Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Preventivní péče o vašeho mazlíčka

22. 10. 2009 | Zvířátka
Určitě Vás zajímá, jak kvalitní potraviny jíte, věnujete se svému tělu, zdraví a prostředí ve kterém žijete. A přesně takovou péči by měl dostat i Váš čtyřnohý kamarád. Můžete tím totiž ovlivnit jeho zdravotní stav, vitalitu a délku a kvalitu jeho života.

Co tedy pro něj můžete udělat?


Je to jednoduché. Stačí předcházet rizikům, které ovlivňují organismus Vašeho psa nebo kočky, pravidelně sledovat jejich zdravotní stav a snažit se vyplnit jejich individuální potřeby v každém jeho životním stadiu.

Je důležité si uvědomit, že základem úspěchu je prevence! A nejedná se pouze o návštěvu veterináře za účelem vakcinace! Pravidelné očkování tvoří pouze malou část z celkové preventivní péče. K tomu, abyste zajistili Vašemu mazlíčkovi spokojený a plnohodnotný život, je nezbytné zajistit mu následující:

Vyvážená strava1)    Vyvážená strava
Správná výživa je jednou z nejvýznamnějších možností jak předcházet zdravotním potížím Vašeho zvířete. Je nutné mu poskytnou kompletní, vysoce kvalitní krmivo, které pokryje veškeré živinové a energetické požadavky zvířete. Při výběru krmiva je nutné brát ohled na věk, plemeno, aktivitu a životní stadium, ve kterém se zvíře nachází. Například štěňata velkých plemen psů budeme krmit jinak než štěňata malých a středních plemen psů.
Existuje řada případů, kdy má Váš mazlíček nějaký zdravotní problém, který je nutné řešit speciální dietou. V tomto případě je nutná konzultace s veterinárním lékařem, který Vám doporučí tu nejlepší stravu pro Vaše zvíře.

Kočka černá domácí2)    Aktivní pohyb
Každé zvíře by mělo mít tolik pohybu, kolik vyžaduje jeho temperament, zdraví a plemenná příslušnost. Nezapomeňte, že štěňata je nutné zatěžovat fyzickou aktivitou pozvolna a opatrně!

3)    Vnitřní rovnováha
Důležitým faktorem, který může ovlivnit vznik a rozvoj různých onemocnění a problémů v chování, je stres. Je proto nezbytné, zvířeti zajistit takové podmínky, aby se cítilo dobře, je potřeba mu věnovat dostatečnou péči, zajistit mu optimální životní prostředí, poskytovat mu dostatečné množství podnětů. A to vše již od útlého věku.

4)    Veterinární prevence
Každé zvíře by mělo být pravidelně sledováno veterinářem. Kromě pravidelné vakcinace a odčervení, prováděné lékařem, by měl majitel sám sledovat případné změny zdravotního stavu jeho mazlíčka (např. nechutenství, zvýšená teplota, časté močení, zvracení, průjem, zápach z dutiny ústní, atd.). Důležitá součást prevence je sledování tělesné hmotnosti zvířete.

VeterinářkaProč byste měli podstupovat se zvířetem pravidelné preventivní prohlídky?

Je to hlavně z toho důvodu, že Vám Vaše zvíře neřekne, že má nějaký problém. A s přibývajícím věkem se může zvyšovat i množství zdravotních problémů, které nejsou na první pohled zřejmé. U každého jedince by proto měla být provedena minimálně jedna preventivní prohlídky ročně a u starších zvířat je vhodné opakovat návštěvu veterináře za účelem prevence minimálně dvakrát za rok.

MVDr. Sylva Havelková
Odborný poradce firmy A-VET s.r.o.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
20let máme čivavky a mohla bych psát diplomové práce na téma:stravování a co všechno člověk vydrží
stres u psa a jeho důsledky na zdraví člověka(honila jsem po frekfentované silnici kilovou fenečku za asistence policie státní i městské, zahraničních i českých řidičů apod.)
Je pravdou,že správná výživa,očkování,odčervování,prevence blech i klíšťat je základem k dobré péči.
Obrázek uživatelky
profil
Nikdy jako dítě jsme kromě andulek a křečka žádného mazlíčka neměli. Babička měla 2 krát pejska, bydlela v domku. Když mi zemřel tchán, děti byly malé (na 1. stupni ZŠ), jsem se zmínila manželovi,že bychom si mohli pořídit pejska. Do dneška nezapomenu, když nám ho manžel přivezl. Přesně jako v té Dášeňce od Karla Čapka - takové malé nic, skoro se to vešlo do dlaně. Byl to jezevčík. Malinký, stále plakal, asi se mu stýskalo. Měli jsme ho téměř 15 let, myslím, že jsme se o něj patřičně starali. Kupovali jsme mu Darling konzervy s játry, ty měl strašně rád. Frolic, suchá strava, to mu také chutnalo. Pak začaly jakési problémy, neustále mu bylo cítit z tlamy. Kupovali jsme žvýkací tyčinky... A já nevím co. Opakovaně jsme chodili k veterináři, léčili tabletkami (ty byly k ničemu). Poslední ortel zněl - to bylo už v době, kdy mu tekla krev z tlamy - nádor v oblasti měkkého patra. Rozloučení - injekce. Všichni jsme brečeli. Přestože každoroční prevence. Je to již rok. Je nám smutno...
Obrázek uživatelky
profil
snazime se koteti dat to nejlepsi,ale obcas zhresime-dneska dostala kousek salamku a cemu jsem se hodne divila-olizala manzelovi z topinky cesnekSmajlík,jinak kupujeme whiskas pro kotata..obcas dostane kapsicku
Obrázek uživatelky
profil
Mám Bernskou salašnici a dávám jí K9, jednou za týden jí tám tvaroh a jedno vajíčko,je velice spokojená.zdravá a moc jí máme rádi
Obrázek uživatelky
profil
Vzhledem k tomu,že máme osmáky degu,tak nejedí to co miSmajlík a opravdu u nich dbáme na vyváženou stravu a mi ostatní človíčci jíme i nezdravěSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles