Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obří šnek jako domácí mazlíček

2. 07. 2010 | Zvířátka

V Africe z jejich ulit vyrábějí náhrdelníky, Češi z nich dělají domácí mazlíčky. Najít zalíbení v chovu šneka je trochu zvláštní, ale seženete ho za pár korun a jeho životní nároky jsou minimální. Šneků vhodných k chovu je minimálně desítka, ideální je některá z oblovek, tedy achatin. Nejznámější je africká achatina velká.

 

Domácí chov

Terárium  o rozměrech 60x30x30 je vhodné pro 5-10 dospělých šneků. Vlhkost  by se měla pohybovat od 60-90%. Šnek má rád blízkost  ostatních šneků a měl  by se proto chovat ve skupině min. tří zvířat. Mají rádi vysokou teplotu kolem 28 stupňů. To jim v bytě zajistíte velmi snadno. Zpočátku je můžete chovat v plastovém boxu s dírkami na vzduch či se síťkou místo poklopu, později je vhodné pořídit si skleněné terárium. Jako podestýlka se často používá kokosový substrát. Na tvorbu ulity šnek také potřebuje sépiovou kost, ale tu můžete nahradit i obyčejnými vaječnými skořápkami. Do terária jim můžete pořídit i nějaké rostliny, šneci se pod ně schovávají a okusují jim listy. Mají také rádi vodu, chovatelé jim proto v teráriu vytvářejí jezírko nebo vodopád, ve kterém se šneci koupou. Ve skleněném teráriu je ideální jim přitápět žárovkou.

 

Krmení pro šneky

Nejsou  vybíravý, žerou dobře všechno: vápennou kaši,  sladké  brambory, salát, sépiovou kost, mech. Pochutnají si i na krmivu pro suchozemské želvy, ovoci, čínském zelí, kousku sýra nebo vařených těstovinách. Nepohrdnou salátem, mrkví, rajčetem, nebo zbytky z kuchyně, což mohou být například odřezky z jablek či okurek. V zimním období se u achatin může snížit aktivita a chuť k jídlu.

 

Achatina Reticulata (Oblovka)

Druhý největší suchozemský šnek na světě původem z afrických končin. Její původní domovinou jsou tropické deštné lesy střední Afriky.Vyznačuje se krásnou ulitou se žlutohnědými proužky. Dorůstá velikosti i 20 cm, běžně 16 cm. Dožívá se až 8 let, nenáročný, tolerantní, odvážný a zvědavý tvor. Velkou zvláštností je, že se dokáže sama rozmnožit, jakmile se sama rozmnoží, uteče pryč od vajíček. Achatina Reticulata se vyskytuje ve velké barevné škále. Od světlé nohy až po tmavou, barva ulity je světle hnědá, béžová se skvrnami. Columellu a vnější obústí má Achatina Reticulata čistě bílé. Je pohlavně dopělá už v 5 měsících. Po spářená naklade pod povrch přibližně 200 vajíček, velkých cca do 1,5 cm. Achatina Reticulata se velmi snadno množí, snůžku můžou oba z plžů naklást až 4x do roka. Vajíčka přendejte do jiného terárka nebo misky, udržujte vlhko a přiměřené teplo. Mláďata se líhnou kolem 14 dne, nejdříve jsou pod povrchem a po týdnu vylézají na povrch a začínají hledat potravu. Tento druh se rád zahrabává, takže je důležité mít substrát v teráriu minimálně 10 cm vysoký. Živý se zeleninou, ovocem, vyhýbejte se krmení rajčaty, protože rajčata rozkládají vápník. To platí u všech druhů Achatin.  Důležitou součásti je sépiová kost. Achatina Reticulata se dožívá cca 7 let.

Dále máme šneky - achatina fulica, achatina iredalei, achatina achatina.

 

Achatina achatina (Oblovka)

Největší z achatin. Opravdový gigant s nádhernou žlutou ulitou s hnědými klikatými proužkami a tmavou nohou. Podle typických pruhů na ulitě je tento šnek také označován jako tiger snail (tygří šnek), ulita může dorůst až 30cm ale obvyklá velikost je 15-20 cm. Původ pobřeží západní Afriky.

 

Achatina fulica (Oblovka)

Nejvíce aktivní jsou achatina fulica v noci, ve dne většinou jen je-li mokro. Největším nepřítelem (kromě člověka) je krab který považuje maso achatin za lahůdku. Velikost až 20 cm na délku a 12 cm na šířku a tvoří 7-9 závitů. Původ pobřeží vých. Afriky (především oblast Keni a Tanzánie).

 

Manipulace se šnekem

Nemůžeme zapomenout ani na bezpečnost při manipulaci se šneky. Zvlášť u mláďat si musíme dát pozor, aby jsme šnekovi neublížili a nepoškodili mu ulitu. Pokud chceme šneka vzít ze skla, kamene nebo jiného hladkého povrchu, neodtrhávejme ho velkou sílou. Lepší je, pokud mu nabídneme ruku a počkáte, než si na ni vleze. Pokud zrovna spěcháte, počkejte, až vám šnek začne lézt na ruku a pak mu hlavu mírně zvedněte od skla a tím ho odlepíte.

 

Markéta G.

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !