Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak jsem potkal čarodějnici

17. 04. 2012 | Vaše příběhy
Kdysi jsem dostal zvláštní dar z bižuterie. Byl od paní, co jako architektka procestovala snad celý svět. A sbírala místní folklór. Kupoval jsem od ní pravidelně nějaké ty cetky, neb mě to zajímalo, ale bohužel neměl jsem tu možnost se na ta místa dostat. A díky tomu, že jsem pravidelně odebíral vzorky, věnovala mi pár náušnic s náramkem.  Objevila je na Kubě někde u místní čarodějnice, když radila Kubáncům, jak stavět nějakou budovu. Opravdu už ale nevím jakou.

Ty náušnice i ten náramek mám stále. Ne, že bych měl k nim nějaké pouto, ale jsou tak zvláštní, že se nedají věnovat. Nejsou nějak cenné, jen mosaz a velké ulity šneků. Nevyznám se v tom, ale tipoval bych na mořské korýše. Takže, kdyby si tu krásu nasadila místní žena, asi by v nich budila větší pozornost, než by si přála.

Jak jsem potkal čarodějniciNení to tak dávno, kdy ke mně do kanceláře vstoupila asi omylem nějaká cizinka (co by taky kdo hledal u požárního technika). Dali jsme se do řeči, neumím španělsky, ale Google pomohl. Byla Kubánka, tak jsem se jí pochlubil, že někde mám takový skvost, který pochází z její země.
Projevila zájem jej vidět.

Věděl jsem, kde tu bižuterii mám, občas ji předvádím  dámským návštěvám, když mi dojde řeč a vím, že tohle zabere. Tak jsem náušnice i náramek  během chvilky donesl.

Opatrně si náušnice i náramek nasadila, zašeptala: "Gracia," a odešla.
V první chvíli jsem si myslel, že se šla podívat, jen jak to vypadá na denním světle. Potom jsem si myslel, že je někde chyba v překladu, že mě špatně pochopila, že jsem jí tu bižuterii nechtěl dát.

Běhat za ní nemělo cenu. A tak jsem se v duchu s nimi rozloučil.
Druhý den jsem se na netu dočetl, že uragán Gustav, který si na Jamaice, Haity a Dominikánské republice vyžádal 85 lidských životů, sice na Kubě způsobil velké materiální ztráty a i nějaká zranění, ale nevzal si život ani jednoho člověka.

Za pár dní přišla drobná, malá bílá holčička. Beze slova mi na stůl položila náramek a náušnice od kubánské čarodějnice. Když jsem se jí ptal, kde je majitelka, odpověděla: „Entender,“ a odešla. Dodnes nechápu, jak našla moji kancelář ve druhém patře.
Vzal jsem náušnice i náramek. Ulity byly vybledlejší, jako by je bičovalo tisíce vichrů.

A mezi tím se zalesklo něco malého, stříbrného.
Prstýnek. Tak malý, že ho nasadím jen do půlky malíčku. Stříbrný filigrán a devět malých modrých achátů.
Stará, evropská práce.
Neprodám ho. Bude ležet u náušnic a náramku. Třeba jednou přijde zase nějaká paní …

mosnic - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tajemný..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Člověku se ani nechce věřit. Tajemný příběh...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi pekne a napínavo napísaný príbeh.
Obrázek uživatelky
profil
napsané Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
četla jsem s napětím- zajímavé.....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles