Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přebytek vápníku může narušit správný růst štěněte

22. 08. 2010 | Zvířátka

Přinesli jste si domů štěně nebo kotě? Začíná kolotoč kolem vybírání jména, potřeb, obojku, první seznamování s novým domovem, hry a dovádění. Zvlášť důležitá je volba krmení. Štěňata a koťata potřebují navíc živiny pro růst, a pokud jich mají nedostatek či přebytek, mohou se u nich objevit vážné problémy. První rok života mláděte je totiž určující pro kvalitu celého jeho dalšího života.


Mnozí majitelé si často bohužel myslí, že když svému štěněti dopřejí maximum krmiva a výživných látek, dělají pro něj to nejlepší. Opak je ale pravdou. V současné době, kdy je na trhu přebytek různých výživových doplňků a všech možných značek krmiv, není problémem ani tak nedostatek některých látek, jako spíše jejich přebytek.


kocka-a-pesNapříklad u štěnat velkých plemen je při nadměrném příjmu vápníku vysoké riziko vzniku ortopedických poruch, jako jsou například deformace kostí nebo kloubů. Mnozí majitelé se také domnívají, že když budou své štěně krmit více, bude v dospělosti větší a monutnější. To však není pravda. Pes v takovém případě dosáhne své dospělé velikosti dříve a jeho váha tak bude vyvíjet nepřiměřenou zátěž na stále nedospělou kosterní soustavu a klouby štěněte.


Stejně tak může škodit zakořeněný zvyk podávat koťatům kravské mléko, které má úplně jiné složení než mléko kočičí a je tedy jako krmivo zcela nevhodné. Koťata navíc brzy po odstavu ztrácejí schopnost trávit laktózu, kterou kravské mléko obsahuje. Jeho zkrmování pak koťatům způsobuje zažívací problémy, jako je průjem, nadýmání nebo bolesti bříška.


To, co pro vaše štěně a kotě uděláte v prvním roce, se bude odrážet v celém jeho dalším životě a také v kvalitě vašeho společného soužití,“ upozorňuje MVDr. Sylva Havelková. Požadavků na správnou výživu štěňat a koťat je opravdu mnoho, nabídka trhu je však pestrá a stačí si jen správně vybrat.


Kvalitní krmivo by mělo:


- být komerčně vyráběné z kvalitních surovin, kompletní a nutričně vyvážené


Ušetříte čas a zároveň máte jistotu, že štěně nebo kotě dostává opravdu vše, co potřebuje. Tento požadavek téměř není možné splnit domácí stravou. Její zdánlivou výhodou je cena, ale po započtení nákladů na doplňkové vitamíny, minerály, mastné kyseliny, kloubní výživu a další potřebné biologicky účinné látky se celkové náklady značně navýší.


- být určeno přímo pro daný věk mláděte (u psů i pro velikost daného plemene)


Nároky štěňat a koťat na výživu jsou velmi odlišné od nároků dospělého zvířete. Je proto důležité zvolit takové krmivo, které tyto rozdílné nároky plně pokryje. U štěňat se navíc výživa výrazně liší podle toho, zda se jená o malé nebo velké plemeno, proto vhodné krmivo opravdu pečlivě vybírejte. Pokud si nejste jistí, poproste o radu svého veterináře.

- být chutné a snadno stravitelné


kockaKoťata a štěňata mají malý žaludek, nemohou tedy konzumovat krmivo najednou ve velkém objemu. Pokud je tedy krmivo vysoce kvalitní a snadno stravitelné, jsou i jednotlivé dávky výrazně menší a snižuje se tak riziko zažívacích problémů. Díky použití kvalitních surovin je pak krmivo velmi chutné a zvířaty oblíbené.


obsahovat komplex biologických antioxidantů


V naší lidské stravě se už téměř samozřejmě snažíme vyhnout umělým barvivům, konzervantům a syntetickým antioxidantům. Tak proč bychom jimi měli krmit našeho psa či kočku? Přírodní antioxidanty (např. vitamín C, vitamín E) přitom dokážou krmivo zcela přirozeným způsobem konzervovat a navíc povzbuzují a udržují dobrou funkci imunitního systému a zlepšují reakci štěňat a koťat na očkování.


obsahovat esenciální mastné kyseliny, především omega-3


Bylo prokázáno, ža obsah omega-3 mastných kyselin (především DHA –dokosahexaenové a EPA – eikosapentaenové) v krmivu pro štěňata a koťata má blahodárný vliv na rozvoj jejich poměrně nezralého mozku a zraku. Díky tomu je mládě vnímavější, lépe se seznamuje s novým prostředím a následně je také bystřejší a lépe cvičitelné.


Zdroj: Hillspet.com


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
naša mačka má najradšej zemiakové placky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles