8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Začátky chovu fretek

7. 06. 2009 | Zvířátka
Domácí nebo evropská fretka (Mustela putorius furo) je domestikována po tisíce let. V překladu je mustela zabíječ myší, putorius poukazuje na pižmový tělesný pach a furo souvisí s latinským slovem zloděj.

Je domestikována z tchoře tmavého (Putorius putorius). První zmínka je z roku 450 před naším letopočtem v komedii, kterou napsal Aristofanes o pár let později se o ní zmínil i Aristoteles.

Původně se domestikovaly k lovu hlodavců a králíků - takzvané fretkování - fretka měla nasazený náhubek a hladová se pustila do nory - zvíře ale nezabila. Na slavném obraze od Leonarda da Vinci - Dáma s hranostajem je nejspíš také vyobrazena fretka - hranostaj je totiž mnohem menší.

Začátky chovu fretekFretky se také používali k protahování lan dlouhým potrubím. Postupně se z nich staly velmi populární domácí zvířata. Dále byly chovány pro kožešnický průmysl a k biomedicínským výzkumům.

Fretka je v současné době domestikované zvíře, není již divokou šelmou. Nemůžeme jí tudíž vypustit do volné přírody v naději, že přežije. Fretka není schopna se ve volné přírodě uživit a přežít.

 

 

Chov dnes

Fretka se dá nenáročně chovat doma. Stačí jí prostorná klec nebo voliéra vybavená kočičím záchodem a pelíškem a řádný denní výběh. Nepotřebuje tolik pozornosti jako pes (to ale neznamená že se jí nebudeme věnovat vůbec!), prospí totiž okolo 20ti hodin denně. Fretku krmíme krmivem pro fretky, nebo kvalitním krmením pro koťata.

I u fretek je důležité očkování - proti vzteklině je povinné a vhodné je očkování proti psince. Pozor musíme dát na domácí okrasné ptactvo nebo hlodavce. Ve fretce je stále ukryt lovec, a nikdy nevíme kdy se instinkt lovce probudí. V dnešní době se chov fretek rozšiřuje, konají se fretčí výstavy a můžeme mít i fretku s doklady o původu (stále to ale není průkaz původu jako třeba u psů).

Jinak je fretka úžasný domácí mazlíček, který je celý životy hravý a zábavný.

Thais - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Začátky chovu fretek:

Začátky chovu fretek
Začátky chovu fretek
Začátky chovu fretek
Začátky chovu fretek
Začátky chovu fretek
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezká a milá zvířátkaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles