Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaký domácí mazlíček se hodí pro naše dítě?

4. 01. 2011 | Zvířátka

Tak jste se tedy rozhodla, že svému malému neodbytnému potomkovi zvířátko koupíte. Jenže jaké? Co se všechno vlastně dá chovat? Na následujících řádcích se podíváme na jednotlivá zvířátka, která by připadala v úvahu, na jejich výhody a nevýhody, případně specifika jejich chovu.

 

Bezobratlí – ne, nedivte se! Zvláště pokud máte doma chlapečka, je možné, že se zamiluje právě do nějaké bezobratlé „příšerky“. Nejoblíbenější jsou strašilky a sklípkani.

Strašilky jsou hmyz podobný větvičce nebo listu a jsou zcela nenáročné – jak cenou, tak svými požadavky. Mohou být velké až 30 cm, ale pohybují se pomalu, a není třeba se jich bát.

Sklípkany řadíme mezi pavoukovce. Jejich chov je náročnější, také pořizovací cena sahá k 1 000 Kč. Jsou to tvorové bezesporu zajímaví, nicméně ne každý dokáže jejich krásu ocenit – mějte to na paměti, míváte-li časté návštěvy.

 

Rybičky – asi nejméně náročné na chov (tedy pokud si vyberete běžné druhy, můžete však investovat i do mořského akvária...), nedělají hluk (až na to šplouchání... :-) ), jejich nákup i provoz je levný, akvárium se čistí poměrně snadno a není třeba se mu věnovat denně. Na druhou stranu malé děti začnou brzy nudit – nemohou se s nimi pomazlit, ani jít na procházku... Starší děti však mnohdy akvaristika zaujme a stane se pro ně celoživotní vášní!

 

Obojživelníci a plazi – podobně jako u bezobratlých k nim mnoho lidí chová přímo antipatie. Přitom se jedná o fascinující živočichy a jejich chov je opravdu zajímavým koníčkem! Lze si vybrat od žab přes hady, ještěry a želvy až po axolotly – velmi se liší jejich pořizovací cena i nároky na chov. Často vyžadují prostorná terária (pozor, rychle a dlouho rostou) a přesnou teplotu i vlhkost! Někteří z nich (zejména hadi) mohou být i nebezpeční – jedovatí, případně škrtiči. Mnoho lidí od jejich chovu odradí strava – myši, červi, cvrčci... Na druhou stranu suchozemské želvy a leguáni jsou býložravci. Děti je mívají rády, protože jsou hraví – zejména ještěři.

 

Ptáci – také velmi variabilní skupina, lze je pořídit takřka za jakoukoliv cenu. Jednotlivé požadavky jsou velmi individuální. Obecně můžeme říct, že jsou na chov středně nároční, ale bývají hluční, dělají poměrně značný nepořádek (klece, voliéry i širší okolí je skutečně nutné často uklízet, jinak velmi zapáchají) a mnoha lidem způsobují alergie. Na druhou stranu jsou hraví a velmi chytří, takže děti si s nimi užijí spoustu zábavy!

 

Savci – nejčastěji chovaná skupina. Obecně vyžadují častou preventivní veterinární péči (odčervení, očkování, péče o chrup a srst...), hodně prostoru i hraček (inteligentní zvířata se bez dostatku podnětu nudí). Jsou velmi hraví a děti je milují!

Hlodavci – tedy morčata, křečci, křečíci, myši, krysy, potkani, burunduci, činčily, osmáci degu a řady jiných jsou mezi dětmi velmi oblíbení. Pozor, někteří patří mezi živočichy aktivní v noci (takže nejenže si s nimi přes den neužijete zábavu, ale v noci vás mohou budit). Jejich obydlí je třeba udržovat v čistotě, jinak by výrazně zapáchalo.

Kočky – svéhlavé, osobité, mazlivé... Lidé je buď milují, nebo nesnášejí. Smiřte se s jejich potřebou volnosti a samostatnosti. Na vaší zahradě kočku nedokáže udržet žádný plot, v bytě je každá police, skříň či zásuvka dostupná. Kočičí výkaly silně zapáchají.

Psi – jednoznačně nejvíce dětí na vás zaútočí přímým požadavkem: „chci psa“. Ze široké škály psích plemen můžete najít vhodného kandidáta snad pro všechny možné situace. Existují rasy (i kříženci) drahé i levné, velké i malé, hravé i dravé... Společného mají to, že potřebují procházky venku, hry, vyváženou stravu, na oplátku vám dají spoustu lásky (u větších plemen si ji kolikrát tolik ani nepřejete :-) ), upozorní vás na nečekaného příchozího, přizpůsobí se vaší náladě a jsou skutečně skvělými kamarády i pomocníky.

 

Ať už si vyberete jakékoliv zvíře, tešte se na příjemné chvíle společně s ním a vašimi ratolestmi. Starost o mazlíčka učí děti zodpovědnosti, samostatnosti, lásce i úctě k přírodě, proto vám nějakého toho čtyřnohého (dvounohého, šestinohého či osminohého...či beznohého) miláčka mohu jen a jen doporučit. Při výběru je však třeba pečlivě vážit.

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
sklípkana ani náhodou, to by bylo po mněSmajlíkSmajlíkSmajlík

ničemu jenému se nebránímSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles