Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat to správné krmivo?

11. 06. 2010 | Zvířátka

Rozhodli jste se, že si pořídíte nového člena rodiny v podobě psa nebo kočky? Potom mějte na paměti, že volba krmiva pro Vašeho mazlíčka je velice důležitá a je potřeba ji věnovat dostatečnou pozornost. A podle čeho vybírat?


V dnešní době je na trhu nepřeberné množství různých krmiv určených pro společenská zvířata. Na straně druhé stojí doma připravovaná strava. Pokud chcete svému zvířeti dopřát opravdu to nejlepší, měli byste zvolit komerčně vyráběnou kompletní stravu, nejlépe od renomovaného výrobce (tj. superprémiová, prémiová krmiva).


maso-a-zeleninaZajistíte tak svému mazlíčkovi kompletní vyváženou krmnou dávku, která pokryje jeho živinové i energetické požadavky přesně v tom množství, jaké zvíře potřebuje. Navíc si můžete být jisti, že zvíře dostává potravu s neměnným složením. To je důležité kvůli zachování jeho kondice a zdravotního stavu.


Během výroby každé šarže odebírají dobří výrobci krmiv vzorky, které jsou podrobeny analýze živin. Tak si můžete být jisti, že Váš miláček dostává pokaždé stejné krmivo. Psi mají na rozdíl od lidí jiné preference v chutnosti krmiv a s oblibou zůstávají dlouhodobě u jednoho krmiva. U koček je vhodné občas zpestřit jídelníček kapsičkou nebo konzervou.


Podáváním komerčních krmiv dále ušetříte spoustu času, který byste jinak strávili přípravou krmiva a při spočítání nákladů na přípravu doma vyráběné krmné dávky zjistíte, že za sumu, kterou Vás stojí denní dávka komerčně vyráběného produktu, nejste schopni doma krmivo připravit.


Co by mělo obsahovat krmivo pro mé zvíře?


Zde záleží, zda máte psa, kočku, v jakém životním stádiu se zrovna zvíře nachází, jak aktivní je, jaký je zdravotní stav zvířete, jeho životní prostředí a kondice. S výběrem správného krmiva Vám pomůže proškolený personál v obchodě nebo Váš veterinární lékař. Je důležité zvolit krmivo určené právě pro Vaše zvíře na základě výše zmíněných faktorů.


spokojene-steneKvalitní krmivo s vyváženým obsahem živin je důležité pro prevenci některých onemocnění: Sůl – nadbytek soli může poškozovat funkce srdce, vést ke zvýšení krevního tlaku nebo se podílet na onemocnění ledvin.
Tuk resp. energie – nadměrný příjem způsobuje nadváhu a následně obezitu. Ta může ovlivňovat řadu zdravotních komplikací (cukrovka, zvýšení krevního tlaku, onemocnění kloubů aj.)


Vápník – u štěňat velkých plemen při nadměrném příjmu mohou vznikat růstové poruchy skeletu. Bílkoviny a fosfor – u zvířat s onemocněním ledvin může nadbytek těchto živin podpořit progresi tohoto onemocnění.


Dále by v krmivech pro společenská zvířata neměl chybět přídavek antioxidantů, které podporují imunitní systém zvířete a esenciálních mastných kyselin pro zdravou kůži a srst. Tyto a další živiny by měly být hlídány v jídelníčku zvířat. To zajistíme právě volbou kvalitního krmiva, které je určené pro konkrétní zvíře.


         Autorka: MVDr. Sylva Havelková
               Odborný poradce Avet.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Royal canin jsou dobré granule, superpremium Smajlík Zrovna teď jsem je objednávala tchýni pro jejich pejsky a našla jsem je na netu o 500kč levnější než je kupovali
Obrázek uživatelky
profil
myslím že každý pejsek či kočička si vyberou sami co jim bude chutnat, já vyzkoušela hromadu různých granulí a jediné které chutnají oboum mým psům je royal canin, a to jen štěněcí, takže momentálně je jednomu 2 roky, druhému 3 roky a musím pořád krmit štěněcíma, ty dospělácký i když jsou od stejné značky oba odmítají, raději jsou hlady. A rady že je mám nechat vyhladovět a že mi sní vše byli k ničemu, pouze oba zhubli, ano jedli, ale jen množství aby přežili, to bych z nich za chvíli měla dvě vychrtliny, tak raději krmím tím, co jim chutná. Asi je to jak u lidí, taky nejím co mi nechutná. Ale myslím že si vybrali celkem dobrou značku, i když zbytečně drahou, za stejnou kvalitu bych mohla mít levnější granule, ale to psům nevysvětlím
Obrázek uživatelky
profil
článek pěkný ale moc všeobecný. Pro ty co nevědí by to chtělo % zastoupení Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles