MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Praní je věda aneb užitečné rady

29. 07. 2013 | Finance
Vyprat prádlo tak, abychom byli maximálně spokojeni, není úplně samozřejmou záležitostí. Tato na první pohled jednoduchá činnost v sobě totiž ukrývá mnohá rozhodnutí, která mohou ovlivnit jak jeho průběh, tak samotný výsledek. Jak si správně roztřídit prádlo před praním? Při jaké teplotě prát, aby se prádlo nesrazilo?  Podle čeho volit prací prostředek? Jaké jsou druhy pracích prostředků? Tyto a mnoho dalších otázek se vám nyní odborníci pokusí zodpovědět.

Před použitím pracího prostředku je nutné vědět, jaký typ prádla budeme prát a do jaké míry je prádlo zašpiněné. Pro správný začátek praní je potřebné i správné roztřídění. Prádlo se zpravidla třídí na bílé, barevné a černé resp. tmavé prádlo. Zároveň nezapomínejte na speciální materiály jako je např. funkční sportovní oblečení nebo vlna, které se perou úplně samostatně.  

Rozdělení pracích prostředků podle materiálů a barev prádla


Na běžné prádlo vyrobené z často používaných materiálů, jako je bavlna nebo směsové tkaniny z kombinace bavlny a syntetiky, jsou určeny univerzální prací prostředky. Kvalitní značkové univerzální prací prostředky obsahují kromě základních složek, jako jsou např. tenzidy (odstraňují hlavně mastné skvrny), změkčovače vody a alkalické přísady i nadstandardní složky, např. enzymy (odstraňují zejména zbytky jídel). Univerzální prací prostředky jsou vhodné zejména na praní středně až silně znečištěného prádla.

Praní je věda aneb užitečné rady

Existují dva základní druhy univerzálních pracích prostředků:


- Univerzální prací prostředky na bílé a stálobarevné prádlo, v jejichž složení mezi základními přísadami naleznete navíc např. optické zjasňovače (rozzáří prádlo) nebo bělící látky – percarborát (pro dokonale bílé prádlo). Některé univerzální prací prostředky na bílé a stálobarevné prádlo jsou navíc obohaceny o svěžest, resp. svěží vůni aviváže. Pro lidi s citlivou pokožkou se navíc vyrábí speciální dermatologicky testované prací prostředky, které nezpůsobí alergické reakce.

- Univerzální prací prostředky s označením „Color“ jsou určené na barevné prádlo. Ty neobsahují bělící látky, ale naopak zajistí ochranu barev. Stejně jako u variant pro bílé prádlo i v Color variantě naleznete regulátory pěnivosti a samozřejmě parfémy.
Na jemné tkaniny a na prádlo znečištěné jen běžným denním nošením je vhodné používat speciální prací prostředky. Ty nejenže jemně vyperou, ale zároveň zabraňují vyblednutí barev a odstraňují zašedlá vlákna, kvůli kterým oblečení působí vybledle a sepraně. Díky tomu získají vaše oblíbené kousky zpět svou intenzivní barvu a jas, jako když jste je oblékli poprvé - a díky intenzivním barvám budou dlouho vypadat jako nové.

Pro speciální materiály, jako je například vlna anebo sportovní materiály, je běžný prací prostředek vysoce zásaditý, a proto by mohl způsobit zničení oblečení. V případě vlny by mohlo dojít ke zplstnatění, ztrátě elasticity a tvaru. Obsahuje-li etiketa na oblečení symbol „lze prát v pračce“, pak je praní takového oděvu v pračce v pořádku. Zvolte prací cyklus pro praní vlny. S použitím speciálního programu pro „ruční praní vlny“ můžete prát v pračce také jemné prádlo.

V případě sportovního oblečení by mohlo dojít k poškození ochranných funkcí. Nový speciální prací prostředek zaručí velmi jemnou péči o každé vlákno. Nová patentovaná technologie se aktivuje při každém pohybu. Bezprostředně poté, kdy se pot dostane do kontaktu s tkaninou, účinně neutralizuje a osvěžuje nepříjemné pachy a oblečení tak provoní dlouhotrvající svěží vůní – jako kdyby bylo právě vyprané.

Jak plnit pračku

Co se týká plnění pračky, tu vždy plníme tak, aby mezi volně vloženým suchým prádlem a bubnem byla mezera na šířku dlaně.

Teploty praní

Vývoj v oblasti výroby značkových pracích prostředků a také značkových praček je velmi rychlý. Díky jejich vysokému účinku i kvalitě se teploty praní postupem času snížily. Předpírka se v dnešní době již téměř nepoužívá a ideální teploty praní se nyní pohybují v rozmezí od 40 °C do 60 °C, přičemž vždy je nutné brát ohled na doporučení výrobce textilie, které je u značkového zboží uvedeno na visačce.

Aviváž a její použití

V průběhu několika let si použití aviváže získalo velkou oblibu a v dnešní době jej považujeme za již zcela běžnou záležitost. Mnozí z nás už proto ani nevědí, jak bychom se cítili v prádle, které aviváží ošetřeno nebylo. Při praní v moderních pračkách se vlákna textilu různě pohybují a překrucují, což způsobí, že usušené vyprané prádlo je tvrdé na dotek. Velmi problematickou skupinou jsou dnes hojně používané tkaniny s vysokým obsahem umělých vláken, v nichž při nošení vzniká elektrostatický náboj. Látka se poté lepí na pokožku a přitahuje špínu.

Použitím aviváže lze tyto nepříznivé vlivy účinně odstranit. Oblečení ošetřené aviváží je daleko měkčí, tedy pohodlnější a příjemnější na nošení, méně se mačká, snadněji žehlí a díky slabému filmu, který aviváž vytvoří na jednotlivých vláknech, se špína drží dále od vláken a Vy ji daleko lépe a jednodušeji vyperete. V neposlední řadě nesmíme zapomínat ani na příjemnou vůni, kterou aviváž prádlu dodá. Vkus v oblasti vůní je velmi individuální, proto výrobci nabízejí mnoho variant. Aviváže jsou koncentráty, které před použitím není třeba ředit. Informace o správném dávkování jsou, stejně jako u pracích prostředků, umístěny na obalu.

Zdroj, foto: Persil

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !