Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Začni venčit, budeš fit!

17. 08. 2010 | Zvířátka

Zvířatům v útulcích mohou lidé pomáhat i jinak než finanční nebo materiální podporou. Lidé mohou vzít psa z útulku na procházku a spojit tak péči o své zdraví s pomocí konkrétnímu zvířeti. Je totiž dokázáno, že venčení psů předchází kardiovaskulárním onemocněním.


Zdravá procházka se psem z útulku


Na mezinárodní konferenci konané dne 1.7.2010 ve Stockholmu, představila Dr. Rebecca Johnson, PhD.,  výsledky svého výzkumu o venčení útulkových psů. Program sledoval využití psů z útulků v prevenci obezity u obyvatel USA. Do studie se zapojilo 162 dobrovolníků ve věku 19 - 85 let, kteří neměli vlastní domácí zvíře.


pesU všech těchto lidí, kteří začali venčit psy z útulku, se během 1 - 5 měsíců významně zvýšila fyzická aktivita a kondice. Pes zafungoval jako výborný motivační prvek ke každodenní aktivitě. Dobrovolníci nejenže něco dobrého udělali pro své zdraví, ale také pro opuštěné psy. Během společných procházek si účastníci svěřené psy oblíbili a některé z nich poté adoptovali.


Pes - nejlepší trenér


Tým amerických vědců z Richmondu vedený Cindy Wilson prezentoval na konferenci studii prokazující zdravotní prospěšnost procházek a cvičení se psem. Majitelky psů, kterým veterináři doporučili častější výcvik psa a společné procházky, pomohly svému i psímu zdraví. Společná fyzická aktivita se psem po dobu tří měsíců vedla u sledovaných žen ke snížení jejich hmotnosti, hladiny celkového i LDL cholesterolu, triglyceridů a glukózy.


Po třech měsících se zlepšil také zdravotní stav psů, optimalizovala se jejich hmotnost a psí „BMI“ se dostalo do normálních hodnot. Naopak jiný výzkum vědců z Univerzity v západní Austrálii (Halley Christian, Billie Gilda-Corti a Matthew Knuiman) prezentovaný na letošní konferenci ukázal, že ztráta zvířete u jejich majitelů vede k velkému úbytku pohybu. Zatímco pořízením psa se procházky jejich majitelů prodloužily průměrně o 30,8 minut týdně, ztrátou psa došlo u bývalých majitelů ke zkrácení procházek o 43,7 minut týdně. 


Útulky, které dovolují venčení psů s dobrovolníky


pes-a-kockaV některých českých a moravských útulcích si mohou zájemci půjčit psa a jít s ním na procházku. Zaměstnanci útulků tuto dobrovolnou pomoc vítají, protože sami nemají tolik času, aby se jednotlivým psům věnovali. Záleží na konkrétním útulku, zda půjčí psa na hodinovou procházku nebo na celý víkend. Podmínky venčení jsou různé, někde dovolují venčit psy jen dospělým, jinde i dětem nebo školním kolektivům.


Možnost venčení je odvislá od momentální situace a povaze útulkových psů. Ne všichni psi jsou vhodní k venčení, útulky tedy dobrovolníkům půjčují pouze přátelské, vyrovnané a disciplinované psy. Dospělým stačí k venčení převážně jen doklad totožnosti, dětem písemný souhlas rodičů. Ze zkušeností útulků vyplývá, že venčením se zvyšuje šance na adopci psa.


Seznam 27 útulků umožňujících venčení najdete zde.


Mgr. Eva Hodek
ředitelka Nadace na ochranu zvířat



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
určitě je název článku i článek pravdivý, ale my už pejska nechceme....jednoho jsme museli kvůli nemoci nechat utratit a je to jako přijít o dítě...
Obrázek uživatelky
profil
mít domek tak si pejska pořídím
Obrázek uživatelky
profil
to je naozaj prirodzené športovanie
Obrázek uživatelky
profil
psyk sa chce stále prebehnúť
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek