v kvalitě srovnatelných výrobků prodávaných na západních trzích a v nových členských zemích. Testy tuto skutečnost zatím nepotvrdily. Záměrně byly nakoupeny výrobky nižších cenových kategorií, které se na nových evropských trzích nejlépe prodávají.


SOS

U praček lze říci, že s kvalitou roste cena, zejména u některých značek. Modely Miele nebo AEG se zpravidla umisťují na předních místech většiny testů. Ve srovnání s nimi například značka Electrolux, vykazuje ve zkouškách spíše průměrnou kvalitu. „Výsledek testu je nicméně vždy relativní,“ říká Václav Beneš, redaktor zapojený do testování. „Některé pračky výborně perou, jsou tiché, ale téměř všechny špatně máchají a to včetně těch nejlepších,“ dodává. Součástí testu bylo i hodnocení vhodnosti jednotlivých modelů pro handicapované osoby.


Levné digitální fotoaparáty patří mezi rychloobrátkové zboží. Tato skutečnost se podepisuje na jejich kvalitě. Spolehnout na značku se příliš nedá, záleží na tom, jaký model se zrovna povede. „Rozhodně nečekejte zázraky,“ upozorňuje spotřebitele Beneš, „kompaktní fotoaparáty většinou podávají jen velice průměrné výkony.“


SOS

Navíc se výrazně liší poměr cena/kvalita u jednotlivých modelů. Existují však modely se slušným vybavením i výkonem. Jak dále konstatuje Beneš, ani zkušení pracovníci laboratoře nejsou schopni nalézt žádné logické vodítko, které by pomohlo při výběru kvalitního levnějšího kompaktu. Jedinou možností je risknout koupi a nebo se řídit nezávislým testem.


SOS a TEST připravují další mezinárodní testy. Na podzim se tak čtenáři mohou těšit na test vysavačů se zastoupením české značky, na mobilní telefony nebo MP3 přehrávače. SOS a TEST jsou jediní, kteří publikují informace tohoto druhu v České republice, které se výrazně liší od jakýchkoliv „redakčních testů“ komerčních periodik. Na rozdíl od nich nejsou tyto aktivity placené z reklamy, ale z prostředků získaných prodejem spotřebitelských periodik a z veřejných zdrojů.


Více se dozvíte také na oficiálních webových stránkách Sdružení obrany spotřebitelů.


Hana Nováková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !